Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Δ’ Άγγελος

 

Ο Αλέξιος Δ’ Άγγελος ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 1203 έως το 1204 με συν-αυτοκράτορα τον πατέρα του Ισαάκιο Β’.
Η εξωτερική και εσωτερική εξασθένιση του Βυζαντίου κατά τη βασιλεία του Αλέξιου Γ’ Άγγελου (1195-1203) έδωσε την ευκαιρία στον ανιψιό του και γιο του Ισαάκιου Β’, Αλέξιο, να επιχειρήσει την ανάκτηση του θρόνου του πατέρα του.
Ο νεαρός Αλέξιος (μετέπειτα αυτοκράτορας Αλέξιος Δ’) δραπέτευσε από τη φυλακή που είχε κλειστεί μαζί με τον πατέρα του και κατέφυγε στη Δύση, αναζητώντας βοήθεια για την αποκατάστασή του στο βυζαντινό θρόνο.
Αρχικά συνεννοήθηκε με τον εκλεγμένο αρχηγό της Σταυροφορίας Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό, αλλά η συμφωνία σκόνταψε στην άρνηση του πάπα.
Στην συνέχεια στην Βενετία συνεννοήθηκε με τον τελικό αρχηγό της Σταυροφορίας δόγη Ερρίκο Δάνδολο υποσχόμενος την ακύρωση του σχίσματος ανάμεσα στην Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία, εάν αυτοί τον βοηθούσαν να εκθρονίσει τον θείο του Αλέξιο Γ’, καθώς και πλούσια αποζημίωση και δώρα για τις υπηρεσίες τους.
Αφού η συνάντηση με τον Πάπα Ιννοκέντιο τον 3ο ήταν ανεπιτυχής, κατέφυγε στην αυλή του γαμπρού του (συζύγου της αδελφής του), του Γερμανού αυτοκράτορα Φιλίππου του Σουηβού, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να υποστηρίξει τον κουνιάδο του. Επειδή όμως ήταν απασχολημένος με τον ανταπαιτητή του θρόνου Όθωνα της Βρουνσβίκης έστειλε αντιπροσώπους του στη Ζάρα για να πείσει τους σταυροφόρους και τους Ενετούς να βοηθήσουν τον Αλέξιο και τον πατέρα του Ισαάκιο να ανακτήσουν το Βυζαντινό θρόνο. Σε αντάλλαγμα ο Αλέξιος (ο οποίος έφτασε αυτοπροσώπως στο στρατόπεδο της Ζάρας στις 25 Απριλίου του 1203) υποσχόταν:
α) στους σταυροφόρους διακόσιες χιλιάδες μάρκα αργύρου, εκστρατευτικό σώμα δέκα χιλιάδων ανδρών για την επιχείρηση της Αιγύπτου και άλλα ανταλλάγματα, και
β) στον Πάπα την υπαγωγή της Ανατολικής Εκκλησίας στην Δυτική.
Στους Ενετούς δεν χρειαζόταν να υποσχεθεί τίποτε γιατί ήταν φανερά τα οφέλη γι’ αυτούς αν πετύχαινε η επιχείρηση. Με την προδοτική συνδρομή των Αγγέλων (Αλεξίου και Ισαακίου) ο μεγαλοφυής γερο Δάνδολος πετύχαινε ό,τι δεν μπορούσε προηγουμένως να ονειρευθεί. Οι σταυροφόροι θα μετέβαιναν πρώτα στην Κωνσταντινούπολη για να αποκαταστήσουν στο θρόνο τον Ισαάκιο και έπειτα θα προχωρούσαν για την Αίγυπτο. Από τη Ζάρα οι σταυροφόροι, οι Ενετοί με επικεφαλής το δαιμόνιο αρχηγό τους Δάνδολο και ο νεαρός πρίγκιπας Αλέξιος έφτασαν στην Κέρκυρα. Εκεί υπογράφτηκε μεταξύ του Αλεξίου και των σταυροφόρων συμφωνία για την εκτροπή της Σταυροφορίας (Μάιος 1203) η οποία είχε ήδη αποφασιστεί. Στις 24 του ίδιου μήνα ο στόλος απέπλευσε για την Κωνσταντινούπολη, όπου έφθασε μετά από ένα μήνα ακριβώς (24 Ιουνίου). Εκεί δεν είχαν πάρει πρόσθετα μέτρα άμυνας. Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους οπαδούς του Ισαάκιου αφού κατέλαβαν τα οχυρώματα του Γαλατά, εισέδυσαν στον Κεράτιο και στις 17 Ιουλίου του 1203 κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γ’, αφού πήρε μαζί του ποσότητες χρυσού κατέφυγε στη Δεβέλτο. Οι σταυροφόροι αποκατέστησαν στο θρόνο τον Ισαάκιο με συν-αυτοκράτορα το γιο του Αλέξιο Αγγελο.
