Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Σπήλαια Διρού το καλοκαίρι: Η Μάνη έχανε 600 επισκέπτες την ημέρα


ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ: Aδράνεια, ανικανότητα ίσως και σκοπιμότητα
Προκύπτουν πολλά ερωτήματα για το τι συνέβη τούτο το καλοκαίρι στα Σπήλαια Διρού κυρίως όμως κρίνοντας από τα αποτελέσματα:
• Σπήλαιο Βλυχάδας
500-600 άτομα την ημέρα δεν μπορούσαν να επισκεφτούν το λιμναίο Σπήλαιο.
- Δεκάδες πούλμαν επέστρεφαν και ακύρωναν τη διαμονή  τους και το φαγητό τους στα εστιατόρια.
- Ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, προϊόντων και τουριστικών ειδών έπεσε κατακόρυφα στην περιοχή.
- Οι tour operator Καλαμάτας και Σπάρτης απέφευγαν πλέον την επίσκεψη στα Σπήλαια.
- Η δυσφήμιση της Μάνης έγινε με τον πιο άμεσο τρόπο.
- Ένα σπήλαιο με παγκόσμια φήμη εμπόδιζε τους επισκέπτες του όταν αλλού κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους προσελκύσουν.
Οι ευθύνες
Αποκαλύφθηκαν τα εξής:
α) Οι υπεύθυνοι του Σπηλαίου Βλυχάδα είχαν ενεργήσει έγκαιρα με υπομνήματα για την ανάγκη εκπαίδευσης νέων λεμβούχων και πρόσληψη τους τουλάχιστον για τους κρίσιμους μήνες αιχμής, αφού είχαν απολυθεί οι 8 λεμβούχοι που υπήρχαν.
β) Ανακατανομή προσωπικού μερικά έγινε.
γ) Η προσπάθεια όλων των εργαζομένων ήταν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να μην συνεχίσουν τα παρατράγουδα μερικών που καλύπτονται από την εξειδικευμένη ειδικότητα πρόσληψης ώστε να μην κάνουν άλλη εργασία (Μπράβο!)
Νέα Σκλαβοπάζαρα
Αντ’ αυτού έγιναν προσλήψεις 5ωρης εργασίας από τα σκλαβοπάζαρα των νέων εταιρειών και έφεραν έως και από τις Σέρρες νέους ανέργους που δεν τους έφταναν τα χρήματα ούτε για το φαγητό τους και τους στοίβαζαν σε 1-2 δωμάτια, πολλούς μαζί μόνο για να κοιμηθούν.
Υπάρχει ευθύνη στους Τεχνοκράτες - Γραφειοκράτες της Ε.Τ.Α (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων).
(Τα Σπήλαια Διρού τα διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου).
Από την προσωπική επικοινωνία που είχε η Εφημερίδα μας εκτιμήσαμε ότι οι πολιτικοί της Λακωνίας κκ. Τζανέτος Φιλιππάκος και Σταύρος Αραχωβίτης, έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να ξεπεραστούν οποιαδήποτε εμπόδια που μπορεί να είχε διαμορφώσει η γραφειοκρατία, αλλά μάταια, φαίνεται ότι η ανικανότητα της διοίκησης καλά κρατεί.
Το άρρωστο, και διεφθαρμένο σύστημα του δημοσίου είναι ο μακρυχέρης, που εμποδίζει την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις.
Έτσι ρωτάμε και εμείς όπως ο γερο Καραμανλής «Επιτέλους ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;»
Τέλος, στο κτίριο που εκδίδονταν τα εισιτήρια υπήρχαν δεξαμενές γεμάτες με ειδικό χημικό υγρό να γίνει καθαρισμός της πράσινης αρρώστιας των σταλαγμιτών και σταλακτιτών, αλλά λένε ότι σταμάτησε η σύμβαση από έλλειψη χρημάτων. Επειδή δεν έγινε εγκαίρως η κατάθεση των δικαιολογητικών στο ταμείο του ΕΣΠΑ και δεν χορηγήθηκαν τα χρήματα, μη μου πείτε ότι γι’ αυτό φταίει ο Υπουργός και πρωθυπουργός και όχι οι ανίκανοι υπάλληλοι που λειτουργούν στο δημόσιο και εμποδίζουν κάθε θετική ενέργεια. 
Εύκολα καθένας θα πει να γίνει κάθαρση, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο γιατί όλοι αυτοί έχουν και... «μπάρμπα στην Κορώνη». Ζουν και βασιλεύουν χωρίς πολιτική ταυτότητα, έχουν μόνο μια ταυτότητα, όλοι ενωμένοι για την αφαίμαξη του δημόσιου κορβανά και μετά απομένει η ρήση «Γαία πυρί μειχθήτω» ή υπάρχει διαπλοκή ή δεν τους ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον γιατί απλά αδιαφορούν.
