Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Fleurs de lys [Ἡ Αὐτοκρατορία ἀντεπιτίθεται]


 Στην Κόραμα της Καππαδοκίας, δυτικά της Καισαρίας, υπάρχουν οι εντυπωσιακές σπηλιές στους βράχους που μερικές φιλοξενούσαν μοναστήρια και εκκλησίες. Οι νωπογραφίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλά διατηρημένες, αν ληφθή υπόψιν ότι είναι του 10-11ου μ.Χ.

Σε μία από αυτές στην λεγόμενη Κρυφή Εκκλησία υπάρχει η απεικόνιση του Εκατόνταρχου, αρκετά ακριβής όσον αφορά στην παρουσία του αξιωματικού της Αυτοκρατορίας κατά τις επιχειρήσεις του 10ου.
Ο Εκατόνταρχος φέρει λευκό τουρμπάνι, που ήταν το στάνταρ κάλυμμα του πεζικού όταν δεν παρουσιάζεται σε άλλες αγιογραφίες με «Spangenhelm» – ένα μυτερό κράνος με δερμάτινη ή αλυσωτή προστασία περιφερικά. Το άσπρο ή κόκκινο τουρμπάνι παρουσιάζεται επανειλημμένως και στην εικονογράφηση της Σύνοψης του Σκυλίτζη (12ος). Γένεια και μακρυά μαλλιά.
Το κλιβάνιον, ο θώρακας, αποτελούταν από lames δεμένες ενώ στους ώμους και την ζώνη προεξέχουν δερμάτινες λωρίδες.
Το ιμάτιον, μέσα από το κλιβάνιον, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος εώς τα γόνατα, μαζί με τον κόκκινο μανδύα, και είναι από πολυτελές και περίτεχνο ύφασμα με σχέδια fleurs de lys – του γνωστού κρίνου του Γαλλικού Στέμματος.
Οι περικνημίδες και οι επιγονατίδες έχουν επίσης περίτεχνα κυκλικά σχέδια. Φέρει πιθανώς καμβοτούμβια ως υποδήματα. Αντιστοίχως, ο Νικηφόρος Φωκάς περιγράφει πως το πεζικό δύναται να φέρη ψηλές δερμάτινες μπότες ώστε να καλύπτουν εώς τους μηρούς κατά την μάχη, ενώ θα μπορούσαν να αναδιπλωθούν χαμηλά για τις πορείες.
Το ιμάτιον είναι όντως εντυπωσιακό καθώς παρεμφερή σε πολυπλοκότητα και σχέδιο συναντώνται αρκετά αργότερα, στις μεσαιωνικές απεικονίσεις της Σταυροφορίας.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only