Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Γιατί οι προϊστορικές γυναίκες θα «έβαζαν κάτω» και τις πιο ρωμαλέες σύγχρονες κωπηλάτριες


Οι γυναίκες που ζούσαν στην προϊστορική εποχή, είχαν πιο γερά χέρια ακόμη και από τις σύγχρονες ελίτ κωπηλάτριες, καθώς ήσαν υποχρεωμένες να κάνουν συνεχώς πολλές βαριές αγροτικές και άλλες δουλειές.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που συνέκρινε τα οστά των γυναικών στην κεντρική Ευρώπη κατά τα πρώτα 6.000 χρόνια της γεωργικής ζωής, με τα οστά μιας μέσης σημερινής γυναίκας (αθλήτριας και μη).
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η μέση προϊστορική αγρότισσα είχε πιο δυνατά μπράτσα ακόμη και από μια σύγχρονη πρωταθλήτρια κωπηλασίας.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και τον Καναδά, με επικεφαλής τη δρα ‘Αλισον Μάκιντος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», εκτιμούν πως αυτή η σωματική δύναμη των αρχαίων γυναικών οφειλόταν στο ότι έπρεπε να φυτεύουν, να οργώνουν και να θερίζουν με τα χέρια τους, καθώς επίσης να αλέθουν χειρωνακτικά τα δημητριακά ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες, έως και πέντε ώρες κάθε μέρα, για να φτιάξουν αλεύρι.
Έπρεπε επίσης να μεταφέρουν τροφή και νερό στα ζώα, να επεξεργάζονται το κρέας και το γάλα, να μετατρέπουν τα δέρματα και το μαλλί σε υφάσματα κ.α.
«Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πόσο έντονες, ποικίλες και κουραστικές ήσαν οι εργασίες μιας γυναίκας, αποκαλύπτοντας έτσι την κρυφή ιστορία της εργασίας των γυναικών για μια περίοδο χιλιάδων ετών» δήλωσε η Μάκιντος.ΠΗΓΗ .tribune

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only