Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Ενα γλυπτό της αρχαϊκής εποχής

 


Το λιοντάρι της Κέας, ένα γλυπτό της αρχαϊκής εποχής που φαινομενικά αναπτύσσεται από  θεμέλιο λίθο  στο νησί της Κέας στις Κυκλάδες, θέτει ένα από τα πιο αινιγματικά μυστήρια από εκείνη την εποχή της αρχαίας Ελλάδας .

Ποιος το σμίλεψε, ακριβώς εκεί, έξω από την Ιουλίδα , την πρωτεύουσα του νησιού, και γιατί;Η Κέα, που ονομάζεται επίσης  Τζιά, είναι το πιο κοντινό από τα νησιά των Κυκλάδων στην Αθήνα. Το λιοντάρι, το οποίο είναι λαξευμένο από τον εγγενή σχιστόλιθο, έχει μήκος περίπου οκτώ μέτρα (26 πόδια) και ύψος τρία μέτρα (9 πόδια). Φαίνεται να αναπτύσσεται από την ίδια τη γη, και παρακολουθεί την περιοχή, σαν Σφίγγα, από την αρχαιότητα.Το λιοντάρι της Κέας καλύπτεται από μυστήριο ακόμη και σήμερα

Μερικές φορές αναφέρεται ως το λιοντάρι της Ιουλίδας , οι ντόπιοι τον αποκαλούν με το γνωστό παρατσούκλι «Λιόντας». Ακόμη και παρά τις χιλιετίες των καιρικών συνθηκών, εξακολουθεί να έχει το αινιγματικό, κάπως θορυβώδες χαμόγελο που αποτελεί αναμφισβήτητο χαρακτηριστικό γνώρισμα του λεγόμενου «Αρχαϊκού χαμόγελου» της ελληνικής γλυπτικής του έκτου αιώνα.

Το Λιοντάρι, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια, έχει γίνει ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο νησί. Αυτό κάνει το γεγονός ότι η ιστορία του είναι συγκριτικά τόσο λίγο γνωστή, ιδιαίτερα αινιγματικό.


Το γλυπτό, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον δρόμο πάνω από αυτό, βρίσκεται στη μέση μιας απότομα διαβαθμισμένης τοποθεσίας που φαίνεται ξεκάθαρα ότι χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων, με πολυεπίπεδες πεζούλες και πέτρινους τοίχους.


Το λιοντάρι μπορεί να δημιουργήθηκε για να θυμίζει έναν θρύλο από την ελληνική μυθολογία που έλεγε ότι η Κέα κάποτε κατοικούνταν από νύμφες του νερού, των οποίων η ομορφιά ήταν τέτοια που έκανε τους θεούς να ζηλεύουν.
Σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την ευτυχία τους, οι θυμωμένοι θεοί έστειλαν ένα λιοντάρι να καταστρέψει ολόκληρο το νησί. Προφανώς, αυτό δεν ήταν επιτυχές. Το λιοντάρι μπορεί να ήταν μέρος ενός ναού που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την επιβίωση του νησιού μπροστά στην οργή εκείνων των περίφημων οργισμένων Ελλήνων θεών.
Όλα αυτά τα χρόνια, θα φανταζόταν κανείς, ένα τέτοιο μονολιθικό γλυπτό θα είχε μελετηθεί εκτενώς από αρχαιολόγους και ιστορικούς, αλλά αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει.

Κοντινό πλάνο του Λέοντα της Κέας, γνωστός στοργικά ως «Λέοντας», με το αρχαϊκό του χαμόγελο.

Σε ένα άρθρο του 1964 για το περιοδικό Greek, Roman και Byzantine Studies το 1964, ο George Huxley αναφέρθηκε στη μυθολογική ιστορία της Κέας που γράφτηκε από τον ιστορικό Σιμωνίδη τον Κείο  στα μέσα του πέμπτου αιώνα π.Χ., ο οποίος θυμόταν παλαιότερα γραπτά του Καλλίμαχου.(Ο Καλλίμαχος θεωρείται ο πρώτος καταλογογράφος στην ιστορία της Βιβλιοθηκονομίας και το πρώτο σύστημα ταξινόμησης ανά κατηγορίες αποδίδεται στους δικούς του Πίνακες.)  Σύμφωνα με την αρχική πηγή, οι νύμφες της Κέας κατοικούσαν αρχικά στον Παρνασσό αλλά αφού οδηγήθηκαν στο νησί, το ονόμασαν Υδρούσα.




