Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Βρετανικό Μουσείο


Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα του Λονδίνου και διαθέτει μια από τις καλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων στον κόσμο. Το μουσείο περιέχει περισσότερα από 13 εκατομμύρια αντικείμενα από την Ασσυρία, τη Βαβυλωνία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Ασία, την Κίνα και την Ευρώπη.

Οι ιδιωτικές συλλογές του Sir Robert Cotton (d 1631), Robert Harley, κόμης της Οξφόρδης (d 1724) και Sir Hans Sloane (1753) αποτέλεσαν τη βάση του μουσείου όταν ιδρύθηκε από το Κοινοβούλιο το 1753. Η συλλογή κινήθηκε προς σήμερα κτίριο το 1857, μια εκπληκτική κατασκευή που σχεδιάστηκε από τον Robert Smirke και ολοκληρώθηκε από τον αδελφό του Σίδνεϊ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το κυκλικό ανάγνωσμα και τον τρούλο. Η κύρια πρόσοψη έχει μήκος 403 πόδια και έχει μια κιονοστοιχία 44 ιωνικών κολώνων, καθιστώντας το ένα από τα πιο σημαντικά νεοκλασικά κτίρια της Βρετανίας.

Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη

Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη Jean-Pierre Dalbra / φωτογραφία τροποποιημένη

Το μεγαλύτερο τμήμα του Βρετανικού Μουσείου - και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο - το Τμήμα Αρχαίας Ελλάδας και η Ρώμη στεγάζει μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων. Ίσως κυρίως μεταξύ των κομματιών είναι ο Chatsworth επικεφαλής του Απόλλωνα, το άγαλμα της θεάς Δήμητρας και ένα χάλκινο κεφάλι του Σοφοκλή.

Το δωμάτιο 8 περιέχει το διάσημα μάρμαρα Elgin, μια ομάδα γλυπτών από τον Παρθενώνα στην Αθήνα έφερε στο Λονδίνο ο κόμης του Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτά περιλαμβάνουν το Άλογο της Σελήνης και το μεγαλύτερο τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα. Άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα περιλαμβάνουν το πανέμορφο πορτογαλικό βάζο που ονομάστηκε από τους Δούκες του Πόρτλαντ. Χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ., θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο εκλεκτά παραδείγματα ρωμαϊκής τέχνης. Το δωμάτιο 68 είναι αφιερωμένο σε τερακότα, συμπεριλαμβανομένου του 4ου αιώνα Επικεφαλής της Αφροδίτης.

Αρχαία Αίγυπτος

Αρχαία Αίγυπτος Danny Nicholson / τροποποιημένη φωτογραφία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εξαιρετικό Τμήμα Αρχαίας Αιγύπτου του Βρετανικού Μουσείου - η μεγαλύτερη τέτοια συλλογή εκτός του Καΐρου - είναι το κολοσσιαία προτομή του Rameses II και το Rosetta Stone. Αν και οι κύριοι θησαυροί εμφανίζονται στον κάτω όροφο και καλύπτουν περίοδο περίπου 11.000 ετών, μια αρκετά μεγάλη συλλογή αντικειμένων βρίσκεται στον επάνω όροφο. Μεταξύ αυτής της συλλογής είναι μια ποικιλία αιγυπτιακών προσωπικών αντικειμένων όπως καθρέφτες και ρούχα, καθώς και μουσικά όργανα, έπιπλα, παπύρος, τοιχογραφίες, ανάγλυφα, χαλιά και ταπετσαρίες.

Η Rosetta Stone είναι μια πλάκα μαύρου βασάλτη που χρονολογείται από το 195 π.Χ. φέρει την τριγλωσσική επιγραφή που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Από τις πολλές αιγυπτιακές αρχαιότητες που εκτίθενται στο Μουσείο, η συλλογή μούμιων και σαρκοφάγων στις αίθουσες 60 και 61 και οι παπύροι του δωματίου 62, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων Βιβλίων των Νεκρών, είναι επίσης αξιοσημείωτα.

Ο προϊστορικός κόσμος και η πρώιμη Ευρώπη

Ο προϊστορικός κόσμος και η πρώιμη Ευρώπη John Atherton / τροποποιημένη φωτογραφία

Το τμήμα προϊστορίας του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα για τις προϊστορικές κοινωνίες στην ηπειρωτική Ευρώπη και την πρώιμη Βρετανία. Ορισμένες από τις οθόνες της περιλαμβάνουν το τα πρώτα αντικείμενα που έγιναν από τον άνθρωπο, ενώ άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν την τέχνη και την αρχαιολογία από την Ευρώπη και τη βρετανική ιστορία κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής. Ιδιαίτερη σημασία έχει η θεαματική Mildenhall Treasure, ένα θησαυροφυλάκιο από ρωμαϊκό ασημένιο σκεύος που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα που βρέθηκε από έναν αγρότη στο Suffolk το 1942. Από τα 34 κομμάτια, το πιο εντυπωσιακό είναι το Μεγάλο πιάτο, από ασήμι και ανάγλυφα με στοιχεία του Βάκχου, του Ηρακλή και άλλων μορφών από τη Ρωμαϊκή μυθολογία.

