Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Blair Atholl Man

Οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε μεγάλες αποστάσεις στην πρώιμη μεσαιωνική Σκωτία, κατέληξε μια νέα μελέτη για τον Blair Atholl Man που δημοσιεύτηκε στο Tayside and Fife Archaeological Journal . Η μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν ήταν από το σκωτσέζικο χωριό στο Perthshire από το οποίο πήρε το όνομά του. Αυτός ο 45χρονος άνδρας θάφτηκε με το στυλ των Πικτών (οι Πίκτοι ήταν απόγονοι προ-Κελτικών Αβορίγινων, που μιλούσαν μια κελτική γλώσσα), πριν από περίπου 1.600 χρόνια στα υψίπεδα της Σκωτίας. Ανακαλύφθηκε το 1986 στο χωριό Blair Atholl της Σκωτίας και απαθανατίστηκε σε μια ανακατασκευή το 2017, αναφέρει η Daily Mail .

«Όχι μόνο αυτό μας επιτρέπει να ζωγραφίσουμε μια εικόνα ενός ατόμου που έζησε και πέθανε πριν από περισσότερα από 1.500 χρόνια, αλλά και να αποκτήσουμε άμεσες πληροφορίες για τις πρώιμες συνδέσεις μεταξύ πολιτισμών και κοινοτήτων σε ολόκληρη τη Σκωτία την πρώτη χιλιετία», δήλωσε ο συν- ερευνήτρια Orsolya Czére.

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Τα λείψανα του Blair Atholl Man, τα οποία, με βάση την τελευταία μελέτη, έχουν αποδείξει ότι ήταν από κάπου αλλού στη δύση, ίσως ακόμη και από την Ιρλανδία. (Christopher Rynn και Hayley Fisher / Μουσείο & Πινακοθήκη του Περθ)

Τα λείψανα του Blair Atholl Man, τα οποία, με βάση την τελευταία μελέτη, έχουν αποδείξει ότι ήταν από κάπου αλλού στη δύση, ίσως ακόμη και από την Ιρλανδία. ( Christopher Rynn and Hayley Fisher / Μουσείο & Πινακοθήκη του Περθ )

Το Blair Atholl Man Analysis είπε μια διαφορετική ιστορία

Ωστόσο, αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen πραγματοποίησαν μια λεπτομερή ανάλυση χημικών ισοτόπων στον Άνθρωπο του Blair Atholl, αποδείχθηκε ότι ήταν θαμμένος μόνο εκεί και δεν ήταν καθόλου ντόπιος. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα καταγόταν από τη δυτική Σκωτία, ίσως από το Mull, το Iona ή το Tiree στις Εξωτερικές Εβρίδες , ή ακόμα και την Ιρλανδία.

Επί του παρόντος, το Περθσάιρ της Σκωτίας, όπου βρέθηκε ο Άνθρωπος του Blair Atholl, έχει αποκαλυφθεί ως πρώιμο κέντρο του Χριστιανισμού. Υπάρχει λοιπόν επίσης η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να ήταν ένας από τους πρώτους ιεραπόστολους σε αυτό το μέρος του κόσμου.

«Έπειτα από μια τέτοια απίστευτη ανακάλυψη, το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας για τον Blair Atholl Man δεν εξαφανίστηκε ποτέ», πρόσθεσε ο Czére, καθηγητής και ερευνητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Αναφερόταν στο εύρημα του Blair Atholl Man του 1986. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές χρονολόγησαν τα λείψανά του μεταξύ 400 και 600 μ.Χ., γεγονός που προκάλεσε πυρετώδη ενθουσιασμό στην τοπική κοινότητα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να συρρέουν εκεί κάθε χρόνο για να δουν τα λείψανά του.

Τα στοιχεία από δύο άλλους αρχαιολογικούς χώρους, το Lundin Links και το Cramond , στην ανατολική ακτή της Σκωτίας, υποδηλώνουν μεγαλύτερα μεταναστευτικά μοτίβα σε αυτήν την εποχή. «Αυτοί οι τύποι κινήσεων μπορεί να μην ήταν ασυνήθιστοι», δήλωσε στο Live Science σε ένα email η συν-ερευνήτρια Kate Britton, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία .

