Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Το Ηφαίστειο Της Σαντορίνης


 Οι αρχαιολόγοι στη δυτική ακτή της σημερινής Τουρκίας (αρχαία ελληνική Ιωνία) ανακάλυψαν τα υπολείμματα σκελετών ενός νεαρού άνδρα και ενός σκύλου, που σκοτώθηκαν από τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας στο νησί της Σαντορίνης πριν από 3.600 χρόνια. Daily Mail.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρχαιολόγοι βρήκαν το ζευγάρι των σκελετών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Çeşme-Bağlararası, μια τοποθεσία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού κοντά στον κόλπο Τσεσμέ, στη δυτική ακτή της Τουρκίας.=

«Παρά το γεγονός ότι η έκρηξη της Θήρας είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην καταγεγραμμένη ιστορία, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται λείψανα θυμάτων του συμβάντος.

«Επιπέον, η παρουσία των κοιτασμάτων τσουνάμι στο Çeşme-Bağlararası δείχνει ότι μεγάλα και καταστροφικά κύματα έφτασαν στο βόρειο Αιγαίο μετά την άνοδο της Θήρας.

«Προγουμένως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εικαζόταν ότι αυτή η περιοχή της Μεσογείου δεχόταν μόνο στάχτη από την έκρηξη της Θήρας.

«Αντίθετα, φαίνεται τώρα ότι η περιοχή του κόλπου Τσεσμέ επλήγη από μια σειρά από τσουνάμι, καταστρέφοντας τοπικούς οικισμούς και οδήγησε σε προσπάθειες διάσωσης.

«Η Θήρα – τώρα μια καλντέρα στο κέντρο του ελληνικού νησιού της Σαντορίνης – είναι διάσημη για το πώς τα τσουνάμι της πιστεύεται ότι τερμάτισαν τον μινωικό πολιτισμό στην κοντινή Κρήτη».

ΠΟΡΟΣ | ΠΕΡΙ ΙΩΝΙΑΣ

Η Ιωνία ήταν μια αρχαία περιοχή στο κεντρικό τμήμα της δυτικής ακτής της Ανατολίας στη σημερινή Τουρκία, την πλησιέστερη περιοχή της Σμύρνης, που ήταν ιστορικά η Σμύρνη. Αποτελούνταν από τα βορειότερα εδάφη του Ιονίου Συνδέσμου των ελληνικών οικισμών. Ποτέ ενιαίο κράτος, πήρε το όνομά του από την ιωνική φυλή που κατά την Αρχαϊκή περίοδο (600–480 π.Χ.), εγκαταστάθηκε κυρίως στις ακτές και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Τα Ιόνια κράτη προσδιορίζονταν από την παράδοση και από τη χρήση της ανατολικής ελληνικής.

Η ίδια η Ιωνία περιλάμβανε μια στενή παράκτια λωρίδα από τη Φώκαια στα βόρεια κοντά στις εκβολές του ποταμού Ερμού (τώρα Γεδίζ), έως τη Μίλητο στα νότια κοντά στις εκβολές του ποταμού Μαίανδρου, και περιλάμβανε τα νησιά Χίο και Σάμο. Οριοθετήθηκε από την Αιολία στα βόρεια, τη Λυδία στα ανατολικά και την Καρία στα νότια. Οι πόλεις της περιοχής ήταν μεγάλες στη διαμάχη μεταξύ της Περσικής Αυτοκρατορίας και των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, οι πόλεις της Ιωνίας ιδρύθηκαν από αποίκους από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η εγκατάστασή τους συνδέθηκε με τη θρυλική ιστορία του ιωνικού λαού στην Αττική, η οποία υποστηρίζει ότι οι άποικοι είχαν επικεφαλής τον Νηλέα και τον Άνδροκλο, γιους του Κόδρου, του τελευταίου βασιλιά της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η «Ιωνική μετανάστευση», όπως ονομάστηκε από τους μεταγενέστερους χρονολόγους, χρονολογήθηκε από αυτούς εκατόν σαράντα χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο ή εξήντα χρόνια μετά την επιστροφή των Ηρακλείδων στην Πελοπόννησο.

Η Ιωνία έχει μια μακρά σειρά από διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και της επιστήμης (κυρίως την Ιονική Φιλοσοφική Σχολή) και ξεχωριστή σχολή τέχνης. Η σχολή αυτή άκμασε μεταξύ 700 και 500 π.Χ. Τα σπουδαία ονόματα αυτής της σχολής είναι Θεόδωρος και Ροίκος ο Σάμος. Βαθυκλής Μαγνησίας στον Μαίανδρο. Γλαύκος Χίου, Μελάς, Μικκιάδης, Άρχερμος, Βούπαλος και Αθηνάς Χίου. Αξιοσημείωτα έργα της σχολής που σώζονται ακόμη είναι τα περίφημα αρχαϊκά γυναικεία αγάλματα που βρέθηκαν στην Αθηναϊκή Ακρόπολη το 1885–1887, τα καθιστά αγάλματα των Branchidae, η Νίκη του Archermus που βρέθηκε στη Δήλο και τα αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και ήλεκτρο που βρέθηκαν από τον DG Hogarth στο κατώτερα στρώματα του Αρτεμισίου στην Έφεσο.

Η περσική ονομασία για τα ελληνικά είναι Younan (یونان), μεταγραφή του «Ionia», μέσω της παλιάς περσικής Yauna.[14] Το ίδιο ισχύει για την εβραϊκή λέξη, «Yavan» (יוון) και τη σανσκριτική λέξη «yavana». Η λέξη υιοθετήθηκε αργότερα στα Αραβικά, Τουρκικά και Ουρντού καθώς και σε άλλα μέρη.


https://greekcitytimes.com/2021/1

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only