Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

H λεγόμενη** Βακτηρία του Σαντιάγκο


 H λεγόμενη** Βακτηρία του Σαντιάγκο** είναι ένα ξύλινο σκήπτρο βάρους 2 κιλών, το οποίο αποτελείται από χαραγμένα σύμβολα που ανήκουν σε μία λίγο πολύ άγνωστη γραφή της αρχαίας Πολυνησίας: τη Ρόνγκο - Ρόνγκο!

Η ρόνγκο - ρόνγκο ήταν το σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Νησιού του Πάσχα (σήμερα ανήκει στη Χιλή). Πιστεύεται πως αντιπροσώπευε τη γλώσσα Ράπα Νούι, τη γλώσσα των ιθαγενών του Νησιού του Πάσχα. Κατά βάση έγραφαν πάνω σε κομμάτια ξύλου, καθώς σήμερα μας σώζονται χιλιάδες σύμβολα πάνω σε 25 τεμάχια ξύλου. Η γαρφή απαρτίζεται από παράλληλες γραμμές συμβόλων πουλιών, αγκίστρων κλπ γραμμένα κατά αντίστροφη βουστροφηδόν φορά (δηλαδή αντί να έγραφαν από δεξιά προς αριστερά και μετά από αριστερά προς δεξιά, έκαναν το ανάποδο).
Αν και οι πρώτοι Ευρωπαίοι έφθασαν στο νησί το 1722, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μελετήσει τη γραφή των ιθαγενών. Με τα χρόνια όμως η γραφή συαδικά ξεχάστηκε με τους τελευταίους γνώστες της να πεθαίνουν από μία επιδημία ευλογιάς στα τέλη του 19ου αιώνα. Έτσι η γραφή πέρασε στη σφαίρα του θρύλου και του μυστηρίου έως ότου ένας Νεοζηλανδός γλωσσολόγος ονόματι Steven Fischer επιχείρησε πριν μερικές δεκαετίες να λύσει το μυστήριο. Η ερέυνα του βασίστηκε πάνω στο προαναφερθέν σκήπτρο το κείμενο του οποίου χώριζεται με κάθετες γραμμές σε ακανόνιστα δαιστήματα. Το θέμα του κειμένου θεωερείται πως είναι κοσμογονικό, αναφέρει δηλαδή ιστορίες που εξηγούν πως δημιουργήθηκε ο κόσμος. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της γραφής εξακολουθεί να μην έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί.

ΠΗΓΗ ΣΔ



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only