Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Μελανομόρφη υδρία

Μεταξύ τα κομμάτια της Ελλάδας που έχουμε στη Μαδρίτη, το αγαπημένο μου είναι αυτή μελανομόρφη υδρία, που αποδίδεται στον ζωγράφο της Μαδρίτη. Δεν γνωρίζουμε το πραγματικό του όνομα και τίποτα για τη ζωή του, εκτός ότι ανέπτυξε το έργο του ως ζωγράφος το τελευταίο τέταρτο του 6ου αιώνα. Ήταν μια περίοδος μεταποίησης. Το 520 π. Χ. άρχισε να κυριαρχεί η τεχνική της ερυθρόμορφης στην αγγεία και το 510 τελείωσε η τυραννία του Ιππιά, δίνοντας τη θέση της, στη δημοκρατία.
Στην εικόνα παρουσιάζεται ο αγώνας μεταξύ Ηρακλής και Απόλλωνα για τον τρίποδα.
Εξαιτίας του φόνου του Ίφιτου, ο Ηρακλής πήγε να ζητήσει τη συμβουλή του μαντείου των Δελφών. Η Πυθία αρνήθηκε να ανέβει στον τρίποδα και να δώσει χρησμό. Ο Ηρακλής τότε άρπαξε τον τρίποδα με σκοπό να τον πάρει και να πάει αλλού, να ιδρύσει δικό του μαντείο. Ο Απόλλωνας, που λατρευόταν στους Δελφούς, προσπάθησε να ξαναπάρει τον τρίποδα. Παραλίγο να ακολουθήσει σύγκρουση ανάμεσα στο θεό και τον ήρωα. Τη σταμάτησε ο Δίας, ρίχνοντας έναν κεραυνό.
O τόπος της συμφωνίας των δύο θεών ονομάστηκε “Γύη Θεών”, έκφραση από την οποία προέκυψε στη συνέχεια το όνομα Γύθειο, το κύριο λιμάνι στο προστατευμένο βορειοδυτικό άκρο του Λακωνικού κόλπου.




 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only