Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Hala Sultan Tekke

 



Κοσμήματα αιγυπτιακού λωτού με ένθετες πέτρες (περίπου 1350 π.Χ.). «Οι συγκρίσεις με άλλα ευρήματα από την Αίγυπτο δείχνουν ότι τα περισσότερα αντικείμενα είναι από την εποχή της Νεφερτίτης και του συζύγου της Εχνάτωνα γύρω στο 1350 π.Χ. Η Νεφερτίτη φορούσε παρόμοια κοσμήματα .


Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ολοκλήρωσαν την ανασκαφή δύο τάφων στην πόλη Hala Sultan Tekke της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν πάνω από 150 ανθρώπινους σκελετούς και σχεδόν 500 αντικείμενα—συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και κεραμικών—από το 1350 περίπου π.Χ.

Από το 2010, η Νέα Σουηδική Κυπριακή Αποστολή (The Söderberg Expedition) είχε αρκετούς γύρους ανασκαφών στην Κύπρο. Το 2018, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο τάφους σε μορφή υπόγειων θαλάμων, με μεγάλο αριθμό ανθρώπινων σκελετών. 
Η διαχείριση των ευρημάτων απαιτούσε πολύ λεπτή δουλειά για τέσσερα χρόνια, αφού τα οστά ήταν εξαιρετικά εύθραυστα μετά από περισσότερα από 3.000 χρόνια στο αλμυρό έδαφος.
Εκτός από τους σκελετούς 155 ατόμων, η ομάδα βρήκε επίσης 500 αντικείμενα. Οι σκελετοί και τα τελετουργικά αντικείμενα κηδείας ήταν σε στρώσεις ο ένας πάνω στον άλλο, δείχνοντας ότι οι τάφοι χρησιμοποιήθηκαν για πολλές γενιές.




Μεγάλο σκάφος με πολεμικά άρματα από την Ελλάδα (περίπου 1350 π.Χ.). Τα κεραμικά αγγεία, ιδιαίτερα εκείνα που εισάγονται από την Ελλάδα και την Κρήτη, είναι διακοσμημένα με ζωγραφισμένες σκηνές από άρματα ίππων, άτομα που κουβαλούν ξίφη, ζώα και λουλούδια

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρόκειται για οικογενειακούς τάφους για την άρχουσα ελίτ στην πόλη. Για παράδειγμα, βρήκαμε τον σκελετό ενός πεντάχρονου με ένα χρυσό περιδέραιο, χρυσά σκουλαρίκια και μια χρυσή τιάρα. Αυτό ήταν πιθανότατα παιδί μιας ισχυρής και πλούσια οικογένειας», λέει ο καθηγητής Peter Fischer, επικεφαλής των ανασκαφών.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από χρυσό, ασήμι, μπρούτζο, ελεφαντόδοντο και πολύτιμους λίθους και πλούσια διακοσμημένα αγγεία από πολλούς πολιτισμούς."Βρήκαμε επίσης έναν κεραμικό ταύρο. Το σώμα αυτού του κούφιου ταύρου έχει δύο ανοίγματα: ένα στην πλάτη για να το γεμίσει με ένα υγρό, πιθανότατα κρασί, και ένα στη μύτη για πόση  Προφανώς, έκαναν γιορτές στην αίθουσα για να τιμούν τους νεκρούς τους».





Στους τάφους οι αρχαιολόγοι βρήκαν ειδώλια θεών με πρόσωπα πουλιών.
Αυτή είναι πιθανώς μια θεά με κεφάλι πουλιού που κρατά ένα παιδί που είναι μισό πουλί
και μισό άνθρωπος 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι μια κυλινδρική σφραγίδα κατασκευασμένη από ορυκτό αιματίτη, με σφηνοειδή επιγραφή από τη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ), την οποία οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν.
"Το κείμενο αποτελείται από τρεις γραμμές και αναφέρει τρία ονόματα. Ο ένας είναι ο Αμούρρου, ένας θεός που λατρεύεται στη Μεσοποταμία. Οι άλλοι δύο είναι ιστορικοί βασιλιάδες, πατέρας και γιος, τους οποίους καταφέραμε πρόσφατα να εντοπίσουμε σε άλλα κείμενα σε πήλινες πλάκες της ίδιας περιόδου , δηλαδή τον 18ο αιώνα π.Χ. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προσδιορίσουμε γιατί η σφραγίδα  κατέληξε στην Κύπρο σε απόσταση 1000 και πλέον χιλιομέτρων από το σημείο που κατασκευάστηκε».
Μεταξύ των ευρημάτων είναι ο κόκκινος πολύτιμος λίθος από την Ινδία, ο μπλε πολύτιμος λίθος λάπις λάζουλι από το Αφγανιστάν και το κεχριμπάρι από τη Βαλτική Θάλασσα, γεγονός που δείχνει ότι η πόλη είχε κεντρικό ρόλο στο εμπόριο κατά την Εποχή του Χαλκού. 




Ένας από τους σκελετούς ανήκε σε ένα πεντάχρονο παιδί που ήταν θαμμένο με πολλά χρυσά κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της τιάρας 


Τα χρυσά κοσμήματα, μαζί με τους σκαραβαίους (φυλαχτά σε σχήμα σκαθαριού με ιερογλυφικά) και τα υπολείμματα ψαριών που εισάγονται από την κοιλάδα του Νείλου, αφηγούνται την ιστορία του εντατικού εμπορίου με την Αίγυπτο.
Συγκρίνοντας με παρόμοια ευρήματα από την Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν επίσης να χρονολογήσουν τα κοσμήματα. "Οι συγκρίσεις δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι από την εποχή της Νεφερτίτης και του συζύγου της Εχνάτων γύρω στο 1350 π.Χ.. Σαν ένα χρυσό μενταγιόν βρήκαμε: ένα λουλούδι λωτού με ένθετους πολύτιμους λίθους. Η Νεφερτίτη φορούσε παρόμοια κοσμήματα."
Σημαντικά είναι και τα κεραμικά ευρήματα. "Ο τρόπος που τα κεραμικά άλλαξαν σε εμφάνιση και υλικό με την πάροδο του χρόνου μας επιτρέπει να τα χρονολογήσουμε και να μελετήσουμε τις συνδέσεις που είχαν αυτοί οι άνθρωποι με τον περιβάλλοντα κόσμο. Αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι το ευρύ δίκτυο επαφών που είχαν πριν από 3.400 χρόνια."





Το ίδιο πεντάχρονο είχε και αυτό το κολιέ

Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάλυση DNA των σκελετών. «Αυτό θα αποκαλύψει πώς συνδέονται τα διαφορετικά άτομα μεταξύ τους και αν υπάρχουν μετανάστες από άλλους πολιτισμούς, κάτι που δεν είναι απίθανο αν ληφθούν υπόψη τα τεράστια εμπορικά δίκτυα», λέει ο Peter Fischer.


Πηγή: Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ 


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.

 




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only