Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Λέων Τολστόι


 Ο Λέων Τολστόι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες παγκοσμίως κι ένας άνθρωπος, οποίος με την  σκέψη και τον τρόπο που έζησε, επηρέασε μεγάλες προσωπικότητες, όπως τον Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα έργα του, μεταφράστηκαν παγκοσμίως, και κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν ως θεμέλιοι λίθοι της κλασικής λογοτεχνίας. Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ο γίγας της ρωσικής γης», και όχι τυχαία, αφού έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του κοντά στη φύση και κοντά στους ανθρώπους της αγροτιάς. Λάτρεψε τη γη και τους ανθρώπους της και αυτό είναι εμφανές στα έργα του, στα οποία περιγράφει γλαφυρότατα τα τοπία και σκιαγραφεί σε βάθος τις ψυχές των ανθρώπων.

Λέων Τολστόι από την επαρχία Τούλα της Ρωσίας

Ο Λέων Τολστόι ή κόμης Λεβ Νικολάγεβιτς Τολστόι όπως είναι το επίσημο όνομά του, γεννήθηκε το 1828, στις 9 Σεπτεμβρίου, στην Γιάσναγια Πολιάνα (κτήμα της οικογένειας Τολστόι – επαρχία Τούλα), διακόσια χιλιόμετρα νότια της Μόσχας. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και ορφάνεψε σε πολύ μικρή ηλικία. Στην τρυφερή ηλικία των μόλις δύο ετών έχασε την μητέρα του και στα εννιά του χρόνια έφυγε από την ζωή ο πατέρας του. Έτσι την ανατροφή του ίδιου και των τεσσάρων αδελφών του, ανέλαβαν οι συγγενείς. Στα δεκάξι του μόλις χρόνια, ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά και ανατολικές γλώσσες, στο πανεπιστήμιο του Καζάν. Οι καθηγητές του τον περιέγραφαν ως ένα παιδί που ήταν «ανίκανο και απρόθυμο να μάθει» κι έτσι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του.

Ο Λέων Τολστόι ήταν φύσει ανήσυχο πνεύμα κι ένα οξυδερκές μυαλό. Αν και δεν συνέχισε ποτέ τα μαθήματά  του, και δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του, άρχισε να γράφει. Παράλληλα στην νεαρή εκείνη ηλικία, ζούσε έναν τρόπο ζωής, που πολλοί θα χαρακτήριζαν άσωτο, γυρνώντας και χαρτοπαίζοντας στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Το πάθος του με τον τζόγο εκείνη την περίοδο του στοίχησε αρκετά, χάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της πατρικής του περιουσίας εξ αιτίας των χρεών.

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com / Ο Λέων Τολστόι στα φοιτητικά του χρόνια.

Ο Λέων Τολστόι ως ήρωας του πολέμου

Το 1851, αφού είχε χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του αποφάσισε να καταταγεί στον στρατό. Έτσι ταξίδεψε στον Καύκασο μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Τολστόι υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1853. Επίσης υπηρέτησε και στη Σεβαστούπολη κατά τη διάρκεια της εντεκάμηνης πολιορκίας της (1854–55).

Ως στρατιώτης  αναγνωρίστηκε για το θάρρος του και επαινέθηκε για την τόλμη του κι έτσι προήχθη στον βαθμό του υπολοχαγού. Όμως, η σκληρότητα, οι φρικιαστικοί θάνατοι κι ο πόνος που άφηνε πίσω του ο πόλεμος απογοήτευσαν βαθιά τον Τολστόι. Αυτό είχε ως συνέπεια να αποφασίσει να φύγει από τον στρατό το 1856, μετά το τέλος του πολέμου της Κριμαίας.

Λέων Τολστόι
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Η μεγάλη οικογένεια Τολστόι

Ίσως οι απώλειες που βίωσε ο Λέων Τολστόι, στον πόλεμο και ιδιαιτέρως μέσα στην οικογένεια του, να ήταν μια βασική αιτία που του αύξησε την επιθυμία για ζωή και ειδικότερα για τη δημιουργία δικής του οικογένειας. Ο θάνατος του αδερφού του Νικολάι το 1860 τον επηρέασε ακόμη περισσότερο ως προς αυτές τις σκέψεις του. Τότε που αποφάσισε να παντρευτεί.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1862 νυμφεύτηκε την κατά δεκαέξι χρόνια νεότερή του, Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς. Απέκτησαν δεκατρία παιδιά, αλλά δυστυχώς έχασαν τα πέντε από αυτά όταν ήταν ακόμη μικρά. Ο Τολστόι παρά τον πόνο από τον χαμό των παιδιών τους, έζησε μαζί με την Σόνια (όπως αποκαλούσε τη σύζυγό του) μια θαυμάσια οικογενειακή ζωή, ευτυχισμένος «σαν πατριάρχης», όπως κάποτε έγραψε ο ίδιος.

