Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Φιλιππίδης (Andronis Exclusive): Το μέλλον βρίσκεται στον τουρισμό υψηλού επιπέδου


Η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα ανταγωνιστεί τις γειτονικές χώρες σε επίπεδο τιμών και έτσι το μέλλον του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στα μπουτίκ ξενοδοχεία. Αυτό εκτιμά ο κ. Γιώργος Φιλιππίδης,  γενικός διευθυντής της Andronis Exclusive.


Μιλώντας στο insider.gr o κ. Φιλιππίδης τονίζει ότι οι επισκέπτες πλέον δεν αναζητούν ένα απλό δωμάτιο αλλά μια πολύπλευρη εμπειρία. Παράλληλα, αναφορικά με την AirBnB αναφέρει πως η πλατφόρμα είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να μην δημιουργεί θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον, αν θα μπορούσε να αλλάξει ένα πράγμα στον ελληνικό τουρισμό, αυτό θα ήταν η εποχικότητα, ώστε περισσότεροι ικανοί άνθρωποι να δουν τον τουρισμό ως καριέρα.Πώς βλέπετε τον μέλλον του τουρισμού την Ελλάδα; Τι είναι αυτό που αναζητούν οι επισκέπτες;
Το μέλλον βρίσκεται στον τουρισμό υψηλού επιπέδου και στα μπουτίκ ξενοδοχεία. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να είμαστε ανταγωνιστικοί σε επίπεδο τιμών αν επανέλθουν οι γειτονικές χώρες καθώς έχουν πολύ χαμηλότερο εργατικό κόστος. Επομένως χρειαζόμαστε την προστιθέμενη αξία που δίνει ο τουρισμός πολυτελείας. Και πραγματικά έχουμε μια ολιστική προσέγγιση. Θέλουμε οι άνθρωποι που έρχονται να πάρουν μια συνολική εμπειρία του νησιού και να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών. Προσφέρουμε πολύ υψηλού επιπέδου γαστρονομία με ένα μενού που βασίζεται στις παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων, ένα spa επίσης πάρα πολύ υψηλού επιπέδου και δεν προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πελάτη απαραίτητα μέσα στο ξενοδοχείο. Ο σκοπός μας δεν είναι αυτός.  Θέλουμε να γυρίσει το νησί, να πάρει εμπειρίες, να γνωρίσει τους ανθρώπους του νησιού και την κουλτούρα του. Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να επισκεφθούν τα οινοποιία, να κάνουν κρουαζιέρες, μαθήματα κεραμεικής και οποιαδήποτε άλλη εμπειρία του προσφέρει η Σαντορίνη.
Μιλάτε δηλαδή για μια ολοκληρωμένη εμπειρία και όχι μια απλή διαμονή.
Όλες οι έρευνες που γίνονται αυτή τη στιγμή για το τουριστικό προϊόν συγκλίνουν στο ότι οι επισκέπτες πλέον δεν αναζητούν ένα καλό δωμάτιο. Αναζητούν μια πολύπλευρη εμπειρία. Θέλουν να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και αυτό προσπαθούμε να τους προσφέρουμε.
Πλέον, σημαντικό ρόλο στην τουριστική εμπειρία παίζει και το κομμάτι του φαγητού. Τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;