Η Τοπική κοινωνία και Επιχειρηματίες ανάστατοι
Η δυσχερής λειτουργία των σπηλαίων καταφαίνεται και από τις οργανωμένες διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών της Μάνης. 
Παραθέτουμε το παρακάτω έγγραφο:
Επίσημη διαμαρτυρία 
προς υπευθύνους
Από: Παναγιώτη Κολοκούρη και άλλους επιχειρηματίες
Προς: Πρωθυπουργικό Γραφείο Αλέξη Τσίπρα
Προς: Υπουργικό Γραφείο Παναγιώτη Κουρουμπλή
22/04/2016
Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
1: Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Τρύφωνα Αλεξιάδη
2: Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά
ΚΟΙΝ: Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κο Τζανέτο Φιλιππάκο
Κύριε Αλεξιάδη, Κυρία Κουντουρά, Κύριε Φιλιππάκο, έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω θέματα:
Στην περιοχή μας τον Πύργο Διρού, όπου βρίσκονται τα Σπήλαια Διρού στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, η οποία είναι άκρως τουριστική λόγω των Σπηλαίων διατηρούμε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις όπως:
Ταβέρνες, τουριστικά μαγαζιά ειδών λαϊκής τέχνης, ξενοδοχεία, ιππικός όμιλος, ζαχαροπλαστείο, φούρνος, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο και κομμωτήριο. Ειδικά από τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο έχουμε μεγάλη προέλευση τουριστών λόγω της φήμης των Σπηλαίων, καθώς και του φυσικού κάλους της περιοχής, σημαντικός πόρος λοιπόν για τις επιχειρήσεις μας αποτελεί η προσέλευση των τουριστών. Αυτό επιτυγχάνεται από τη σωστή λειτουργία των Σπηλαίων. Όμως, όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει η σημερινή διοικητική κατάσταση των υπηρεσιών του Διρού είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών, λόγω έλλειψης προσωπικού και πλημμελούς οργάνωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πολύωρες αναμονές και αποχωρήσεις των επισκεπτών τις περισσότερες φορές παραπονούμενοι, διότι δεν καταφέρνουν να επισκεφτούν το Σπήλαιο. Αυτό συμβαίνει διότι οι υφιστάμενοι υπάλληλοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αποχωρεί δυσαρεστημένος. Οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις μας. Ήδη βαίνουμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου λόγω των εορτών του Πάσχα και των καλοκαιρινών διακοπών.
Επομένως οι υπηρεσίες του Σπηλαίου του Διρού πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστούν, να στελεχωθούν και να αποκτήσουν υποδομές ταχείας και ποιοτικής εξυπηρέτησης. Τα Σπήλαια Διρού αποτελούν για μας ανάσα ζωής, όχι όμως στην κατάσταση που βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια. Νομίζουμε πως χάνουν το κύρος και την αίγλη τους.
Παρακαλούμε λοιπόν να κάνετε ό,τι είναι το συντομότερο δυνατόν, κάθε αναγκαία ενέργεια για να περισωθούν οι επιχειρήσεις μας καθώς και αυτό το μνημείο της φύσης και να αποκτήσει επιτέλους τη θέση που του αρμόζει, μιας και έχει ανακηρυχθεί το πρώτο λιμναίο Σπήλαιο παγκοσμίως.
Κάθε ενέργειά σας πρέπει να γίνει άμεσα και συγκροτημένα πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος. Έχουμε την ελπίδα ότι θα κατανοήσετε τα προβλήματά μας και αναμένουμε ενέργειάς σας.
Οι επαγγελματίες της περιοχής
Έπονται υπογραφές με διεύθυνση, τηλέφωνα και επαγγελματική δραστηριότητα
Σημείωση: Δεν ευθύνεται το προσωπικό μερικοί μάλιστα προσφέρουν πέρα των δυνατοτήτων τους.
