Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Το πλοίο με το όνομα «Δημήτριος» (πρώην Klintholm),

 

 

Το επιβλητικό ναυάγιο «Δημήτριος» προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν , είναι πολλά χρόνια προσαραγμένο στην παραλία Γλυφάδα (Βαλτάκι) Δήμου Ευρώτα  στα σύνορα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης , πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Γύθειο στο δρόμο προς Σκάλα. 

Γνωστό και ως πλοίο φάντασμα το έχουν πλαισιώσει πολλές ιστορίες και μύθοι. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίστηκαν πως ήταν ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής. Το εντυπωσιακό ναυάγιο έχει γίνει πλέον κομμάτι της παραλίας και τουριστική ατραξιόν της περιοχής, όμως ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το μύθο, πως κατέληξε στην παραλία και γιατί δεν το αναζήτησε ποτέ κανείς;

 

 

Το πλοίο με το όνομα «Δημήτριος» (πρώην Klintholm), με χωρητικότητα 965 κόρων και μήκος 67 μέτρων, ναυπηγήθηκε το 1950. Το πλοίο είχε καταπλεύσει έκτακτα στο Γύθειο στις τέσσερις Δεκεμβρίου του 1980 λόγω ασθενείας του πλοιάρχου και της ανάγκης εισαγωγής του σε νοσοκομείο. Με αφορμή τον κατάπλου δημιουργήθηκαν προβλήματα οικονομικής φύσεως με το πλήρωμα, αλλά και θέματα βλαβών στη μηχανή καθώς και ελλείψεις ασφαλείας στο πλοίο, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από διάφορους δανειστές. Το πλήρωμα απολύθηκε και η φύλαξη του πλοίου ανατέθηκε στους Γεώργιο Δανιήλ και Βασίλη Παρηγόρη.trivago.gr

ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αλέξανδρος Μπουγάδης

Πώς το «Δημήτριος» κατέληξε να γίνει τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής
Το μικρό φορτηγό «Δημήτριος», Ν. Πειραιά 2707, βρίσκεται προσαραγμένο σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Γύθειο, στην παραλία της Γλυφάδας (περιοχή Βαλτάκι, στον δήμο Ευρώτα) από τις 23 Δεκεμβρίου 1981.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, το φορτηγό «Δημήτριος» εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του (αδελφοί Μολλάρη 76,75% και αδελφοί Ματσινού 23,25%), καθώς οικονομικά προβλήματα της εταιρείας τους, αλλά και μηχανικές βλάβες στο πλοίο, το ανάγκασαν να ακινητοποιηθεί.

Το πλοίο είχε καταπλεύσει εκτάκτως στο Γύθειο την 4η Δεκεμβρίου 1980, λόγω ασθένειας του πλοιάρχου και της ανάγκης εισαγωγής του σε νοσοκομείο. Εως τον Ιούνιο του 1981 το σκάφος εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θέση, αλλά οι πλοιοκτήτες ειδοποιήθηκαν από τη λιμενική αρχή ότι το σκάφος κατέστη επικίνδυνο καθώς είχε πάρει κλίση προς τα δεξιά από την εισροή υδάτων στα κύτη του. Από τη λιμενική αρχή ζητήθηκε η μετακίνηση του σκάφους εκτός λιμένα, σε ασφαλές αγκυροβόλιο.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αλέξανδρος Μπουγάδης

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τους πλοιοκτήτες έως τις 9 Νοεμβρίου 1981. Τελικά, το πλοίο έγινε έρμαιο των δυσμενών καιρικών συνθηκών και παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιό του. Η τελική θέση του, την οποία και πάλι αποφάσισαν οι καιρικές συνθήκες στις 23 Δεκεμβρίου 1981, είναι η σημερινή στην παραλία Γλυφάδας, βορειοανατολικά του Γυθείου. iefimerida.gr

ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αλέξανδρος Μπουγάδης

Στο βιβλίο του αείμνηστου επίτιμου αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Χρήστου Ντούνη «Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες» διαβάζουμε ότι το «Δημήτριος» (πρώην Klintholm) ήταν χωρητικότητας 965 κόρων και μήκους 67 μέτρων, που είχε ναυπηγηθεί το 1950, καθώς και ότι ήταν «ιδιοκτησίας των αδελφών Μολλάρη κατά 76,75% και των αδελφών Ματσινού κατά 23,25%».

ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αλέξανδρος Μπουγάδης



Πηγές κειμένων trivago.gr , iefimerida.gr

(C) Φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδης.





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only