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com / Ο Λέων Τολστόι ξεχωρίζει με την χαρακτηριστική γενειάδα του στο κέντρο της φωτογραφίας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του. Η στιγμή είναι αποτυπωμένη κοντά στη βεράντα του σπιτιού στην Γιάσναγια Πολιάνα , στις 11 Μαΐου 1908.

Η σύζυγός του έδειχνε θαυμαστή κατανόηση όταν ο συγγραφέας έγραφε τα μεγάλα του, σε αξία και όγκο, αριστουργήματα, την Άννα Καρένινα  και το πολύτομο έργο Πόλεμος και ειρήνη. Η ίδια επίσης υπήρξε η γραμματέας του, και μεταξύ άλλων, αντέγραφε τα κείμενα του συγγραφέα πριν παραδοθούν στον εκδότη. Επίσης  είχε αναλάβει την διαχείριση των οικονομικών. Η Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς, υπήρξε επίσης εξαιρετική φωτογράφος και σε αυτήν οφείλεται το υπέροχο αρχείο από φωτογραφίες του συγγραφέα, της οικογενειακής τους ζωής και των διάφορων δραστηριοτήτων του μεγάλου λογοτέχνη. Οι σχέσεις ωστόσο του ζευγαριού επιδεινώθηκαν όταν ο Λέων Τολστόι υιοθέτησε νέες ιδέες και οι πεποιθήσεις του άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ριζοσπαστικές.

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com / Από αριστερά εικονίζονται: Η Σόφια Αντρέιεβνα, ο Λέων Τολστόι, η νύφη τους Ντόρα και ο γιός τους Λεβ Νικολάεβιτς. Η φωτογραφία είναι από την επέτειο του γάμου του συγγραφέα, στις 23 Σεπτεμβρίου 1896.

Η διαμόρφωση των πεποιθήσεων και της φιλοσοφίας του Τολστόι

Ο Λέων Τολστόι ανατράφηκε σε ένα περιβάλλον αριστοκρατικό και χριστιανικό. Μεγάλωσε με τις αρχές του χριστιανισμού. Ο χριστιανισμός γι’ αυτόν αποτέλεσε την σημαντικότερη πηγή σκέψης και προβληματισμού ως το τέλος της ζωής του. Πλήρης υλικών αγαθών, είχε την πολυτέλεια του χρόνου να μελετά, να παρατηρεί και να προβληματίζεται πάνω σε θέματα θεολογικά και ανθρωποκεντρικά, και σε ο, τι σχετίζεται με την ζωή μας πάνω στη γη.

Έζησε τα πλούτη στην νεότητα του και γεύτηκε τον τρόπο ζωής τον πλουσίων, ωστόσο αυτός ο τρόπος ζωής δεν γέμιζε την ψυχή του, δεν του έδινε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που έθετε ο ίδιος και που ήξερε πως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί του είχαν. Πολλές φορές η ζωή μέσα στον κορεσμό των υλικών αγαθών, του προκαλούσε αποστροφή, ιδιαιτέρως όταν ο ίδιος βρέθηκε σε δεινή θέση εξαιτίας του πάθους του με τον τζόγο. Επίσης, βλέποντας την αδικία και την εκμετάλλευση των γαιοκτημόνων σε βάρος των χωρικών, η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη, άρα και η σύγκρουση μέσα του.

Αργότερα η συμμετοχή του στον πόλεμο και οι καταστάσεις οι οποίες βίωσε κατά την διάρκεια φρικτών ημερών, τον επηρέασαν ακόμη περισσότερο και ενέτειναν την επιθυμία του για έναν άλλον τρόπο ζωής, για μια ουσιαστική μεταστροφή.

