Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΡΣΑ

Καθώς περνούσα από κάποιο συνοικιακό κουρείο, με τράβηξε η επιγραφή του : «ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ». Φιλονεϊστής, από ιδιοσυγκρασία, να ένα κουρείο, είπα, όπου μπορεί να φρεσκάρει κανείς το κεφάλι του, απόξω τουλάχιστον. Και μπήκα.
— Μαλλιά και ξύρισμα . . , είπα στον κουρέα, που ανέλαβε να με περιποιηθεί.
Και άρχισα να του δίνω οδηγίες για τον τρόπο που συνηθίζω να κόβω τα μαλλιά μου.
— Σας παρακαλώ, κύριε ...μου είπε αυστηρά. Δεν εργάζομαι κατά παραγγελία. Αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου όπως ξέρω. Εμπιστευθείτε την τέχνη μου.
Η πεποίθηση που είχε ο άνθρωπος στην τέχνη του, μούκανε, εξαρχής, πολύ καλή εντύπωση. Είχα μπροστά μου ένα τεχνίτη, που δεν εννοούσε να κάνει υποχωρήσεις στα γούστα της πελατείας και να υποτάσσει την τέχνη του στην αμφίβολη καλαισθησία του κοινού. Του παρέδωσα τα κεφάλι μου με την πιο απόλυτη εμπιστοσύνη, και τον άφησα να εργασθεί, με όλο τα σεβασμό, που χρωστούμε στην ελευθερία του τεχνίτη,
— Είναι πολύ ευχάριστο, κύριε — μου είπε, αρχίζοντας να με κουρεύει — να βρίσκει κανείς Ανθρώπους, σε αυτόν τον τόπο, που να καταλαβαίνουν από τέχνη. Δυστυχώς η πελατεία μας είναι πολύ κακομαθημένη. Αδύνατο τα εργασθεί ένας αληθινός καλλιτέχνης με τέτοιους ανθρώπους. Σκλάβοι της ρουτίνας, ανίκανοι να μπουν στα αληθινά νόημα της τέχνης, κολλημένοι σαν τα στρείδια στην παράδοση, εξακολουθούν να βλέπουν με τα μάτια, που έβλεπαν οι πατεράδες και οι παππούδες των. Το νέο τους τρομάζει. Καθετί, που δεν είναι ακαδημαϊκό, ρουτινιέρικο, βγαλμένο από τα στερεότυπα καλούπια των περασμένων, τους επαναστατεί. Απελπισία, κύριε!
Ένας κουρέας, και μιλούσε σαν πρωτοπόρος κριτικός! Ορισμένως από τα χέρια του θα έβγαινα με καινούργιο κεφάλι.
— Έτσι είναι, φίλε μου .. . του είπα. Αυτά που συμβαίνουν με την τέχνη σας, συμβαίνουν με όλες τις τέχνες. Το Κοινό βρίσκεται πολύ πίσω ακόμα. Ο τεχνίτης έχει την υποχρέωση να γίνει οδηγός του, όχι να σέρνεται τυφλά πίσω από τα καθυστερημένα γούστα του.
Ο λαμπρός και περήφανος τεχνίτης με κούρεψε, με ξύρισε, με χτένισε, με μια γρηγοράδα, που έδειχνε την ωραία ελευθερία της δουλειάς του, και ύστερα μου πέρασε στο χέρι ένα μικρό καθρεφτάκι να θαυμάσω τα Αριστούργημά του.
— Είσθε ευχαριστημένος; με ερώτησε, για τον τύπο, χωρίς να δείχνει ότι δίνει και καμμιά σημασία στη γνώμη μου.
Εάν δεν επρόκειτο για τα δικό μου κεφάλι, δε θα είχα καμμιά δυσκολία να του εκφράσω τον ενθουσιασμό μου. Αλλά πώς να βγω έξω με το κεφάλι, που μου είχε καταφέρει ο χριστιανός; Στο φτωχό μου κρανίο είχαν ορίσει συνάντηση, τη στιγμή εκείνη, ο κυβισμός, ο φουτουρισμός, ο εξπρεσιονισμός, ο πουαντιλλισμός και ο ντανταϊσμός ακόμα.
— Δεν μου λες, σε παρακαλώ — του είπα δειλά-δειλά — Τι σχέδιο είναι αυτό ;
— Σχέδιο; Έκανε γελώντας σαρκαστικά. Κρίμα που φαίνεστε και προοδευμένος άνθρωπος. Σχέδιο δεν υπάρχει πια. Το σχέδιο ήτανε μια παλιά πρόληψη. Ελευθερία στην τέχνη και σχέδιο δεν συμβιβάζονται. Τέχνη και σχέδιο είναι δυο πράγματα αταίριαχτα. Δεν ξέρετε, λοιπόν, ότι το σχέδιο έχει καταργηθεί; Κάθε τεχνίτης δημιουργεί το δικό του σχέδιο.