Κολοκούρης Παναγιώτης, ταβέρνα
Φουλεδάκη Καλλιόπη, ξενοδοχείο
Γκότση Κανέλλα, ζαχαροπλαστείο
Κατσιβέλη Σταυρούλα, καφενείο
Κυριφίδης Ιωάννης, ξενοδοχείο-εστιατόριο
Μητσάκος Απόστολος, ταξί
Τσουκαλάς Σταύρος, φούρνος
Τσουκαλάς Ιωάννης, παντοπωλείο
Ορφανός Κων/νος, ενοικιαζόμενα-εστιατόριο
Κοιλάκος Σταμάτης, καφέ-μπαρ
Βιλλαλονα Εστέλα, ξενοδοχείο
Δρακουλάκος Ηλίας, βενζινάδικο
Κολοκούρης Σταμάτης, ελαιοτριβείο
Κοιλάκου Μαρία, ταβέρνα-ξενοδοχείο
Κυλάκου Ζαφειρία, ξενοδοχείο
Τσατίλα Σοφία, τουριστικά
Βαβούλης Κων/νος, φαρμακείο
Αφοι Γκλεζάκου, εστιατόριο
Πολυμενάκου Φωτεινή, ταβέρνα
Κοιλάκου Βασιλική, ψητοπωλείο
Ξιφαράς Καλαπόθος, καφέ-ουζερί
Βαρλά Γρηγορία, φωτογραφείο
Γούδης Καλαπόθος, καφέ-ψησταριά
Γούδης Βασίλειος, ξενοδοχείο
Καλαποθάκης Παναγιώτης, ψαροταβέρνα
Ντουβέας Νικόλαος, ψαροταβέρνα
Πέτρουλας Νικόλαος, ξενοδοχείο
Λεβέντης Παναγιώτης, φωτογραφείο
Οικονομική απώλεια και δυσφήμιση του Σπηλαίου από αδυναμία εξυπηρέτησης των επισκεπτών
Εξυπηρετούνταν 600 άτομα την ημέρα και έφευγαν από έλλειψη λεμβούχων άλλα 600, δηλαδή η απώλεια ήταν ίση με τα έσοδα. Επισημαίνουμε την υπερπροσπάθεια μερικών λεμβούχων που ενώ το επιβαλλόμενο όριο των διαδρομών μέσα στο σπήλαιο από τους λεμβούχους ήταν 8 για κάθε έναν την ημέρα έκαναν 12. Τους αξίζει έπαινος και αναδεικνύεται έτσι, και το μανιάτικο φιλότιμο. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην χρηματική απώλεια των εσόδων του Σπηλαίου αλλά απώλεια του συνολικού τζίρου της περιοχής των επιχειρήσεων εστίασης, τουριστικών ειδών, προϊόντων και διαμονής, η κύρια επίπτωση αυτής της κατάστασης διαχέεται στο μέλλον και είναι δύσκολο να αναταχθούν οι εντυπώσεις. Πολλές φορές υπήρξε εξαπάτηση των επισκεπτών διότι το ενιαίο εισιτήριο επίσκεψης αφορά την επίσκεψη στο λιμναίο και χερσαίο σπήλαιο, ενώ η επίσκεψη γινόταν μόνο στο χερσαίο.
                     
    • Νεολιθικό Μουσείο Αλεπότρυπα            
        Διαβάζουμε στην είσοδο του Μουσείου «Κλειστό λόγω ανακαίνισης». Όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, διότι όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό, η στερέωση της οροφής έχει γίνει, η οποία κόστισε πολύ μεν αλλά μας βρίσκει σύμφωνους, διότι είναι το βασικότερο σημείο για να μην καταρρεύσει και καταστρέψει αυτό το μεγάλο ιστορικό μνημείο. Επίσης έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος φωτισμός. Απομένει μόνο η κατασκευή της εισόδου προς το Σπήλαιο, η οποία κατ’ εκτίμηση δεν μπορεί να κοστίσει πάνω από 3.000 ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να μπει μια φυσούνα.
Τέλος, μπορούμε να αναφέρουμε την εξωτερική όψη του Νεολιθικού Μουσείου που έχει εμφάνιση δημόσιων τουαλετών και όχι με την αρχιτεκτονική της πέτρας της Μάνης.
Όπως πληροφορηθήκαμε όλα είναι έτοιμα, τότε τι περιμένουνε;
Σημείωση: Από προσωπική επικοινωνία που είχαμε με τους επιχειρηματίες, μας ανέφεραν ότι για το πρόβλημά μας επικοινωνήσανε με το γραφείο του πρωθυπουργού. Μένουμε κατάπληκτοι πως σε κάθε τηλέφωνό μας επικοινωνούμε άμεσα με τη γραμματέα καθώς επίσης και με κάθε υπεύθυνο για την υπόθεσή μας χωρίς κωλυσιεργία. Εκτιμούμε ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά των κυβερνητικών πολιτικών και είναι ανοιχτή στους πολίτες. Αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται, χρειάζονται να αλλάξουνε πάρα πολλά, άνθρωποι, νοοτροπίες, όλο το μέχρι τώρα κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς.    ΠΗΓΗ         manivoice 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only