Μετά την επικύρωση λοιπόν αυτής της συνθήκης και από τον Ισαάκιο, ο Αλέξιος στέφθηκε συν-αυτοκράτορας την 1η Αυγούστου 1203 ως Αλέξιος Δ’ και οι Σταυροφόροι αποσύρθηκαν από την Πόλη αφήνοντας μόνο ένα μικρό απόσπασμα για να τον προστατεύει και ταυτόχρονα να τον επιτηρεί.
Οι δύο αυτοκράτορες όμως, δεν κατόρθωσαν, παρά την άγρια φορολογία που επέβαλαν, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους σταυροφόρους. Ο νεαρός Αλέξιος Δ’ ζητούσε από τους σταυροφόρους συνεχώς αναβολή έως ότου εξοικονομήσει τα υπεσχημένα. Οι σταυροφόροι και οι Βενετοί αξίωναν τις τεράστιες χορηγίες και απέκρουαν ανελέητα τις παρακλήσεις του Αλέξιου Δ’.
Μη μπορώντας όμως να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά που είχε υποσχεθεί, αναγκάστηκε να επιβάλλει δυσβάστακτη φορολογία, αφού προηγουμένως αφαίρεσε ό,τι είχε εναπομείνει στα δημόσια ταμεία καθώς και τα ιερά σκεύη των Εκκλησιών. Στις 25 Αυγούστου 1203 έστειλε στον πάπα Ρώμης ομολογία πίστεως και ανάγκασε τον Πατριάρχη Ιωάννη Ι’ Καματηρό να ανακηρύξει μέσα στην Αγιά Σοφιά τον πάπα Ιννοκέντιο Γ’ πρώτο επί της γης επίτροπο του Σωτήρος.
Ταυτόχρονα ο λαός της πρωτεύουσας ήταν αγανακτισμένος κατά των δύο αυτοκρατόρων επειδή παρέδωσαν την Κωνσταντινούπολη στους σταυροφόρους. Η αγανάκτηση αυτή ενισχύθηκε και από μια πυρκαϊά που εξερράγη στην Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ η εχθρική στάση των σταυροφόρων προς τους ελληνικούς πληθυσμούς επέτεινε ακόμα περισσότερο τη δυσαρέσκειά τους, με αποτέλεσμα στα τέλη Ιανουάριου του 1204 να ξεσπάσει στην Κωνσταντινούπολη μια επανάσταση της αντιλατινικής παράταξης με επικεφαλής τον Αλέξιο Δούκα Μούρτζουφλο, (γαμπρό του Αλέξιου Γ’), που οδήγησε στην καθαίρεση των τελευταίων Αγγέλων συν-αυτοκρατόρων Ισαακίου Β’ και Αλεξίου Δ’. Επί τρεις ημέρες επικρατούσε αναρχία επειδή κανένας δεν δεχόταν να αναλάβει την ηγεσία και η Αυτοκρατορία παρέμεινε ακέφαλη. Στις 28 Ιανουαρίου του 1204 ο λαϊκός ηγέτης Νικόλαος Καναβός αποδέχθηκε την αρχηγία και ανακηρύχτηκε από το λαό αυτοκράτορας στην Αγιά Σοφιά. Ο Πατριάρχης όμως καθώς και οι άρχοντες της πρωτεύουσας δεν τον αναγνώρισαν σαν αυτοκράτορα. Στις 5 Φεβρουαρίου του 1204 ο Αλέξιος Δούκας ανέτρεψε τον Νικόλαο Καναβό και ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με το όνομα Αλέξιος Ε’ Δούκας ο επιλεγόμενος “μούρτζουφλος”. Αμέσως συνέλαβε και σκότωσε τον Καναβό ενώ ο μεν Αλέξιος Δ’ απαγχονίστηκε κατά διαταγήν του Αλέξιου Δούκα, ο δε Ισαάκιος φυλακίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα. Στον αυτοκρατορικό θρόνο ανήλθε ο Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος ως Αλέξιος Ε’.
πηγη hagiasophia

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only