Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Ο Γουίλερ ήταν φυσιοδίφης, βοτανολόγος

 


Ελληνική κυψέλη του 1676. Σχέδιο του Τζορτζ Γουίλερ (Sir George Wheler) από το βιβλίο του Ταξίδι στην Ελλάδα, που εκδόθηκε το 1682.
Οι ελληνικές κυψέλες έμοιαζαν με καλάθια χωρίς πάτο. Ήταν φτιαγμένες από λυγαριά ή ιτιά και ήταν επιχρισμένες με λάσπη. Στην ανοιχτή κορυφή οι μελισσοκόμοι τοποθετούσαν ράβδους κι έτσι μπορούσαν να επιθεωρούν και να αφαιρούν τις κερήθρες.
Οι ξύλινες κυψέλες σαν κουτιά εμφανίστηκαν το 1768.

Στον μικρόκοσμο της κυψέλης, τον χειμώνα, οι μέλισσες συγκεντρώνονται γύρω από τη βασίλισσα, σχηματίζοντας τη μελισσόσφαιρα. Όποια και αν είναι η εξωτερική θερμοκρασία, στο κέντρο της μελισσόσφαιρας είναι πάντα καλοκαίρι. Τα σώματα των μελισσών διατηρούν σταθερή θερμοκρασία 35 βαθμών, έτσι τα ωάρια της βασίλισσας και το σπέρμα που έχει αποθηκεύσει στο σώμα της ούτε αλλοιώνονται ούτε καταστρέφονται.
Οι μέλισσες προστατεύουν τη βασίλισσα και ο καλός μελισσοκόμος προστατεύει ολόκληρο το σμήνος. Έχει φροντίσει, προτού πιάσουν τα κρύα, να τοποθετήσει στις κυψέλες κηρόπανο και σε μία τρύπα, ακριβώς πάνω από τη μελισσόσφαιρα, να βάλει ζαχαροζύμαρο. Το κηρόπανο προστατεύει την κυψέλη από το κρύο και το ζαχαροζύμαρο δίνει στις μέλισσες την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να μην χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη θέση τους για ν’ αναζητήσουν τροφή σε ψυχρότερα τμήματα της κυψέλης. Οι μέλισσες καταναλώνουν πολλή ενέργεια για να διατηρήσουν σταθερή τη θερμοκρασία στη μελισσόσφαιρα και έχουν ανάγκη από δυναμωτική τροφή. Χωρίς το ζαχαροζύμαρο θα πέθαιναν από εξάντληση και χωρίς το κηρόπανο θα πέθαναν από το κρύο.

Ο Τζορτζ Γουίλερ ήρθε στην Ελλάδα το 1676. Την εποχή εκείνη οι Δελφοί ήταν ξεχασμένοι. Ο Γουίλερ πήγε στο χωριό Καστρί και ταύτισε τη θέση του χωριού με αυτή των αρχαίων Δελφών. Την εποχή που ήρθε στον τόπο μας, υπήρχε ακόμα το λιοντάρι στο Πόρτο Λεόνε, στο λιμάνι του Πειραιά. Η Αθήνα αριθμούσε 8-10 χιλιάδες κατοίκους.
Ο Γουίλερ ήταν φυσιοδίφης, βοτανολόγος και ερευνητής και μελέτησε τη χλωρίδα των περιοχών που επισκέφθηκε, κατέγραψε και περιέγραψε εκατοντάδες φυτά. Πέρασε αρκετό καιρό στην Αθήνα και επισκέφθηκε διάφορες τοποθεσίες της Αττικής. Πρώτος αυτός περιέγραψε τις κυψέλες που συνάντησε στον Υμηττό, και κατέγραψε πληροφορίες για τη μελισσοκομία και το αττικό μέλι, καταλαμβάνοντας έτσι μια θέση στην ιστορία της μελισσοκομίας.
Όταν επέστρεψε στην Αγγλία είχε στις αποσκευές του μια ποικιλία ελληνικών φυτών, άγνωστων στην Ευρώπη, και διάφορες αρχαιότητες (κυρίως γλυπτά και επιγραφές), τις οποίες δώρισε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο Γουίλερ δεν ήταν αρχαιολόγος, όμως το βιβλίο του περιέλαβε ακριβείς πληροφορίες για τις ελληνικές αρχαιότητες, που στάθηκαν πολύ χρήσιμες σε μελετητές, αλλά δυστυχώς και σε αρχαιοκάπηλους. Από αυτό πληροφορήθηκε ο Έντουαρντ Ντάνιελ Κλαρκ (Edward Daniel Clarke) την ύπαρξη της Καρυάτιδας της Ελευσίνας. Ο Κλαρκ ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1801 και, παρά τη σθεναρή αντίσταση των ντόπιων που απέδιδαν τη γονιμότητα των αγρών στην ύπαρξη του αγάλματος, το έκλεψε και το μετέφερε στην Αγγλία.

Το άγαλμα σχεδιασμένο από τον Τζορτζ Γουίλερ. Μετά την αρπαγή του από τον Κλαρκ, το άγαλμα βρίσκεται στην Αγγλία και από το 1865 αποτελεί έκθεμα του μουσείου Φιτζγουίλιαμ, του πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, με αριθμό καταγραφής GR.1.1865.





Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only