Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΕΙΑ – ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ


 ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΕΙΑ – ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Πρόκειται για ένα μύθο που συγκίνησε ζωγράφους, γλύπτες, σεναριογράφους και λογοτέχνες. Είναι ο μύθος του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας.
Ο Πυγμαλίων, αφοσιωμένος γλύπτης με καταγωγή και έδρα την Αμαθούντα, παραμελούσε τη λατρεία της Αφροδίτης και τη σχέση του με το γυναικείο φύλο. Καμμιά γυναίκα δεν τον συγκίνησε ποτέ και δεν τον απέσπασε από τον έρωτά του προς την τέχνη του.

Μια νύχτα λοιπόν, η Αφροδίτη του παρουσιάστηκε στο όνειρό του, κυριολεκτικά, ως η γυναίκα των ονείρων του. Ήταν τόσο διάχυτη και καθηλωτική η ωραιότητα της θεάς, που όταν ξύπνησε άρχισε αμέσως να σμιλεύει το ελεφαντόδοντο, αγωνιώντας να αποδώσει την απόκοσμη ομορφιά της. Φοβόταν μην τη χάσει.

Πριν ακόμη σμιλεύσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και λειάνει και τις τελευταίες καμπύλες ήταν ήδη ερωτευμένος παράφορα με το δικό του δημιούργημα. Το χάιδευε, το φιλούσε και του μιλούσε τρυφερά. Του πρόσφερε λουλούδια και ξαγρυπνούσε κρατώντας το άψυχο θεϊκό δημιούργημά του από το χέρι.

Η θεά, φυσικά τον έβλεπε που βασανιζόταν αλλά είχε το δικό της σχέδιο. Ο Πυγμαλίων δεν άντεξε. Στη γιορτή των Αφροδισίων, ζήτησε τη βοήθειά της. Έκανε μια προσφορά ικετεύοντάς την να δώσει ανθρώπινη πνοή και να ζωντανέψει το άγαλμα.

Η Αφροδίτη συγκινήθηκε από την παράκληση του γλύπτη και μεταμόρφωσε το άγαλμα σε γυναίκα με σάρκα και ψυχή. Ήταν τέτοια η ομορφιά της που θα τη ζήλευαν και οι ίδιοι οι θεοί.

Ο Πυγμαλίων, ενθουσιασμένος την ονόμασε Γαλάτεια, από το άσπρο σαν γάλα χρώμα της και της έκανε αμέσως πρόταση γάμου. Εκείνη δέχτηκε πρόθυμα, καθώς όλα τα είχε προσχεδιάσει η Αφροδίτη.

Από το γάμο τους, με τις ευλογίες της ωραιότερης των θεών, γεννήθηκε ο Πάφος, πατέρας του Κινύρα ιδρυτή της ομώνυμης πόλης.
Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο (180 – περ.110 π.Χ.), «Κινύρας εν Κύπρω παραγενόμενος συν λαώ έκτισε Πάφον», ο Κινύρας είναι ο ιδρυτής της Πάφου.

Έτσι λοιπόν, η θεά του έρωτα κατηύθυνε και την ίδρυση του ναού της στην πόλη του Κινύρα και την έκανε πόλο έλξης και ξακουστή σ’ όλα τα μέρη του ελληνισμού, από τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ) έως και την Ταυρική χερσόνησο (Κριμαία).

Απ’ όλη την ελληνική Μεσόγειο και τον επίσης ελληνικό Εύξεινο Πόντο προσέρχονταν οι Έλληνες στην Πάφο για να τιμήσουν τη θεά του έρωτα και να της προσφέρουν τα δώρα τους.

Ernest Normand (1857–1923)
Atkinson Art Gallery and Library

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only