Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Η ελίτ της Περγάμου






Η ελίτ της Περγάμου παρακολούθησε αγώνες μονομάχων και ζώων, δημόσιες εκτελέσεις και ναυτικές αναπαραστάσεις στην αρχαία αρένα

Επιγραφική πέτρινη έδρα βρέθηκε στο αμφιθέατρο της Περγάμου
Τα πέτρινα καθίσματα είναι γραμμένα με λατινικά ονόματα με ελληνικά γράμματα. Φωτογραφία του Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency μέσω Getty Images

Πριν από περίπου 1.800 χρόνια, όταν ο Λούκιος παρακολούθησε ένα μονομάχο σε ένα αρχαίο αμφιθέατρο στη σημερινή δυτική Τουρκία, ήξερε ακριβώς πού να καθίσει: Άλλωστε, το όνομά του ήταν γραμμένο στα ελληνικά στη δική του VIP θέση.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη λέξη Λούκιος – η ελληνική έκδοση του λατινικού Λούσιου – και άλλα ονόματα χαραγμένα σε ειδικά πέτρινα καθίσματα στη μεγάλη αρένα, η οποία σχεδιάστηκε για να μοιάζει με το Κολοσσαίο της Ρώμης . Ανακάλυψαν αυτό το αρχαίο ισοδύναμο των δεσμευμένων «κουτιών» ενώ εργάζονταν στην Πέργαμο , μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco που κάποτε λειτουργούσε ως πρωτεύουσα της δυναστείας Αττάλντ, αναφέρει η Laura Geggel για τη Live Science .

«Wantedθελαν να φτιάξουν ένα αντίγραφο του Κολοσσαίου εδώ, στο οποίο συχνάζουν όλα τα κοινωνικά στρώματα», λέει ο Felix Pirson , διευθυντής του παραρτήματος της Κωνσταντινούπολης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), στην Efsun Erbalaban Yılmaz του κρατικού πρακτορείου Anadolu. (ΑΑ). «Αλλά άτομα από την ανώτερη τάξη ή σημαντικές οικογένειες είχαν ιδιωτικά καθίσματα σε ειδικά τμήματα με χαραγμένα τα ονόματά τους».

Επιγραφόμενα VIP καθίσματα που ανακαλύφθηκαν στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Τουρκία
Οι ανασκαφές στο αμφιθέατρο συνεχίζονται από το 2018. Φωτογραφία του Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency via Getty Images

Σύμφωνα με τον Πίρσον, οι ερευνητές αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι τα ονόματα που ήταν χαραγμένα στις μεγάλες πέτρινες πλάτες των καρεκλών ήταν λατινικά μονόπετρα γραμμένα με ελληνικά γράμματα. Πριν από την απορρόφησή της από τη Ρώμη τον πρώτο αιώνα π.Χ., η Πέργαμος ήταν μια εξέχουσα ελληνική πόλη.

«Πιστεύουμε ότι μερικοί άνθρωποι από την Ιταλία είχαν μια ξεχωριστή θέση στο αμφιθέατρο της Περγάμου», λέει ο αρχαιολόγος στο AA.

Βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη τουρκική πόλη Μπεργκάμα, το αμφιθέατρο φιλοξενούσε τουλάχιστον 25.000 θεατές (και ίσως και 50.000). Είναι καυχιόταν πέντε αποκλειστική οικήματα, ή κοίλο , αναφέρει η Hurriyet Daily News . Αυτοί οι χώροι πιθανότατα χρησίμευαν ως πολυτελείς σουίτες για εκλεκτούς επισκέπτες, παρόμοιους με ιδιωτικούς εταιρικούς χώρους που βρίσκονται στις σύγχρονες αθλητικές αρένες.

Οι ανασκαφές στο αμφιθέατρο ξεκίνησαν το 2018 στο πλαίσιο του έργου Μετασχηματισμός της Μικροπεριφέρειας της Περγάμου (TransPergMikro). Αρχαιολόγοι από το DAI και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής στο Βερολίνο θεωρούν ότι ο χώρος είναι σημαντικός λόγω της πολύ ομοιότητάς του με το Κολοσσαίο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δομή σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τα αμφιθέατρα στην Έφεσο και τη Σμύρνη , δύο κοντινές πόλεις που ανέδειξαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία.

Η Πέργαμος φιλοξένησε αγώνες μονομάχων και ζώων τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., αναφέρει το AA. Το αμφιθέατρο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε και για δημόσιες εκτελέσεις και αναπαραστάσεις ναυτικών μαχών, καθώς βρισκόταν σε πλωτή οδό

«Δεδομένου ότι αυτό το κτίριο χτίστηκε ανάμεσα σε δύο πλαγιές, χωρισμένες με ένα ρεύμα που μεταδίδεται μέσω θολωτού καναλιού νερού, μπορεί να υποτεθεί ότι στην αρένα Naumachia (ναυμαχία) ή θαλάσσια παιχνίδια θα μπορούσαν να γίνουν», σημειώνει ο ιστότοπος TransPergMicro .

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη απεικόνιση για να αναλύσουν τα πέτρινα καθίσματα. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επιγραφές. Ο Λούκιος ήταν ένα από τα ονόματα που αναγνωρίστηκαν εύκολα, λέει ο Πίρσον στο περιοδικό Smithsonian .

«Οι επιγράφοί μας εργάζονται επί του παρόντος για τα ονόματα και ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα», γράφει σε ένα email.

Τα μπλοκ καθισμάτων εμφανίζονται τώρα στην Κόκκινη Βασιλική , έναν ερειπωμένο ναό στο Μπεργκάμα. Ο Πίρσον και η ομάδα του αναμένουν να παρουσιάσουν τις υπόλοιπες ανακαλύψεις στο Μουσείο της Περγάμου στη Σμύρνη αργότερα φέτος.

 ΠΗΓΗsalaminionvima.


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only