Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ναυάγιο ρωµαϊκής εποχής

 

Το πλοίο κουβαλούσε εκατοντάδες πλάκες για στέγες και κεραµίδια, ελληνικής καινοτοµίας και εντοπίστηκε σε οργανωµένη επιχείρηση αρχαιολόγων στην Κροατία

Ναυάγιο ρωµαϊκής εποχής, µε εκατοντάδες πλάκες για στέγες και κεραµίδια, ελληνικής καινοτοµίας, για στεγανοποίηση της σκεπής, εντοπίστηκε στον βυθό της Αδριατικής. Μια οργανωµένη επιχείρηση Κροατών αρχαιολόγων έγινε κοντά στο νησί Μόλατ και σε βάθος 21 µέτρων εντοπίστηκαν περίπου 300 πλάκες και κεραµίδια, ενώ εκατοντάδες άλλα εκτιµάται ότι είναι θαµµένα στην άµµο

«Το ναυάγιο βρέθηκε σε ένα σηµείο που είναι ανεξερεύνητο και αδιατάρακτο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο για την περιοχή, αφού στην Αδριατική πολλά ναυάγια έχουν λεηλατηθεί κατά καιρούς από αρχαιοκάπηλους. Χρονολογείται στον 1ο µ.Χ. αιώνα και αποτελείται από αντικείµενα εξαιρετικής ποιότητας της ρωµαϊκής εποχής» δήλωσε στο «Εθνος» ο επικεφαλής του Τµήµατος Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ζαντάρ, Ντίνο Τάρας, που ήταν µεταξύ των πέντε δυτών που καταδύθηκαν στον βυθό.

Οχώρος καλύπτει µια έκταση περίπου 75 τετραγωνικών µέτρων και οι πλάκες είναι σε κάθετη διάταξη, «σαν µαχαίρια», όπως λένε χαρακτηριστικά οι αρχαιολόγοι, που θεωρούν ότι το πλοίο αναποδογύρισε ολόκληρο. Μερικές από αυτές έχουν ανασυρθεί προκειµένου να καθαριστούν και να µελετηθούν επισταµένως, κάτι που αναµένεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 µήνες, ενώ η γειτνίαση του σηµείου µε το νησί Μόλατ βοηθά τους αρχαιολόγους να επιστρέψουν και να κάνουν νέα αυτοψία. Το ναυάγιο εντοπίστηκε στο τέλος του 2017 από τους δύτες καταδυτικού κέντρου, ενώ µια πρώτη πληροφορία έφτασε στις κροατικές Αρχές το 2005, αλλά δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί. Σύµφωνα µε τον Ντίνο Τάρας, στον χώρο βρέθηκαν επίσης θραύσµατα κεραµικής από κεραµικά αγγεία και πιάτα αλλά και ένας ακέραιος αµφορέας, που προέρχονται από την κουζίνα του πλοίου και είναι αντικείµενα συνηθισµένα για τη ρωµαϊκή εποχή.


Αδιάβροχο και ανθεκτικό υλικό
Οι συγκεκριµένες πλάκες στέγης και τα κεραµίδια (tegula και imbrex είναι οι λατινικές τους ονοµασίες) που βρέθηκαν στον ναυάγιο του Μόλατ αποτελούν ελληνική καινοτοµία και χρησιµοποιούνταν στην ελληνική και ρωµαϊκή αρχιτεκτονική ως αδιάβροχο και ανθεκτικό υλικό για την κάλυψη της σκεπής. Ηταν κατασκευασµένα από πηλό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις από µάρµαρο, χαλκό ή ακόµη και από χρυσό. Στην αρχαία Ρώµη αυτές οι πλάκες αντικατέστησαν τα ξύλινα υλικά στις στέγες και χρησιµοποιούνταν σε κάθε τύπο κατασκευής, από τις οικίες µέχρι τους µεγάλους ναούς και τα δηµόσια κτίρια.

Το ναυάγιο σε αριθμούς
21 µέτρα βάθος
300 πλάκες και κεραµίδια, ελληνικής καινοτοµίας, εντοπίστηκαν
75 τετραγωνικά µέτρα η έκταση που καλύπτει
2-3 µήνες θα χρειαστούν για τη µελέτη των πρώτων ευρηµάτων
ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr/politismos

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only