Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Πως είδαν και πως περιέγραψαν οι Ελβετοί τον Ιωάννη Καποδίστρια.


 Πως είδαν και πως περιέγραψαν οι Ελβετοί τον Ιωάννη Καποδίστρια.....Εν όψει αυτών που θα συζητήσουμε δίπλα στον τάφο του. στην Πλατυτέρα στις 15/9/ και ώρα 7μ.μ...(Παρατίθεται αποσπασμα ομιλιας του Πρέσβη της Ελβετίας , Lorenzo Amberg,στο Μουσειο της Πολεως Αθηνων, 7 Ιουνιου 2013).

<...Είναι ο φοίνικας της διπλωματίας. Χωρίς αυτόν , το Συνέδριο της Βιέννης και οι λοιπές διαβουλεύσεις θα ήταν αξιοθρήνητα. ...
...Tον Σεπτέμβριο του 1813, η Ελβετία είναι κατακερματισμένη. Η χώρα σπαράσσεται από πολιτικούς διχασμούς ,από διαμάχες επιρροών, από εδαφικές διεκδικήσεις. Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή μεταβατική περίοδο και η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε η χώρα να βρίσκεται στο μεταίχμιο ενός εμφυλίου πολέμου. Ο Κερκυραίος , ο οποίος ,απαντώντας στον Τσάρο δηλώνει ότι γνωρίζει την Ελβετία μόνο από τα βιβλία και πως δεν μιλά γερμανικά ,βουτάει στα βαθιά νερά κι αναπτύσσει μια αξιοθαύμαστη δραστηριότητα. Σε λίγο καιρό, γίνεται γνώστης των ελβετικών πραγμάτων. Επισκέπτεται όλους τους παράγοντες, όλα τα καντόνια , συντάσσει σχέδια αποφάσεων και συνταγμάτων ,συμβουλεύεται , κατευνάζει τα πάθη, αναζητά συμβιβασμούς , και την ίδια στιγμή αναφέρει πιστά και λεπτομερώς στους ανωτέρους του όλα όσα συμβαίνουν στην Ελβετία. Μόνο μια φορά χρησιμοποιεί, μαζί με τους συναδέλφους του, την απειλή : Τον Αύγουστο του 1814, όταν η ομοσπονδιακή Βουλή ή το Κοινοβούλιο , το οποίο εδρεύει στη Ζυρίχη, δεν έχει καταλήξει στο κείμενο του νέου ελβετικού Συντάγματος, οι ξένοι διπλωμάτες απειλούν να διαλύσουν τις σχέσεις τους με τη Βουλή και να εγκαταλείψουν τη χώρα στους διχασμούς της. Τρεις μέρες αργότερα υιοθετείται το σχέδιο του Συντάγματος.
«Πώς θα μπορέσουμε ποτέ να ανταποδώσουμε αυτά που οφείλουμε σ’αυτόν τον υπέροχο Καποδίστρια ; ‘Eχει τόσο ευγενικά αισθήματα που θα άξιζε να είναι δικός μας. Είναι ο φοίνικας της διπλωματίας. Χωρίς αυτόν , το Συνέδριο της Βιέννης και οι λοιπές διαβουλεύσεις θα ήταν αξιοθρήνητα. (…)» ( Cramer, II,171).(Εν όψει αυτών που θα σζητήσουμε διπλα στον ταφο του Καποδίστριαστην Πλατυτέρα στις 15 τρεχοντος και ωρα 7.μ.μ.

Πως είδαν και πως περιέγραψ... by Spiros Danias







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only