Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

«Απέθνησκεν η Αικατερίνη Καρούτσου από Λεοντάρι της Πελοποννήσου


 «Απέθνησκεν η Αικατερίνη Καρούτσου από Λεοντάρι της Πελοποννήσου και σύζυγος του τότε μαγγιόρου (maggiore) και είτα αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη εις την Ζάκυνθον τω 1820 κατά μήνα Αύγουστον. Εθάπτετο εις τούτον τον ναό του τροπαιοφόρου Γεωργίου της οικογενείας Λατίνων, όπου ωρκίζετο ο Ζακύνθιος με Πελοποννήσιον, Ρουμελιώτην και Επτανήσιον να αδελφωθώσι δια την Ελληνικήν ελευθερίαν.

Ο σύζυγος της Αικατερίνης[Θεόδωρος Κολοκοτρώνης], ίνα δείξη προσφιλή αγάπην πρός την σύζυγον, εκουβάλει επάνω της κεφαλής του τα κόλλυβα κατά τας οκτώ και σαράντα. Μετ’ ολίγον επροσκύνει το μνήμα και απεχαιρέτα την σύζυγον. Κρατών δε την σπάθην του Λεωνίδου έφευγεν από την φιλόξενον ταύτην γην, το καταφύγιον του σκλαβωμένου. ».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: «Λόγος εις την Ανακομιδήν των λειψάνων της Αικατερίνης Καρούτσου, συζύγου του αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, εκφωνηθείς υπό Π. Χιώτου εν τω Ναώ του άγιου Γεωργίου των Λατίνων εν μηνί Ιανουαρίου 3 του έτους 1863, ότε ετελείτο αρχιερατικόν μνημόσυνον αυτής κατά πρόσκλησιν τον Γενναίου στρατηγού Ιωάννου Κολοκοτρώνη[πρόκειται για τον Γενναίο Κολοκοτρώνη], ανακομίζοντος τα οστά της μητρός του. » Περιοδικό «Ιπποκρήνη» 1853.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ(1772-1820) Η μικρότερη κόρη του προεστού του Άκοβου ∆ηµήτρη Καρούσου (η Καρούτσου) του «Βιλαετίλη» και πρώτη σύζυγος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
Η αδελφή της Αικατερίνης, Σοφία, ήταν η µητέρα του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά) και από εκεί είναι η στενή σχέση τους.
Ο γάμος του Θεόδωρου και της Αικατερίνης έγινε το 1790. Ο Κολοκοτρώνης ήταν τότε 20 χρονών και ήδη οπλαρχηγός (του Λεονταρίου). Η προίκα της νύφης συνίστατο σε λίγα αιγοπρόβατα, δυο χαμόσπιτα και οκτώ-δέκα στρέμματα αμπελώνες. Ωστόσο η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού ήταν τόσο δυσχερής που όπως γράφει ο Κανέλλος Δεληγιάννης ωθούσε τον Κολοκοτρώνη στην ζωοκλοπή και λησταποδοχή.
Από τον γάμο του με την Αικατερίνη ο Κολοκοτρώνης απέκτησε τρεις γιους, τον Πάνο (1798-1824), τον Ιωάννη ή Γενναίο (1806-1868), τον Κωνσταντίνο ή Κολλίνο (1810-1848). Επίσης δυο θυγατέρες, τη Γεωργίτσα, πού πέθανε μικρή, καί την Ελένη, την οποία στα 1820 πάντρεψε με τον Νικήτα, αδελφό του Παπαφλέσσα.
Ο Πάνος, πρωτότοκος γιος τους γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο κι εκεί απέκτησε σπάνια για την Ελλάδα μόρφωση, αφού έγινε γνώστης της ελληνικής γραμματείας, καθώς και της ιταλικής και γαλλικής γλώσσας. Νυμφεύθηκε την κόρη της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Έλαβε μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς στο Βαλτέτσι και στα Δερβενάκια. Μετά έναν συμβιβασμό των Κυβερνητικών με τον Κολοκοτρώνη διορίστηκε φρούραρχος του Ναυπλίου. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τη δολοφονία του από τους Κυβερνητικούς το Νοέμβριο του 1824. Ο δολοφόνος συνελήφθη και παραδόθηκε στον Κολοκοτρώνη. Λέγεται πως όταν έστρωσε τραπέζι για να φάνε, κάλεσε τον δολοφόνο να καθίσει στο τραπέζι τους. «Γιατί λες να καθίσει στο τραπέζι στο δολοφόνο του γιου μας;» τον ρώτησε η γυναίκα του Αικατερίνη Καρούσου. «Το πιο καλό μνημόσυνο είναι αυτό» της απαντά εκείνος.]
.


[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
- ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΕΝΝΑΙΟΣ) ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ]
- ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ]

PHGH

Dionisis Vitsos

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only