Λέων Τολστόι
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Οι εμπειρίες ζωής του Λέων Τολστόι

Οι εμπειρίες στην ζωή του μεγάλου συγγραφέα στάθηκαν καθοριστικές και διαμόρφωσαν τη σκέψη και τη φιλοσοφία του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης των εμπειριών και των βιωμάτων του συγγραφέα στις πεποιθήσεις και τις ιδέες του είναι ένα τραυματικό γεγονός που έζησε στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην γαλλική πρωτεύουσα το 1857, βρέθηκε μπροστά στο φρικτό θέαμα μιας δημόσιας εκτέλεσης στη γκιλοτίνα. Το θέαμα αυτό τον συγκλόνισε βαθιά και στάθηκε καθοριστικό για το υπόλοιπο της ζωής του. Σε μια επιστολή σε έναν φίλο του, μετά από αυτό το γεγονός, έγραψε: «Η αλήθεια είναι ότι το κράτος είναι μια συνωμοσία που έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να εκμεταλλευτεί, αλλά πάνω απ’ όλα για να καταστρέψει τους πολίτες του {…} Στο εξής, δεν θα υπηρετήσω ποτέ καμία κυβέρνηση πουθενά».

Γρήγορα ο μεγάλος Ρώσος λογοτέχνης βρέθηκε να αντιμετωπίζει μέσα του την μεγαλύτερη σύγκρουση, ανάμεσα στις αρχές έτσι όπως τις διδάχθηκε και στις ίδιες του τις εμπειρίες οι οποίες τον έστρεφαν σε άλλους δρόμους. Αργότερα θα έγραφε: «ο χριστιανισμός στην αληθινή του ουσία θέτει ένα τέλος στο Κράτος» και στην πρόταση αυτή θα συνόψιζε ίσως, την βασική του αρχή η οποία ήταν «Ο χριστιανικός αναρχισμός».

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Λέων Τολστόι
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Μια νέα αυθεντική ζωή κοντά στην φύση, μακριά από εξουσίες

Διαβάζοντας Σοπενχάουερ, τους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκό, αλληλογραφώντας με τον Μαχάτμα Γκάντι, συνομιλώντας με τον Άντον Τσέχωφ, τον Μαξίμ Γκόρκι κι άλλες μεγάλες προσωπικότητες και κυρίως ζώντας με τους απλούς ανθρώπους, τους καταπιεσμένους και αδικημένους χωρικούς, ο Λέων Τολστόι δημιούργησε την δική του ιδέα για την ζωή. «Μπορεί να υπάρξει μόνο μία μόνιμη επανάσταση – μια ηθική: Η αναγέννηση του εσωτερικού ανθρώπου». Αυτή ήταν η βασική πεποίθηση, η αρχή,  του μεγάλου συγγραφέα και αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει μέσα από τα αξιολογότατα έργα του.

Η θεωρία του βασίζεται στην αρμονική  ζωή κοντά στην φύση, όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται και θα κερδίζουν  μόνοι τους τα προς το ζην, μακριά από την επίβλεψη και την καθοδήγηση των ιεραρχιών και των εξουσιών, που καταντούν να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους. Προτείνει μια ελεύθερη ζωή, μέσα στην οποία ο καθένας θα μπορεί να εκφράζει, να αναπτύσσει και  να αξιοποιεί ελεύθερα τα χαρίσματα και τις ικανότητές του. Στο έργο του «Η βασιλεία Του Θεού είναι μέσα σου» γράφει:

«…όλες οι υποχρεώσεις προς το κράτος είναι ενάντια στη συνείδηση του Χριστιανού – ο όρκος υποτέλειας, οι φόροι, οι νομικές διαδικασίες, η στρατιωτική θητεία. Και όλη η κυβερνητική ισχύς στηρίζεται πάνω στις υποχρεώσεις αυτές».

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com / Από αριστερά οι μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς: Άντον Τσέχωφ, Μαξίμ Γκόργκι και Λέων Τολστόι.

Κάνοντας τις ιδέες πράξεις

Πιστεύοντας στην απλή ζωή και στο φως των ανθρώπων, ο Λέων Τολστόι δεν θα μπορούσε να ζει διαφορετικά απ’ ότι πίστευε. Αφήνοντας την διαχείριση όλης του της περιουσίας στη σύζυγό του, η οποία είχε μεγάλες αντιρρήσεις για τις επιλογές και τα πιστεύω του συγγραφέα, ο ίδιος αποφάσισε να ζήσει ασκητικά, και να ακολουθήσει των τρόπο ζωής των απλών χωρικών. Καλλιεργούσε τη γη, περνούσε ώρες στην φύση, έφτιαχνε μόνος του τα παπούτσια του και προσπαθούσε να ζει όπως οι αγρότες, κάνοντας ότι μπορούσε χειρωνακτικά. Ωστόσο δεν κατάφερε ν’ αποποιηθεί παντελώς τις αριστοκρατικές του καταβολές, και γι’ αυτό η πάλη μέσα του ήταν διαρκής.