Η ανατολική συλλογή

Η Oriental Collection Margaret / τροποποιημένη φωτογραφία

Μια μεγάλη ποικιλία από ανατολίτικα και ασιατικά αντικείμενα (κυρίως μεταλλοτεχνία, σμάλτο, πορσελάνη και γυαλικά) βρίσκονται σε αυτή τη συλλογή. Ιδιαίτερη σημείωση: ο θησαυρός Sambas των βουδιστικών εικόνων. το Μεγάλο Στούπα στο Αμαραβάτι. και η μπλε και λευκή πορσελάνη του γιουάν. Επίσης, οι επισκέπτες δεν πρέπει να χάσουν το θεαματικά άλογα Tang και καμήλες.

Ταξιδεύοντας στο Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο προσφέρει υπερσύγχρονους οδηγούς πολυμέσων που αναφέρουν λεπτομερώς την ιστορία πάνω από 200 αντικειμένων, όπως εικονικές περιηγήσεις στα γλυπτά του Παρθενώνα και αντικείμενα από το Τμήμα Αρχαίας Αιγύπτου (£ 5, βιβλίο online). Εάν απαιτείται μικρή ανθρώπινη αλληλεπίδραση, οι ημερήσιες εκδρομές είναι διαθέσιμες δωρεάν. Διαρκούν περίπου 30 λεπτά και οδηγούνται από εκπαιδευμένους οδηγούς, αυτές οι διασκεδαστικές εκδρομές εισάγουν επισκέπτες σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του μουσείου. Στο βράδυ της Παρασκευής διατίθενται επίσης ελεύθερες περιηγήσεις για 20 λεπτά με "επίκεντρο" που εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη κουλτούρα και μια περιήγηση 90 λεπτών "highlights" είναι διαθέσιμη Fri-Sun (£ 12).

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο – Εκθέματα από Αρχαία Ελλάδα.


Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο – Αιγυπτιακά εκθέματα.

Κική Δημουλά, «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα)»

Στην ψυχρή του Μουσείου αίθουσα

την κλεμμένη, ωραία, κοιτώ

μοναχή Καρυάτιδα.

Το σκοτεινό γλυκύ της βλέμμα

επίμονα εστραμμένο έχει

στο σφριγηλό του Διονύσου σώμα

(σε στάση ηδυπαθείας σμιλευμένο)

που δυό βήματα μόνον απέχει.

Το βλέμμα το δικό του έχει πέσει

στη δυνατή της κόρης μέση.

Πολυετές ειδύλλιον υποπτεύομαι|

τους δυό αυτούς να 'χει ενώσει.

Κι έτσι, όταν το βράδυ η αίθουσα αδειάζει

απ' τους πολλούς, τους θορυβώδεις επισκέπτες,

τον Διόνυσο φαντάζομαι

προσεκτικά απ' τη θέση του να εγείρεται

των διπλανών γλυπτών και αγαλμάτων

την υποψία μην κινήσει,

κι όλος παλμό να σύρεται

τη συστολή της Καρυάτιδας

με οίνον και με χάδια να λυγίσει.

Δεν αποκλείεται όμως έξω να 'χω πέσει.

Μιαν άλλη σχέση ίσως να τους δένει

πιο δυνατή, πιο πονεμένη:

Τις χειμωνιάτικες βραδιές

και τις εξαίσιες του Αυγούστου νύχτες

τους βλέπω,

απ' τα ψηλά να κατεβαίνουν βάθρα τους,

της μέρας αποβάλλοντας το τυπικό τους ύφος,

με νοσταλγίας στεναγμούς και δάκρυα

τους Παρθενώνες και τα Ερεχθεία που στερήθηκαν

στη μνήμη τους με πάθος ν' ανεγείρουν.

[πηγή: Κική Δημουλά, Ποιήματα, Ίκαρος, Αθήνα 2005 , σ. 36-37]

Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, είναι σίγουροπρέπει να δείτε για όλους τους πρώτους στο Λονδίνο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τις φημισμένες κυρίες Tussaud's, Tower of London ή Buckingham Palace στις λίστες μας. Προσθέστε επίσης αυτό το μουσείο στη λίστα με τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε στο Λονδίνο.

Το Βρετανικό Μουσείο στεγάζει θησαυρούς από τοΡωμαϊκή στους Έλληνες και Ίνκας, Μεσοποταμία, Κίνα και Ινδία. Ωστόσο, δεν πρόκειται να μιλήσω για όλα σήμερα. Απλώς πρόκειται να είναι το αιγυπτιακό τμήμα που βρήκα συναρπαστικό εδώ. Επιπλέον, καθώς μόλις τελείωσα να διαβάζω το Kane Chronicles του Rick Riordan - μια σειρά βασισμένη στην αιγυπτιακή μυθολογία.

