Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Στην αρχαία Αθήνα

 

Ανάγλυφο που βρέθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χρονολογείται γύρω στο 350-340 π.Χ. και βρίσκεται στο Altes Museum του Βερολίνου.
Ανάγλυφο που βρέθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χρονολογείται γύρω στο 350-340 π.Χ. και βρίσκεται στο Altes Museum του Βερολίνου.

H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Κώστα Βλασόπουλο, ιστορικό της Αρχαίας Ιστορίας, για ένα θέμα ιδιαίτερο, που αγγίζει ακόμα και σημερινές ευαισθησίες: τους δούλους της Κλασικής Αθήνας.

Η ιστορία γράφεται κυρίως από τους ισχυρούς, τους νικητές και τους προνομιούχους; Είναι αυτός ο λόγος που ενώ η καθημερινότητα αλλά και τα επιτεύγματα των Αθηναίων της κλασικής περιόδου, για τα οποία περηφανευόμαστε μέχρι και σήμερα, στηρίζονταν τόσο πολύ στους δούλους, εν πολλοίς ο ρόλος τους έχει στο παρελθόν υποτιμηθεί;Πώς γινόταν κανείς δούλος στην Κλασική Αθήνα; Υπήρχαν άντρες και γυναίκες δούλοι; Και πώς αποκτούσε κανείς δούλους; Τι γνωρίζουμε για το δουλεμπόριο εκείνη την εποχή; Και τι γνωρίζουμε για την καθημερινότητά τους; Στα ερωτήματα απαντά ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Κώστας Βλασόπουλος. 

Τα ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στην ιστορία της δουλείας, την ιστορία της παγκοσμιοποίησης και των διαπολιτισμικών σχέσεων στην αρχαιότητα, τη συγκριτική ιστορία και την ιστορία της πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Έχει επίσης συγγράψει, μαζί με την Ευτυχία Μπαθρέλλου, ερευνήτρια στο Κέντρο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας, το βιβλίο Η Ζωή μου όλη, Καθημερινές ιστορίες δούλων στην αρχαιότητα, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 

Ακούστε το podcast εδώ.

Αγ. Μπενάρδου, LiFO


ΠΗΓΗ https://anaskafi.blogspot.com/2022/02/blog-post_41.html




Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only