Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη

 

Άλλη μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη προέρχεται από το Para ćin στην κεντρική Σερβία, όπου οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν υπολείμματα μεγάλων ανακτόρων στο μεσαιωνικό φρούριο Petrus, στο χωριό Zabrega στο φαράγγι του ποταμού Crnica.
Ανάμεσα στα ερείπια του κτιρίου οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει απομεινάρια μεγάλης αίθουσας με διαστάσεις 16 x 10 μέτρα. Είναι μεγαλύτερη από μεγάλη αίθουσα στη βασιλική αυλή στο Σμεντέρεβο, μία από τις πρωτεύουσες των σερβικών κρατών στα μέσα του 15ου αιώνα.
Το κτίριο στο οποίο ανακαλύπτεται η αίθουσα είχε πολλαπλές ιστορίες, ενώ παλιά ήταν διακοσμημένο με πέτρινα ανακουφιστικά και ζωγραφιές τοίχων. Το πάτωμα της μεγάλης αίθουσας ήταν καλυμμένο με τούβλα, μερικά από τα οποία ήταν διακοσμημένα με γραμμικά στολίδια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δαπέδου είναι καλά διατηρημένο και μπορείτε να το δείτε σε αυτές τις φωτογραφίες.
Το φρούριο Petrus ήταν σημαντικό στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, ως έδρα του vojvoda (δούκα) Crep Vukosavi ć, διάσημου μεσαιωνικού Σέρβου ευγενή και πολεμιστή. Παρά ταύτα, μέχρι στιγμής δεν έγιναν μεγαλύτερες συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο. Οι περιοδικές ανασκαφές περιορισμένης εμβέλειας δεν έχουν ακόμη καθορίσει τις διαστάσεις του φρουρίου και τα περισσότερα από τα μυστικά του εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το έδαφος.
Τα απομεινάρια των αμυντικών τειχών και των κτιρίων δεν συντηρούνται και είναι σε κακή κατάσταση, επιπρόσθετα επιδεινωμένα από παράνομους σκαφείς και ληστές των αρχαιολογικών θησαυρών.
Ευτυχώς, φέτος αρχαιολόγοι από το τοπικό μουσείο Para ćin ξεκίνησαν εκτεταμένη εκστρατεία ανασκαφής, και τα αποτελέσματα είναι φανταστικά. Προς το παρόν, έχουν διαπιστώσει ότι το φρούριο κάποτε είχε διαστάσεις τουλάχιστον 300 x 150 μέτρα, γεγονός που καθιστά το Petrus ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά λόφων της μεσαιωνικής Σερβίας. Στο ανατολικό τμήμα του πάνω κάστρου στέκονταν κάποτε το παλάτι με διαστάσεις 65 x 20 μέτρα και δίπλα του δύο επιπλέον μεγάλα κτίρια που δεν έχουν ανασκαφεί ακόμα. Περισσότερα κτίρια εντοπίζονται εντός των τειχών, αλλά καλύπτονται με δέντρα και θάμνους.
Με βάση τα ευρήματα, είναι σαφές ότι ο Petrus είχε αποκλειστικά στρατιωτικό σκοπό, χωρίς πολίτες κατοίκους. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε σημαντικό στρατιωτικό φυλάκιο στα ανατολικά σύνορα των μεσαιωνικών σερβικών κρατών, με σκοπό την υπεράσπισή του από τις επιθέσεις των ανατολών.
Αλλά αυτή η ιστοσελίδα κρύβει περισσότερα μυστικά. Ο Μεσαιωνικός Πέτρους χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα πάνω από τα υπολείμματα παλαιότερων οχυρώσεων, που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή του Σιδήρου, περίπου 5 ή περισσότερους αιώνες π.Χ.
Όχι πολύ μακριά από την τοποθεσία, υπάρχει ένα παλαιότερο, αλλά μικρότερο μεσαιωνικό σερβικό φρούριο, που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον πατέρα του Duke Crep. Αυτή η τοποθεσία δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ από αρχαιολόγους.
Ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται στο Petrus είναι οι Filip Stevanovi ć και Branislav Stojanovi ć από το τοπικό μουσείο στο Paracin, Monika Milosavljevi ć, Nikolina Manojlovi ć, Lana Trajkovi ć και Du šan Paunovi ć
