Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

"ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"


 Η Ελλάδα βρίθει από ενάλιες αρχαιότητες, πολλές εκ των οποίων παραμένουν ακόμα κρυμμένες σε κάποιο βυθό, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους ρίχνοντας φως στο παρελθόν μας.






Μια τέτοια "βυθισμένη πολιτεία" ελάχιστα γνωστή αλλά άκρως εντυπωσιακή και προσβάσιμη δεσπόζει στην περιοχή της αρχαίας Επιδαύρου. Οικοδομικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου σώζονται στον όρμο αγίου Βλασίου, στην περιοχή που από τους ντόπιους χαρακτηρίζεται ως "Βυθισμένη Πολιτεία" νοτίως της χερσονήσου "Νησί". Το πιο εντυπωσιακό κτήριο είναι μια ρωμαϊκή έπαυλη σε απόσταση 50 μέτρων από την ακτή, η οποία έχει άξονα Β-Ν, μέγιστο μήκος 40μ. και αγροτικό χαρακτήρα.






Οι επαύλεις αυτές μπορεί να χρησίμευαν τόσο ως τόπος κατοικίας του ιδιοκτήτη του κτήματος, της οικογένειας του και όσων είχε στην υπηρεσία του, όσο ως κέντρο διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής. Η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων συνεργάζεται με την Ιταλική Αρχαιολογική σχολή στην Αθήνα από το 2017 στη διενέργεια υποβρυχίων αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών συντήρησης στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only