Λέων Τολστόι
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com / Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας ιππεύει το αγαπημένο του άλογο με το όνομα Ντελίρ, το 1909, σε ηλικία 81 ετών.

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Τα σχολεία που ίδρυσε ο Λέων Τολστόι

Ο Τολστόι είχε ριζοσπαστικές ιδέες και στο θέμα της εκπαίδευσης. Πίστευε σε ένα αντιαυταρχικό σύστημα όπου ανάμεσα στον δάσκαλο και στον μαθητή πρέπει να υπάρχει ισότητα, οι μαθητές πρέπει να κινούνται και να εκφράζονται ελεύθερα κατά την διάρκεια των μαθημάτων και το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με την φύση.

Έχοντας αυτές τι αρχές δημιούργησε το πρώτο σχολείο στο ίδιο του το σπίτι, στο κτήμα όπου γεννήθηκε. Ο ίδιος απευθύνθηκε σε φοιτητές στη Μόσχα και διάλεξε τους καλύτερους για δασκάλους των παιδιών των αγροτών. Τα παιδιά διδάσκονταν πρωτίστως λογοτεχνία, μαθηματικά και φυσική μεταξύ άλλων, και μελετούσαν τα ουράνια σώματα. Στο σπίτι του Λέοντος Τολστόι, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο στην Γιάσναγια Πολιάνα, μπορεί κανείς να βρει διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία και κατασκευές, ιδιαιτέρως σύνθετα για εκείνη την εποχή. Ανάμεσά τους υπάρχει κι ένα μικροσκόπιο.

Το παιδαγωγικό σύστημα του Τολστόι βρήκε εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση στον λαό και στους εκπαιδευτικούς και ως το 1862 είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή δεκατρία σχολεία. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν βοήθησε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, αντιθέτως, μάλλον την εμπόδισε.

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com / Ο Λέων Τολστόι διηγείται στα εγγόνια του ένα παραμύθι.

Λογοτεχνία για όλους και διάλογο με όλους


ογοτεχνία πρέπει να είναι για όλους γιατί μόνον έτσι θα μπορούσαν όλοι να την διδαχθούν. Ένιωθε απογοητευμένος από τα έργα πολλών συναδέλφων του εκείνη την εποχή, καθώς θεωρούσε πως  δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητά, ή να βοηθήσουν τους απλούς ανθρώπους. Στα έργα του Τολστόι είναι εμφανής η προσπάθειά του να περιγράψει την πραγματικότητα και τα καταφέρνει τόσο καλά, που συχνά διαβάζοντας μπορείς να μεταφερθείς σε εκείνη την εποχή, να δεις τα τοπία, να νιώσεις τον χώρο και τον χρόνο, να κατανοήσεις και να αισθανθείς όσα βιώνουν οι ήρωες. Αναπόφευκτη φυσικά στις διηγήσεις του είναι και η πάλη, ή μάλλον ή σύγκριση,  ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Η σκιαγράφηση της ψυχολογικής φυσιογνωμίας των ηρώων είναι κάτι που ο Λέων Τολστόι επιτυγχάνει με μεγάλη μαεστρία και σε βάθος.

Τα έργα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, καθώς και ιδέες του, και η ίδια του η προσωπικότητα αγαπήθηκαν πολύ από τους ανθρώπους, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία τον επισκέπτονταν για να συνομιλήσουν μαζί του, και για να μάθουν από αυτόν, να τον συμβουλευτούν ή απλώς να τον ακούσουν να αφηγείται μια ιστορία.

Η σύζυγός του Σοφία περιέγραφε τους ανθρώπους που επισκεπτόταν τον συγγραφέα στο σπίτι του ως εξής: «παράφρονες αριστοκράτες, ζητιάνοι που περηφανεύονται για την ξεπεσμένη θέση τους, ξεδοντιάρες καλόγριες, ιδεολόγοι φοιτητές, επαναστάτες, εγκληματίες, χορτοφάγοι, αλλοδαποί». Είναι εμφανής στα λόγια της η αντίθεσή της στον τρόπο ζωής και στις ιδέες του συζύγου της.