//
Άλλη μια σπουδαία ανακάλυψη, αυτή τη φορά στην κεντρική Σερβία γύρω από το Paracin, όπου αρχαιολόγοι βρήκαν τα απομεινάρια ενός μεγάλου παλατιού στη μεσαιωνική πόλη Petrus στο χωριό Zabrega στο φαράγγι του ποταμού Crnica.
Ανάμεσα στα ερείπια του κτιρίου ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια μιας μεγάλης αίθουσας διαστάσεων 16×10 μέτρων, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αίθουσα του θρόνου του Despot Đur đe στο Σμεντέρεβο.
Το κτίριο στο οποίο ανακαλύφθηκε το παλάτι είχε πολλαπλούς ορόφους, ήταν διακοσμημένο με πέτρινα ανακουφίσματα και νωπογραφίες. Κάτω από μεγάλες αίθουσες, που είναι καλά διατηρημένο και φαίνεται σε αυτές τις εικόνες, είναι καλυμμένο με κεραμικά τούβλα, μερικά από τα οποία είναι διακοσμημένα με γραμμικά στολίδια.
Ο Petrus είναι 14 στο δεύτερο μισό. Ο αιώνας ήταν η έδρα του Δούκα Crepa Vukosavi ć, του διάσημου Σέρβου ευγενή και πολεμιστή. Παρά τη σημασία, δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Περιστασιακή έρευνα περιορισμένης κλίμακας δεν καθόρισε ούτε τις διαστάσεις της οχύρωσης, έτσι τα περισσότερα μυστικά παρέμειναν κρυμμένα υπόγεια.
Τα απομεινάρια των τειχών δεν έχουν συντηρηθεί και προστατευτεί, οπότε βρίσκονται σε κακή κατάσταση, επιδεινωμένα από τις δραστηριότητες των παράνομων σκαφτιάδων και των κατσαπλιάδων των αρχαιολογικών χώρων.
Ευτυχώς οι αρχαιολόγοι του Μουσείου Παρασίν ξεκίνησαν φέτος εκτεταμένες ανασκαφές, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Διαπίστωσαν ότι οι διαστάσεις του φρουρίου ήταν 300×150 μέτρα, γεγονός που καθιστά το Petrus το μεγαλύτερο σερβικό φρούριο. Στο ανατολικό άκρο της άνω πόλης, ανακαλύφθηκε το προαναφερθέν παλάτι, διαστάσεων 60×20 μέτρων, και δίπλα του τα απομεινάρια δύο μεγάλων αντικειμένων που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί. Πολλά επιπλέον κτίρια έχουν εγγραφεί εντός των τειχών, αλλά καλύπτονται από σωρούς γης και πυκνή βλάστηση.
Με βάση την ανακάλυψη, είναι σαφές ότι ο Petrus είχε αποκλειστικά στρατιωτικό ρόλο, και ότι δεν κατοικήθηκε από άμαχο πληθυσμό. Είναι εδώ και καιρό μια σημαντική συνοριακή οχύρωση στα ανατολικά σύνορα των σερβικών χωρών, στην περιοχή του λεγόμενου τοπίου Petru ška.
Ωστόσο, η τοπικότητα κρύβει περισσότερα μυστικά, αφού ο μεσαιωνικός Petrus χτίστηκε πάνω από τα υπολείμματα παλαιότερων φρουρίων, που χρονολογούνται από την προϊστορία, μέχρι την εποχή του Σιδήρου, περίπου 5 ή περισσότερους αιώνες π.Χ.
Όχι μακριά από εδώ, υπάρχει ένα παλαιότερο αλλά μικρότερο μεσαιωνικό φρούριο, το οποίο ιδρύθηκε από τον πατέρα του Δούκα Κρέπα, Βουκοσλάβου, ο οποίος πήρε την περιοχή από τον αυτοκράτορα Δουσάν. Δυστυχώς, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές σε εκείνη την τοποθεσία.
Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται στον Petrus αποτελείται από τον Filip Stefanovi ć, επιμελητή αρχαιολόγο και τον Branislav Stojanovi ć , διευθυντή του Μουσείου Paracin Zavic, αρχαιολόγο καθ. Δρ Monika Milosavljevic, Nikolina Manojlovi ć, μεταπτυχιακός φοιτητής αρχαιολογίας, και πτυχιούχοι αρχαιολόγοι από την Jagodina Lana Trajkovi ć και Du šan Paunovi

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.

 




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only