Ο Σιμωνίδης ο Κείος (556 π.Χ.-469 π.Χ.) ήταν Έλληνας λυρικός ποιητής. Γεννήθηκε στη νήσο Κέα όπου διδάχθηκε ποίηση και μουσική και συνέθεσε παιάνες προς τον Απόλλωνα. Μετακινήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Ίππαρχου. Μετά την δολοφονία του προστάτη του 514 π.Χ. μετοίκησε στην Θεσσαλία. Μετά την μάχη του Μαραθώνα επέστρεψε στην Αθήνα και αμέσως μετά πήγε στην Σικελία στην αυλή του Ιέρωνα όπου έμεινε μέχρι το θάνατο του. Συνέθεσε ελεγείες, χορικά ποιήματα, επινίκιους ύμνους, διθυράμβους, παρθένια, θρήνους και επιγράμματα, εκ των οποίων άριστα θεωρούνται αυτά για τους πεσόντες των Θερμοπυλών και του Μαραθώνα. Είχε μεγάλη φήμη σχετικά με τις γνώσεις του. Προσωπικός φίλος του Θεμιστοκλή και του Παυσανία. Η ποίησή του κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Πέρσες έδωσε μεγάλη ώθηση στην ελληνική εθνική συνείδηση..


ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ: απ. 6.213
ἓξ ἐπὶ πεντήκοντα, Σιμωνίδη, ἤραο ταύρους
καὶ τρίποδας, πρὶν τόνδ᾽ ἀνθέμεναι πίνακα.
τοσσάκι δ᾽ ἱμερόεντα διδαξάμενος χορὸν ἀνδρῶν
εὐδόξου Νίκας ἀγλαὸν ἅρμ᾽ ἐπέβης.

Πενήντα έξι βόδια και τρίποδες κέρδισες, Σιμωνίδη, προτού αφιερώσεις αυτό τον πίνακα. Ισάριθμες φορές ανέβηκες πάνω στο λαμπρό άρμα της δοξασμένης Νίκης, ανταμοιβή γιατί δίδαξες τον τερπνό αντρικό χορό.


Σε εκείνο το άρθρο, ο διάσημος ιστορικός και ποιητής σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια εκδοχή του μύθου σύμφωνα με την οποία είναι ένα λιοντάρι που αναγκάζει τις νύμφες να πάνε από την Κέα στην Κάρυστο. αυτή η ιστορία καταγράφηκε στα γραπτά του ιστορικού του δεύτερου αιώνα π.Χ. Ηρακλείδη Λέμβου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Πολιτεία των Καίων» του Αριστοτέλη.


Ο Ηρακλείδης ο Λέμβος ή Ηρακλείδης του Σαραπίωνος, ήταν αρχαίος Έλληνας περιπατητικός φιλόσοφος, ιστορικός, που γεννήθηκε στην Καλλάτιδα του Πόντου, κατ΄ άλλους στην Αλεξάνδρεια (Αιγύπτου) ή στην Οξύρυγχο της Αιγύπτου. Έζησε κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. και χρημάτισε διοικητικός υπάλληλος στην Αίγυπτο επί Βασιλέως Πτολεμαίου Στ' του Φιλομήτορα. Από τη θέση του αυτή συνέβαλε στη σύναψη συνθήκης μεταξύ του Πτολεμαίου και του Βασιλέως της Συρίας Αντίοχου Δ' του Επιφανή το 170 π.Χ.. Το προσδιοριστικό όνομα Λέμβος δεν αφορά καταγωγή αλλά σε μεταφορική σημασία σημαίνει κόλακας και παράσιτος.


Σε ένα άρθρο του 1981 στο Keos for Hesperia, το περιοδικό της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ο John L. Caskey δήλωσε την εικασία του ότι το λιοντάρι είχε σταλεί για να διώξει τις νύμφες των πολλών πηγών που τροφοδοτούν το νησί με γλυκό νερό. Λέει ότι ο θρύλος είναι «σίγουρα μια ποιητική καταγραφή μιας σπάνιας και καταστροφικής ξηρασίας, που εξακολουθεί να συμβολίζεται από μια τεράστια φιγούρα του θηρίου σε μια πλαγιά κοντά στην Ιουλίδα».

Ο αρχαιολόγος Jeffrey Hurwit, ο Philip H. Knight Καθηγητής Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, κατέγραψε ότι στην Κέα έχουν όντως βρεθεί δόντια λιονταριού που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. Έτσι, είναι εύλογο ότι το άγαλμα μνημονεύει τα λιοντάρια που κάποτε κοσμούσαν —και ίσως απειλούσαν— τον πληθυσμό εκεί.
Μέσα από διάφορα γραπτά, γνωρίζουμε ότι το Λιοντάρι της Κέας πρέπει να ήταν ορατό από την αρχαιότητα. πιο συχνά συνδέεται με την ιστορία της νύμφης.