Λέων Τολστόι
Πηγή εικόνας: www.openculture.com

Τα αριστουργήματα

Τα αριστουργήματα του Λέοντος Τολστόι, κοσμούν πολλές βιβλιοθήκες του κόσμου και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες. Και το ευτύχημα είναι ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται για πολύ ακόμη, γιατί τα έργα του μεγάλου Ρώσου λογοτέχνη είναι αξεπέραστα σε ποιότητα, αξία, γνώση και λογοτεχνικό ταλέντο.

Ο Τολστόι έγραψε επτά εκπληκτικές νουβέλες. Η νουβέλα με τον τίτλο «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» είναι πιο γνωστή και η πιο αντιπροσωπευτική ίσως των «χριστιανοαναρχικών» ιδεών του. «Αφέντης και δούλος» είναι ο τίτλος ενός από τα συνολικά εικοσιένα διηγήματα που έγραψε και «Η ρίζα του κακού» είναι ένα από τα οκτώ θεατρικά του έργα. Έγραψε επίσης έργα αυτοβιογραφικά όπως «Τα παιδικά χρόνια» που υπήρξε και το πρώτο έργο και «Μια εξομολόγηση», καθώς επίσης και εξαιρετικά δοκίμια με πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα τα «Περί τρέλας» και το «Ημερολόγιο σοφίας». Τα μεγαλύτερα όμως έργα του, από κάθε άποψη, είναι τα τέσσερα μυθιστορήματά του: «Οι Κοζάκοι»«Πόλεμος και ειρήνη»«Άννα Καρένινα» και «Η Ανάσταση».

Το μυθιστόρημά του «Η Ανάσταση», έγινε η αιτία να αφοριστεί ο Λέων Τολστόι από την Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας, δύο χρόνια μετά την έκδοσή του. Μέσα από το μυθιστόρημα του ο συγγραφέας εκφράζει με καυστικό τρόπο την κριτική του για την υποκρισία και την τυπολατρία από μέρους της επίσημης εκκλησίας. Ο αφορισμός είχε ως στόχο να πλήξει τη δημοφιλία του λογοτέχνη, ωστόσο η κίνηση αυτή έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Ο κόσμος έσπευσε να συμπαρασταθεί στον συγγραφέα, και να εκφράσει εντονότερα την αγάπη και την συμπάθεια προς το πρόσωπό του.

Λέων Τολστόι
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Το τέλος

Ο Λέων Τολστόι πέθανε από πνευμονία στις 20 Νοεμβρίου του 1910, σε ηλικία 82 ετών. Τις τελευταίες μέρες του, μιλούσε και έγραφε για τον θάνατο. Αποκηρύσσοντας τον αριστοκρατικό τρόπο ζωής του, έφυγε από το σπίτι ένα χειμωνιάτικο βράδυ κρυφά και η μυστική αυτή αποχώρησή του έμοιαζε με μια κίνηση απελπισίας. Κάποιοι λένε πως έφυγε θέλοντας να ξεφύγει από την συνεχόμενη κριτική και καταπίεση που δεχόταν από την γυναίκα του. Ίσως πάλι οι λόγοι να ήταν άλλοι.

Ο Τολστόι κατέρρευσε στο σιδηροδρομικό σταθμό Αστάποβο, αποκαμωμένος μετά από μια ολοήμερη διαδρομή με το τρένο. Ο σταθμάρχης πήρε τον Τολστόι στο διαμέρισμά του και οι προσωπικοί του γιατροί σύντομα κατέφτασαν να τον κουράρουν, με ενέσεις μορφίνης και καμφοράς. Ωστόσο επήλθε το μοιραίο.

Η κηδεία του μεγάλου συγγραφέα θύμιζε διαδήλωση. Η αστυνομία προσπάθησε να περιορίσει την πρόσβαση των ανθρώπων στην τελετή, αλλά μάταια. Χιλιάδες αγρότες βγήκαν στους δρόμους θέλοντας να δουν για τελευταία φορά τον αγαπημένο τους φίλο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Τολστόι πέρασε τις τελευταίες ώρες της ζωής του κηρύττοντας  την αγάπη, τη μη – βία και την αξία της γεωργίας και της συνύπαρξης με την φύση σε συνεπιβάτες του στο τρένο.

Λέων Τολστόι
Πηγή εικόνας: filologika.gr / Η κάρτα γράφει: Ο Τολστόι στο δρόμο από την Μόσχα στη Γιάσναγια Πολιάνα.

