Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πολεμικές Κατασκευές. 11ος αιώνας.

Πολεμικές Κατασκευές. 11ος αιώνας.

Εικόνες βυζαντινών χειρογράφων. Bibliothèque nationale de France,Grec 2442, 11ος αιώνας! Χειρόγραφο πολεμικών κατασκευών.


      Πολεμικές             Κατασκευές       
11ος αιώνας           O 11ος αιώνας σημαδεύει ταυτόχρονα τη μέγιστη ακμή, αλλά και την αρχή της παρακμής της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτής που σε κατοπινούς χρόνους ονομάστηκε "Bυζαντινή". Με τους μεγάλους στρατηλάτες αυτοκράτορες  (Φωκά, Τσιμισκή, Βασίλειο Β΄) το Βυζάντιο θα κυριαρχήσει στο στρατιωτικό τομέα, επεκτείνοντας τα σύνορά του σε ζωτικά για την αυτοκρατορία εδάφη σε δύση και ανατολή. Η άνοδος στο θρόνο απόλεμων και ανίκανων ηγετών και η συνακόλουθη παραμέληση του στρατού θα σημάνει την υποχώρηση και τη συρρίκνωση.
                       
     

            Μία  σημαντική κατηγορία  των βυζαντινών όπλων ήταν τα τειχομαχικά, όσα δηλαδή χρησιμοποιούνταν στις πολιορκίες κάστρων. 
            Στις πολιορκητικές μηχανές των πολιορκητών, εκτός από τις σκάλες και τις ξύλινες γέφυρες, ανήκει ο κριός, με τον οποίο γκρέμιζαν ευπαθή τμήματα των τειχών, το πετροβόλον, που εκσφενδόνιζε μεγάλες πέτρες, οι ελεπόλεις, ξύλινοι τροχοφόροι πύργοι, και η χελώνη, με την οποία οι στρατιώτες πλησίαζαν τα τείχη, έπλητταν τη λιθοδομή τους ή έσκαβαν το έδαφος δημιουργώντας σήραγγες.
2 της Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας.
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b84582634/f1.planchecontact.r=grec%202442


Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only