Η πέτρα Rosetta στο Βρετανικό Μουσείο

Η πέτρα Rosetta στο Βρετανικό Μουσείο

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το κλειδί για τα ρωμαϊκά ιερογλυφικά - The Πέτρα Rosetta. Αυτός είναι κυριολεκτικά ένας οδηγός για την αποκρυπτογράφηση τουΡωμαϊκές επιγραφές και βρέθηκαν άνω των 3000 ετών. Το πρωτότυπο ρωμαϊκό σενάριο ήταν πάντα μια πρόκληση για τους περισσότερους ιστορικούς, ενώ το ελληνικό σενάριο ήταν πολύ πιο αποκρυπτογραφημένο. Αυτή η πέτρα έχει επιγραφές στην αρχική ρωμαϊκή γραφή και στην ελληνική γραφή, καθιστώντας την πέτρα αυτή κλειδί για τη μετάφραση πολλών αιγυπτιακών ιστοριών.

Επιγραφές από Γκρο πλαν της πέτρας Rosetta, Βρετανικό Μουσείο

Η μούμια στο Βρετανικό Μουσείο

Βρετανικό Μουσείο
Μη τυλιγμένη μούμια στο Βρετανικό Μουσείο

Αυτό το μέρος ήταν το πραγματικό αποκορύφωμα της επίσκεψής μου. Το Μουσείο στεγάζει μια πραγματική μούμια, σε διάφορες μορφές ξετυλίγματος. Η παρακάτω εικόνα δείχνει το σκελετό που βρέθηκε μέσα στη μη τυλιγμένη μούμια.

Ολόκληρη η διαδικασία δημιουργίας μούμιας ήταν καλήτεκμηριωμένη και προβάλλεται, καθιστώντας το ακόμη πιο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες. Υπάρχουν διαφορετικές ακτίνες Χ που δείχνουν σαφώς τη διατήρηση ορισμένων εσωτερικών οργάνων του αποθανόντος. Είναι αρκετά συναρπαστικό να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία του Mummification ήταν μια περίπλοκη διαδικασία όπου τα περισσότερα από τα εσωτερικά όργανα ήταν ταλαιπωρημένα και αντικαταστάθηκαν μέσα στο σώμα. Υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα βίντεο στον ιστότοπό τους, μιλώντας για αυτήν την ανακάλυψη. Κάντε κλικ εδώ για να τα δείτε.

Shabtis στο Βρετανικό Μουσείο

Μαζί με τη μούμια στο βαρέλι, οι ΑιγύπτιοιΓενικά θάφτηκαν πολλά άλλα αντικείμενα που πίστευαν ότι θα κάνουν τη ζωή εύκολη για τους νεκρούς στη μεταθανάτια ζωή τους. Από νομίσματα έως αγγεία έως μικρά αγάλματα των υπαλλήλων (Shabtis) έχουν βρεθεί και εμφανίζονται σε αυτήν την ενότητα. Φυσικά, βρήκα το Shabtis ενδιαφέρον, καθώς ήταν αρκετά μοναδικά στο make τους και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα Kane Chronicles. Για να το πούμε απλά, ο Shabtis είναι μικρές ανθρώπινες φιγούρες που απορροφούνται με ένα ξόρκι για να διασφαλίσουν ότι βοηθούν τον αποθανόντα στη μετέπειτα ζωή τους.

Ένα άλλο σύνολο Shabtis στο Βρετανικό Μουσείο

Άλλα αιγυπτιακά αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο

Από τη μεγάλη σαρκοφάγο έως τη σφίγγα, τα νομίσματα και άλλα,το Βρετανικό Μουσείο στεγάζει μερικά συναρπαστικά πράγματα. Κάθε έκθεμα καταγράφεται καλά, με ημερομηνίες, ιστορία και τη σημασία του και αν είστε πραγματικά, για να μάθετε περισσότερα, μια μέρα μπορεί να μην αρκεί.
Βρετανικό Μουσείο

Κάποιος μπορεί πραγματικά να διασκεδάσει εδώ, παιδιάχωρίς αποκλεισμούς, καθώς υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία και διαδραστικές συνεδρίες στο μουσείο. Επιπλέον, τα περισσότερα αγάλματα είναι ανοιχτά, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό θέμα φωτογραφίας.

Άγαλμα του Αμενότσεπ στο Βρετανικό Μουσείο







Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο. Αρχείο Μαριλένας Καγκαράκη.


Το επιβλητικό “μνημείο των Νηρηίδων” από τη Λυκία της Μικράς Ασίας. Είναι έργο Ελλήνων τεχνιτών και κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο...

πηγη  https://www.megaraonair.gr/

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.

 



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only