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πλάνα από την καθημερινή ζωή των τελευταίων χρόνων του Λέοντος Τολστόι, πλάνα από την ημέρα της κηδείας του, καθώς επίσης και ν’ ακούσετε την φωνή του ενώ διαβάζει ένα απόσπασμα από το έργο του «Η δύναμη της παιδικής ηλικίας». Το απόσπασμα  ηχογραφήθηκε το 1908, όταν ο Τολστόι έλαβε έναν φωνογράφο, ως δώρο, από τον Τόμας Έντισον

Μετάφραση της ανάγνωσης του Τολστόι σε αυτό το βίντεο:  «Ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων οδηγούσε έναν δεμένο άνθρωπο κατά μήκος του δρόμου. Αυτός ο άνθρωπος, ψηλός, ευθυτενής, περπατούσε με ένα σταθερό βήμα, με το κεφάλι ψηλά σηκωμένο. Το όμορφο, θαρραλέο πρόσωπό του είχε μια έκφραση περιφρόνησης και θυμού προς τους γύρω ανθρώπους. Αυτός, ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους που στον πόλεμο του λαού ενάντια στην κυβέρνηση αγωνιζόταν από την πλευρά της κυβέρνησης. Τώρα είχε συλληφθεί και οδηγούνταν για να εκτελεστεί».

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τη ρωσική επανάσταση του 1905-06 και τη σκληρή καταστολή του λαού από την τσαρική κυβέρνηση. Η πλοκή: Ένα πλήθος ανθρώπων οδηγεί στην εκτέλεση έναν άνθρωπο που στον πόλεμο ήταν  εναντίον του λαού και υποστήριζε  την πλευρά της κυβέρνησης. Οι άνθρωποι γίνονται άγριοι, βλέποντας στο δρόμο προς την πλατεία τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα και  οι κραυγές τους που απαιτούν λιντσάρισμα του κρατουμένου γίνονται πιο δυνατές. Και ξαφνικά από το πλήθος έρχεται μια μικρή φωνή που ζητάει τον πατέρα. Το πλήθος αφήνει το παιδί να πλησιάσει τον κρατούμενο.  Μια συγκινητική σκηνή της συνάντησής τους λαμβάνει χώρα, οι άνθρωποι ακούνε το τελευταίο αίτημα του κρατούμενου και βγάζουν το παιδί από την πλατεία για να το προστατεύσουν από την επικείμενη εκτέλεση. Ο κρατούμενος περιμένει ταπεινά τη μοίρα του, και μετά, ένα λεπτό πριν από την εκτέλεση, το ίδιο πνεύμα ξυπνά στο εκδικητικό πλήθος που τους κάνει να αλλάξουν τον θυμό τους σε έλεος. Απελευθερώνουν το θύμα τους. Αυτή είναι η δύναμη της παιδικής ηλικίας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Λέων Τολστόι: 10 Πράγματα Που Πρέπει Να Ξέρουμε Για Αυτόν Και 30 Αποφθέγματα – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: pointfromview.blogspot.com – Τελευταία πρόσβαση 18- 11-2020.

Λέων Τολστόι: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για αυτόν – 27/08/2017 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.koutipandoras.gr – Τελευταία πρόσβαση 18- 11-2020.

Λέων Τολστόι: Σαν σήμερα πεθαίνει το 1910 ο συγγραφέας του Πόλεμος και Ειρήνη  – Σπύρος Σταβέρης – 7/11/2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:www.lifo.gr – Τελευταία πρόσβαση 18- 11-2020.

Λέων Τολστόι: Ο αναρχικός χριστιανός – Μαριάνθη Πελεβάνη –  07 /11/2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:tvxs.gr –Τελευταία πρόσβαση 18- 11-2020.

Leo Tolstoy – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:en.wikipedia.org – Τελευταία πρόσβαση 18- 11-2020.

Λέων Τολστόι – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:el.wikipedia.org – Τελευταία πρόσβαση 18- 11-2020.

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Λέων Τολστόι - Πώς Προσεύχομαι 

Λέων Τολστόι - Περί Τρέλας

Οι τελευταίες στιγμές 

Λέων Τολστόι - Ο Θάνατος 

Λέων Τολστόι - Ο Θάνατος 

Λέων Τολστόι,Τα Χριστούγενν...


πηγη www.ogdoo.gr

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only