Σχέδιο λιονταριού της Κέας-«Το λιοντάρι της Κέας», με βάση την περιγραφή του 1826 του ταξιδιωτικού συγγραφέα Peter Oluf Brundsted για το νησί της Κέας. 

Οι αποδόσεις με μολύβι και μελάνι από το 1800 δείχνουν περισσότερες λεπτομέρειες στο πρόσωπο του λιονταριού, αν και αυτό πιθανότατα οφείλεται στους τυπικούς στολισμούς που προστίθενται συχνά από καλλιτέχνες εκείνης της εποχής σε όλα τους τα θέματα. Οι ταξιδιωτικοί συγγραφείς του δέκατου ένατου αιώνα, όπως ο Τζέιμς Θίοντορ Μπρεντ, ο οποίος έγραψε για το γλυπτό το 1885, καταράστηκε  από το Λιοντάρι, με τον Brent να υποστηρίζει ότι ήταν το γλυπτό που προκάλεσε τον μύθο και όχι το αντίστροφο, στο βιβλίο του « Οι Κυκλάδες: Ή ζωή ανάμεσα στους νησιώτες Έλληνες:

«Το Λιοντάρι της Κέας είναι το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο του νησιού. Κοιμάται στην πλαγιά του λόφου, στηριζόμενη από πέτρες για να αποφευχθεί η περαιτέρω ολίσθησή του… είναι αδύνατο να καθοριστεί μια ημερομηνία ή να προσδιοριστεί η αιτία για την κατασκευή του Λιονταριού· ένα είναι βέβαιο ότι πρόκειται για πολύ αρχαϊκό έργο, περισσότερο παλαιό από τα λιοντάρια στην Πύλη των Μυκηνών. 



Και υπήρχε ένας παλιός μύθος που έλεγε ότι η Κέα κάποτε κατοικούνταν από νύμφες, οι οποίες κατέφυγαν από εκεί στην Κάρυστο, φοβούμενοι ένα μεγάλο λιοντάρι που ζούσε εκεί. Είναι πολύ πιθανό ότι η ύπαρξη αυτού του λιονταριού από γρανίτη (sic) δημιούργησε αυτόν τον μύθο και ότι ανήκει ξεκάθαρα σε μια προϊστορική και μυθική εποχή - ίσως κοσμεί τη μια άκρη ενός πελασγικού σταδίου».
Ωστόσο, ο Brent ήταν λανθασμένος όταν υπέθεσε ότι το λιοντάρι της Κέας ήταν παλαιότερο από την Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες . Η μετέπειτα χρονολόγηση δείχνει ότι το τελευταίο ήταν περίπου 700 χρόνια παλαιότερο από τον αινιγματικό λέοντα της Κέας.


Όλα παραπέμπουν σε γλύπτες της αρχαϊκής εποχής που δημιούργησαν το ξαπλωμένο λιοντάρι, με ανάλογη ποιότητα γλυπτικής να αποδεικνύεται στον ημιτελή κολοσσιαίο κούρο που βρίσκεται στον Απόλλωνα της Νάξου και στους μνημειώδεις κούρους στη Δήλο.
Σύμφωνα με τον Matthew Lloyd, συντάκτη του περιοδικού Ancient World , τα ζώα στο Terrace of Lions στη Δήλο δεν μοιάζουν με το λιοντάρι της Κέας. Ωστόσο, γλυπτά λιοντάρια που μοιάζουν με το λιοντάρι της Κέας φαίνονται σε αετωματικά γλυπτά του έκτου αιώνα στο νησί της Κέρκυρας και στην Ακρόπολη στην Αθήνα.

Τα λιοντάρια συνήθως θεωρούνται υποκείμενα της πρώιμης ελληνικής μυθολογίας και τέχνης.

Η εγγύτητα του Λέοντα της Κέας με τη σύγχρονη πόλη της Ιουλίδας συνέβαλε ίσως στο να διαιωνίζεται το μυστήριό του όλα αυτά τα χρόνια. ίσως κάποια μέρα ανασκαφεί ο αρχαίος οικισμός κάτω από την πόλη και η σύνδεσή του με τον Λέοντα θα γίνει γνωστή.Όπως και νάχει από τότε ο Λέων της Κέας στέκεται απένταντι από την Ιουλίδα σαν φρουρός της μικρής κοιλάδας και με το αδιόρατο χαμόγελο του βεβαιώνει ότι τίποτε το κακό δεν θα συμβεί στους κατοίκους της.




Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Κέα Παλιές Φωτογραφίες

Παλιές Φωτογραφίες της Κέας (Τζιάς) - Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

ΚΕΑ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





ΠΗΓΗ http://www.keainfo.gr/https://ellinondiktyo.blogspot.com/





















Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only