Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

«ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΥΣΤΥΧΗΣΕΤΕ;»

«Για τους αγωνιστές, τις χήρες και τα ορφανά, και για κείνους που θυσίασαν το εδικό τους στον αγώνα της πατρίδας, και ήταν νοικοκυραίοι και τώρα είναι διακοναραίοι, δεν έχει ψωμί η πατρίδα· γι’ αυτούς όλους είναι φτωχή και για τον Αρμασπέρη[O Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσμπεργκ, ο ένας από τους τρεις Αντιβασιλείς του ΄Οθωνα] έχει, οπούρθε ψωργιασμένος κόντης κι έφυγε μ’ ένα μιλλιούνι τάλλαρα κι αγόρασε στην πατρίδα του (τη Βαυαρία) έναν τόπο και τον έβγαλε «Ελλάς» και μουτζώνει εμάς τους ανόητους Έλληνες αυτός και οι άλλοι Μπαυαρέζοι και οι φίλοι τους οι εδικοί μας.
Πού ’ναι τόσα μιλλιούνια δάνεια πού είναι οι πρόσοδοι, πού είναι οι καλύτερες γες, πού ’ναι οι μύλοι, πού ’ναι τ’ αργαστήρια των Τούρκων και τα σπίτια, πού είναι τα περιβόλια και οι σταφιδότοποι; Ποιος τάχει παρμένα; Ο Αρμασπέρης με τους άλλους Μπαυαρέζους έδιναν των δικών μας των χαραμοταϊσμένων αυτά όλα και τους στράβωναν, κι αυτείνοι πήραν τα χρήματα και τα παίρνουν ολοένα. […]

Και τέλος πάντων, πατρίδα, αυτείνοι κατατρέχονται από τους Εκλαμπρότατους, από τους Εξοχότατους, από τον Κυβερνήτη σου κι᾿ αδελφούς του. Ο Αυγουστίνος κι ο Βιάρος[αδελφοί του Ιωάννη Καποδίστρια] αυτείνων των σκοτωμένων τις γυναίκες και κορίτζα κυνηγούν. Αυτοὺς τους αγωνιστάς κατατρέχουν και τους λένε να πάνε να διακονέψουν:
«Ποιος σας είπε, τους λένε, να σηκώσετε άρματα να δυστυχήσετε;»
Έχουνε δίκαιον, ότι ο Ζαΐμης χρώσταγε των Τούρκων ένα μιλιούνι γρόσια, και οι Ντεληγιανναίγοι και οι Λιονταίγοι και οι άλλοι, κι᾿ ο Μεταξάς, κόντες τής πιάτζας, χωρὶς παρά, κι᾿ο Κωλέτης ένας γιατρός, ο Μαυροκορδάτος τζιράκι της Κωσταντινοπόλεως.
Τους φκειάσαν αυτείνοι οι διακονιαραίγοι, οι αγωνισταί, Εκλαμπρότατους, τους λευτέρωσαν από τους Τούρκους κι᾿ από τα χρέη, όπου χρώσταγαν των Τούρκων, κ᾿ έγιναν τώρα μεγάλοι και τρανοί. Γύμνωσαν και τους Τούρκους, παίρνοντας το βίον τους, και το έθνος το γύμνωσαν και το αφάνισαν, γιόμωσαν φατρίες και κακίες τους ανθρώπους τού αγώνος».
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
.

[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι τρεις Αντιβασιλείς που ήλθαν μαζί με τον Βασιλιά ΄Οθωνα: Άρμανσμπεργκ, Μάουρερ και Χάιντεκ]

 ΠΗΓΗ 

Dionisis Vitsos





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only