Για να μη φανώ καθυστερημένος δεν επέμεινα στο σχέδιο.
— Καλά το σχέδιο, τέλος πάντων. Αλλά τι μαλλιά είναι αυτά παρακαλώ; Είναι γεμάτα σκάλες.
Εχαμογέλασε ειρωνικά,
—Αλλά τι θέλετε, κύριε; μου είπε. Σας αρέσουν, λοιπόν, κι εσάς, τα στρωτά, τα γλειμμένα, τα κανονικά ; Δεν μπορείτε να μπείτε στο νόημα που έχουν οι σκάλες στα μαλλιά ; Αρμονικές οι σκάλες στη νέα κομμωτική τέχνη είναι ό,τι είναι στη νέα μουσική, ό,τι είναι το τσάκισμα του στίχου στη νέα στιχουργική. Διακοπή της μονοτονίας. Μεταφορικά, οι σκάλες των μαλλιών, δίνουν την εντύπωση των σκέψεων, που ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά του λογισμού. Δημιουργούν επίπεδα γλυπτικά στον άμορφο όγκον του κρανίου. Οι ανίδεοι, βέβαια, θα υποθέσουν πως σας κούρεψε κανένα παιδάκι. Όσοι καταλαβαίνουν, όμως, θα διακρίνουν στο κεφάλι σας τη χάρη του πριμιτιβισμού της κουρευτικής τέχνης. Αναγκάσθηκα να παραδεχθώ και τις σκάλες.
— Καλά οι σκάλες, φίλε μου. Αλλά τι είναι πάλι αυτές οι τούφες των τριχών, που μου αφήσατε στα μάγουλά μου; Εσείς ξεχάσατε ολόκληρες επιφάνειες αξύριστες.
Εγέλασε με την καρδιά του.
— Δεν τις εξέχασα, κύριε. Τις άφησα Επίτηδες. Δε θα καταδεχόμουν ποτέ να σας ξυρίσω, όπως θα σας ξύριζε ένας μπαρμπέρης της ρουτίνας. Oι τούφες αυτές, που σας ανησυχούν, δίνουν ένα χαρακτήρα στο πρόσωπό σας. Δείχνουν την
εσωτερική ανησυχία της ψυχής σας, που ξεσκάει στην άταχτη τριχοφυΐα. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να εννοήσετε τόσο απλά πράγματα ; Κρίμα σε σας, κύριε! Κρίνετε τα αριστουργήματα σαν ένας άθλιος αγροίκος!
Ή εγώ, πράγματι, ήμουν ένας ελεεινός καθυστερημένος ή εκείνος ένας άθλιος φαρσέρ. Οπωσδήποτε, πήρα το μοντέρνο Αριστούργημα της κεφαλής μου και έτρεξα να κρυφτώ από τα μάτια του κόσμου.
Κάποιος λαμπρός κύριος με σταμάτησε στο δρόμο.
— Μου πουλάτε το κεφάλι σας, κύριε ; μου είπε. Σας προσφέρω τριάντα χιλιάδες.
Έμαθα, αργότερα, πως ήταν ένας συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης. Και μου προσέφερε τριάντα χιλιάδες για το ίδιο κεφάλι, που κανένας δεν είχε βρεθεί να προσφέρει για αυτό, στη φυσική του κατάσταση, ούτε τριάντα λεπτά. Τι κρίμα να μην μπορώ να του το πουλήσω!
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ, Περιοδικό ΕΣΤΙΑ, 1.7.1928
[ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ(1866-1937): Λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Πέτρου Αποστολίδη. Από τη Σκόπελο και από τη Χίο, γεννήθηκε, όμως , στην Μαριούπολη της Ρωσίας. Ήταν αρχίατρος του Πολεμικού Ναυτικού.
Εξέδωσε πολλές ποιητικές συλλογές και δημοσίευσε πολλά χρονογραφήματα σε εφημερίδες. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με αρκετούς λογοτέχνες της εποχής του και συνέβαλε στην ανάδειξη νεότερων λογοτεχνών π.χ. Ιωάννης Κονδυλάκης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Νίκος Καββαδίας. Τον συνέδεε αδελφική φιλία με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
Το 1923, βραβεύτηκε για το λογοτεχνικό του έργο με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.]

 πηγη 

Dionisis Vitsos


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.
Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only