Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ένα ελληνιστικό γυμναστήριο-φιλοσοφική σχολή ανακαλύφθηκε 100 χλμ από το Κάιρο


Ένα ελληνιστικό γυμναστήριο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Ουάτφα της Αιγύπτου, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κάιρο, εκεί όπου κάποτε υπήρχε το αρχαίο χωριό με το όνομα Φιλοτέρης, που ίδρυσε ο Πτολεμαίος ο Β΄ το 300 π.Χ., από την αδελφή του Φιλοτέρα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στο ελληνιστικό γυμναστήριο, οι νέοι της Αιγύπτου –κάτοικοι της περιοχής κοντά στην όαση της σημερινής πόλης Φαγιούμ-, εκπαιδεύονταν στον αθλητισμό, την ελληνική λογοτεχνία και τη φιλοσοφία.
Η εν λόγω ανακάλυψη ήρθε στο φως από Γερμανούς και Αιγύπτιους αρχαιολόγους, με επικεφαλής την Κορνέλια Ρόμερ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής ομάδας των ανασκαφών, Άιμαν Ασμάουι, το στάδιο-γυμναστήριο περιελάμβανε στο κεντρικό του κτήριο έναν χώρο υποδοχής, που κάποτε ήταν περικοσμημένος με αγάλματα, έναν μεγάλο χώρο συνεδριάσεων και συναντήσεων και έναν αύλειο χώρο.
Υπήρχε, επίσης, και ο χώρος για την κούρσα των αθλητών, ένας διάδρομος μήκους 200 μέτρων, ενώ ο χώρος περιβάλλονταν από κήπους, και ήταν ιδανικός για την εκμάθηση των νέων.
Το γυμναστήριο είχε κατασκευαστεί από εύπορους κατοίκους της περιοχής, που ήθελαν να δώσουν στους νέους της ανώτερης τάξης της εποχής μία καθαρά ελληνική εκπαίδευση, μέσω της οποίας να αθλούνται, να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά και να διδάσκονται τις μεγάλες φιλοσοφικές ελληνικές ιδέες.
Μέσω αυτής της μεγάλης ανακάλυψης, η επικεφαλής αρχαιολόγος, κα Ρόμερ, αναδεικνύει το γεγονός της μεγάλης επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά και στην περιφέρεια και τις επαρχίες της χώρας, κατά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος μετέτρεψε την Αίγυπτο σε ένα κομμάτι του ελληνιστικού κόσμου, δημιουργώντας ελληνικές πόλεις με ναούς, δημόσια λουτρά και άλλα κτήρια, όπου συμβίωναν οι ντόπιοι με τους Έλληνες που κατά χιλιάδες ταξίδεψαν τότε στην Αίγυπτο, προσδοκώντας να ζήσουν σε ένα κόσμο με ευημερία και ειρήνη ΠΗΓΗ tribune

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only