Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Ο Εμμανουήλ Παππάς


 Εμμανουήλ Παππάς (1772 – 5 Δεκεμβρίου 1821)

Από τις Σέρρες της Μακεδονίας, ήταν έμπορος, τραπεζίτης και αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης στη Μακεδονία.

Γιος ιερέα, ο ίδιος ο Παππάς θα διαπρέψει σε επιχειρήσεις και οικονομικά, συγκεντρώνοντας μεγάλο πλούτο. Μυήθηκε ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μέλη τους, αποτελώντας σημαντικό ευεργέτη του σκοπού.

Μέχρι το 1821, ήταν αρχηγός περίπου 4.000 ελληνικών δυνάμεων που αποβιβάστηκαν στο Άγιο Όρος στη χερσόνησο της Χαλκιδικής στη Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η εξέγερση επεκτάθηκε στον Πολύγυρο και στις άλλες πόλεις της Χαλκιδικής, με σκοπό να γίνει β-γραμμή για τη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός ότι ήταν κατά πολύ περισσότεροι από τους Τούρκους, ο Παππάς και οι άνδρες του πολέμησαν ανδρεία, αλλά τελικά ξεπεράστηκαν και η Ελληνική Επανάσταση στη Μακεδονία καταπνίγηκε.

Στην υποχώρηση μέσω πλοίου προς Ύδρα, ο Παππάς υπέστη καρδιακή προσβολή, πεθάνοντας στο πλοίο. Κατά την άφιξή του στην Ύδρα τον αποχαιρέτησαν με τις πλήρεις τιμές του Στρατηγού.

Ο Παππάς δώρισε την τεράστια περιουσία του για την ελληνική επανάσταση στη Μακεδονία, πλοία, όπλα, εφόδια. Παρά την αποτυχημένη εκστρατεία, φύτεψε τον σπόρο στο μυαλό των ιθαγενών, οι οποίοι ξεκίνησαν αρκετές εξεγέρσεις τον επόμενο αιώνα, αναζητώντας την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ελευθερία, η οποία τελικά θα ερχόταν το 1912.

Προτομή στην Υδρα ΦΩΤΟ Φίλιππος Καρακωστας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Το χωριό του, η Ντοβίστα των Σερρών της Μακεδονίας, μετονομάστηκε σε Εμμανουήλ Παππάς προς τιμήν του και το 1971, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν από την Ύδρα στην κεντρική πλατεία των Σερρών, τοποθετημένα κάτω από το άγαλμά του.

Επίσης 3 από τους γιους του: Αθανάσιος, Ιωάννης, Νικόλαος: πολέμησαν και πέθαναν για την ελληνική υπόθεση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

https://greekcitytimes.com/202


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


180 Χρόνια από την Ελληνική... 

Ηπειρωτική Εστία, Τεύχος 28...





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only