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα ευρήματα δεν δείχνουν μόνο άνδρες που κάνουν αυτό το μεταναστευτικό κίνημα , αλλά και γυναίκες. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι και στις δύο αυτές τοποθεσίες της ανατολικής ακτής [Lundin Links και Cramond], οι δυτικοί μας ακτοπλοϊκοί ήταν γυναίκες, υποδηλώνοντας ότι τόσο άνδρες όσο και γυναίκες —και ίσως για διάφορους λόγους— έκαναν αυτά τα ταξίδια», είπε η Britton. .

Πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα που κοιτάζει πάνω από τα νησιά Cumbrae προς το Arran, στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Ο Blair Atholl Man πιθανότατα προήλθε από αυτήν την πλευρά της Σκωτίας ή της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη. (Iain / Adobe Stock)

Πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα που κοιτάζει πάνω από τα νησιά Cumbrae προς το Arran, στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Ο Blair Atholl Man πιθανότατα προήλθε από αυτήν την πλευρά της Σκωτίας ή της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη. ( Iain / Adobe Stock)

Πώς οι ερευνητές έμαθαν περισσότερα για τον Blair Atholl Man

Η ανάλυση ισοτόπων πραγματοποιήθηκε στην πρόσληψη τροφής του Blair Atholl Man, στα 5 έως 10 χρόνια πριν από το θάνατό του. Συγκεκριμένα, από τα υπολείμματά του εξήχθη κολλαγόνο , μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ανθρώπινα οστά. Οι ισοτοπικές αναλογίες άνθρακα και αζώτου του κολλαγόνου αποκαλύπτουν ότι η διατροφή του Ανθρώπου Blair Atholl ήταν παρόμοια με πολλούς ανθρώπους στην πρώιμη μεσαιωνική Σκωτία: χοιρινό, ψάρι γλυκού νερού ή υδρόβια πτηνά.

Οι αναλογίες ισοτόπων θείου κολλαγόνου του Blair Atholl Man έδειχναν μια ζωή στην ακτή, όπου συσσωρεύεται θείο στα παράκτια φυτά και στα φύκια. Οι ερευνητές βρήκαν υψηλές αναλογίες ισοτόπων θείου, υποδεικνύοντας ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε μια παράκτια τοποθεσία και όχι στα Highlands της Σκωτίας όπου ήταν θαμμένος.https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Τέλος, τα ισότοπα στροντίου και οξυγόνου στο σμάλτο των δοντιών του (το οποίο σχηματίζεται κατά την παιδική ηλικία), έδειξαν ότι ο άνθρωπος Blair Atholl πιθανότατα ζούσε σε ένα μέρος με ήπιο κλίμα, πιθανώς στη δυτική ακτή της Σκωτίας ή ακόμα και στην Ιρλανδία.

Ήταν ο άνθρωπος του Blair Atholl Pict; Εδώ βλέπουμε Picts να ανταγωνίζονται Ρωμαίους στη σύγχρονη αναπαράσταση ενός αρχαίου αθλητικού γεγονότος. (amaldon / CC BY-SA 4.0)=

Ήταν ο άνθρωπος του Blair Atholl Pict; Εδώ βλέπουμε Picts να ανταγωνίζονται Ρωμαίους στη σύγχρονη αναπαράσταση ενός αρχαίου αθλητικού γεγονότος. (amaldon / CC BY-SA 4.0 )

Ήταν ο Blair Atholl Man Pict;

Μεταξύ 270-900 μ.Χ., πολυάριθμες φυλές ζούσαν στην ανατολική και βόρεια Σκωτία, κατά την ύστερη Εποχή του Σιδήρου και τις πρώιμες μεσαιωνικές περιόδους, σχηματίζοντας μια σκληρή φυλετική ομοσπονδία που εναντιώνεται στους Βρετανούς και τους κατακτητές Ρωμαίους. Αυτές οι βόρειες φυλές ανέπτυξαν τη δική τους γλώσσα πριν από περίπου 1.700 χρόνια, μαζί με έναν εκλεπτυσμένο πολιτισμό γνωστό για τη μοναδική τέχνη και αρχιτεκτονική του.


https://www.ancient-origins.net/n

 

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only