Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ...ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ!

«Η Αεροπορική Άμυνα και μια ζακυνθινή …Πλατεία
.
Περιεργότατα πράγματα περιήλθον τυχαίως εις γνώσιν μας. Διότι δεν είδαμεν να γραφή τίποτε περί αυτών. Γίνονται, θα έλεγε κανείς, εν κρυπτώ και παραραβύστω, όπως τα εγκλήματα.
Η Αεροπορική Άμυνα ανεκάλυψεν ότι η εν Ζακύνθω ιστορική Πλατεία του Σολωμού, ως προελθούσα «εκ προσχώσεως» -και πραγματικώς προ 500 ετών ήτο νησίς,- δεν ανήκει εις τον Δήμον, αλλά εις το Κράτος. Κι εζήτησεν να της παραχωρηθή, είτε για να την πωλήση ως οικόπεδον, είτε δια να εισπράττη εδαφονόμιον από τον Δήμον –τέλος πάντων να την εκμεταλλεύεται.
Ο Δήμος Ζακυνθίων, φυσικά, αντεστάθη εις τοιαύτην παραχώρησιν. Η Αεροπορική Άμηνα επέμεινε. Συνεκροτήθη Διοικητικόν Δικαστήριον. Η υπόθεσις συνεζητήθη με δικηγόρον του Δήμου τον κ. Αντ. Μάτεσιν. Και η απόφασις πρόκειται να εκδοθή.
Ας ελπίσωμεν ότι θα είναι υπέρ του Δήμου. Αλλά κι εναντίον του αν θα είναι, νομίζομεν ότι η Αεροπορική Άμυνα, η οποία, δια να μη θίξη κάποτε κάποιους ιδιώτας, απέφυγε να κτίση ένα οικόπεδον που θα τους έκρυπτε την θέαν προς την οδόν Σταδίου, θα σεβασθή επίσης την πολύ δικαιοτέραν αξίωσιν ενός λαού και δεν θα θελήση να του κρύψη την θέαν προς τον Παρελθόν, να τον στερήση της ωραίας ιστορικής του Πλατείας.




Τέτοιαν Πλατείαν, με τον πανάρχαιον ναόν του Αγίου Νικολάου, με το Δημοτικόν Θέατρον και την προτομήν του Φώσκολου, με το άγαλμα και το όνομα του Σολωμού, κάθε Κράτος θα την είχε καμάρι και θα την επροστάτευεν εναντίον παντός τυχόν ιδιώτου απαιτητού. Το Ελληνικόν βάζει χέρι το ίδιον δια να την εξαλείψη, να την εξοντώση. Διότι ποίος εγγυάται ότι η Αεροπορική Άμυνα, αργά ή γρήγορα δεν θα την οικοπεδοποιήση; Και θα ήτο κάτι περισσότερον από βεβήλωσις!
Ελπίζομεν όμως να μην περάση, όπως τόσα άλλα εις την υπομονετικήν Ζάκυνθον, αλλά να προσκόψη έναντι της γενικής εξεγέρσεως!»
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, Περιοδικό ΕΣΤΙΑ, 1.7.1928
[ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Κρατική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας, στις αρχές του 20ου αιώνα, με αρμοδιότητες την προμήθεια υλικών επιστρατεύσεως, την κατασκευή και ανακαίνιση στρατιωτικών κτιρίων, την κατασκευή οχυρών και την συμπλήρωση των ναυτικών δυνάμεων του κράτους.]

 phgh 

Dionisis Vitsos

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only