Το επίπεδο της γαστρονομίας είναι πάρα πολύ υψηλό στη χώρα. Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν γίνει άλματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι έλληνες μάγειροι οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί σε μεγάλα εστιατόρια του εξωτερικού, έχουν επιστρέψει και έχουν φέρει πίσω την τεχνογνωσία τους. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε ακόμα στο ραντάρ κάποιων διεθνών οδηγών όπως η Michelin. Αυτό είναι άλλο ένα κομμάτι στο οποίοι θα μπορούσε να προσφέρει η ελληνική πολιτεία. Να έρθει ο οδηγός της Michelin και να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, και να γίνει ένας οδηγός για ολόκληρη τη χώρα. Είναι κάτι που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις της εστίασης και τα ξενοδοχεία.Και στο να καταφέρουν να προσελκύσουν υψηλότερου επιπέδου ανθρώπους αλλά και στο να αναγνωριστεί η δουλειά τους. Μέχρι και η Ταϋλάνδη κατάφερε να βγάζει έναν οδηγό Michelin για τη χώρα. Οπότε νομίζω ότι αν γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια από φορείς του τουρισμού θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Εμείς ως όμιλος δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στη γαστρονομία. Καλούμε σεφ διεθνούς κύρους, επενδύουμε διαρκώς στον εξοπλισμό και τους ανθρώπους, ακολουθούμε τις τελευταίες τάσεις, δουλεύουμε με ελληνικά προϊόντα και παραγωγούς και το θεωρούμε οργανικό κομμάτι της φιλοξενίας που παρέχουμε στους επισκέπτες μας.
Ποια είναι τα σχέδια του ομίλου Andronis; Σχεδιάζετε επέκταση και εκτός Σαντορίνης;
Έχουμε κάνει πολλές φορές τη σκέψη να επεκταθούμε και εκτός Σαντορίνης. Είναι στα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια ένα αντίστοιχο προϊόν σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Η Σαντορίνη είναι η βάση μας, δεν την εγκαταλείπουμε, είναι αυτή που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια. Σχεδιάζουμε να κάνουμε μια ανακαίνιση στο Andronis Luxury Suites στον Χειμώνα που έρχεται, θα κατασκευάσουμε κάποια επιπλέον δωμάτια στο Andronis Concept, το καινούργιο μας προϊόν στο Ημεροβίγλι και στα σχέδιά μας είναι ένα ακόμη project που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στο νησί ή πλέον η Σαντορίνη έχει κορεστεί;
Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης στη Σαντορίνη. Αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως και η δημοσιότητα που λαμβάνει δείχνει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η πραγματικότητα είναι ότι τα δίκτυα του νησιού δεν έχουν την ίδια δυναμική και δεν αναπτύσσονται εξίσου γρήγορα με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Αλλά, νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα διαχείρισης παρά το ότι έχει φτάσει στο όριο και δεν μπορεί να αναπτυχθεί παραπάνω το νησί.Δεν χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα. Αν ολοκληρωθεί ο δρόμος από το αεροδρόμιο μέχρι την Οία και ανακαινιστούν το αεροδρόμιο και το λιμάνι, θα έχουμε λύσει το 70% των προβλημάτων του προορισμού.
Η κρουαζιέρα είναι ευχή ή κατάρα για το νησί;
Δεν θα σας πω ότι η κρουαζιέρα είναι κατάρα. Δημιουργεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων οι οποίοι επισκέπτονται το νησί και γίνονται πρέσβεις όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Και κάποιοι από αυτούς επιστρέφουν ως επισκέπτες σε κάποιο ξενοδοχείο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια καλύτερη διαχείριση της κρουαζιέρας. Και για την εμπειρία αυτών των ανθρώπων, η οποία αυτή τη στιγμή πάσχει, αλλά και στο πώς κινούνται μέσα στο νησί. Επίσης στις ημέρες αφίξεων να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, ώστε να μην έχουμε ημέρες με επτά κρουαζιερόπλοια και ημέρες με ένα ή κανένα.Θεωρείτε ανταγωνιστή σας την AirBnB;
Η πλατφόρμα δεν είναι ευθέως ανταγωνιστική με τα ξενοδοχεία πολυτελείας. Αλλά σίγουρα είναι μία τάση η οποία ήρθε για να μείνει και η οποία πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα πλαίσιο. Εάν δεν δημιουργεί θέματα αθέμιτου ανταγωνισμούς είναι καλοδεχούμενη. Αν δημιουργούνται καταλύμματα τα οποία είναι υψηλής αισθητικής και υψηλού επιπέδου, δεν νομίζω ότι είναι κάτι αρνητικό. Σίγουρα πρέπει να φορολογηθεί με αντίστοιχους όρους, ώστε να μην δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.





Πώς θα μπορούσε να συνδράμει η πολιτεία στη βελτίωση του ελληνικού τουρισμού;
Σίγουρα θέλουμε η πολιτεία να μας βοηθήσει όσον αφορά στις υποδομές της χώρας. Συγκεκριμένα στη Σαντορίνη υπάρχει θέμα ακόμη και στην ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές. Πρέπει να βελτιωθούν τα οδικά δίκτυα και οι υποδομές υποδοχής των επισκεπτών, όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Από εκεί και πέρα, θέλουμε από την Πολιτεία να κάνει και κάποιες ενέργειες προώθησης σε επίπεδο προορισμού. Και για τη Σαντορίνη και γενικά για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Η Σαντορίνη όμως είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους προορισμούς παγκοσμίως. Τι παραπάνω μπορεί να γίνει;
Σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει ένα οργανωμένο γραφείο τύπου, το οποίο θα προωθούσε πιο συστηματικά τη Σαντορίνη σαν προορισμό, τόσο στις κύριες αγορές όσο και στις ανερχόμενες. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι κάνουν προσπάθεια σε αυτό τον χώρο, αλλά είναι μια προσπάθεια που γίνεται από τον καθένα ξενοδόχο μεμονωμένα, αποσπασματικά και αφορά την επιχείρησή του και όχι τον προορισμό. Αν ο προορισμός πάει καλά, όποιος επιχειρεί εκεί, έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση.
Αν υπήρχε ένα πράγμα που θα αλλάζατε στον ελληνικό τουρισμό, ποιο θα ήταν;
Την εποχικότητα, ώστε να πάμε σε ένα μοντέλο 12μηνου τουρισμού. Και είναι ένα μοντέλο που θα βοηθήσει περισσότερους ικανούς ανθρώπους να δουν τον τουρισμό ως καριέρα. Σίγουρα λέμε ότι είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας αυτή τη στιγμή, αλλά η εποχικότητα δεν βοηθάει έναν νέο άνθρωπο να το επιλέξει ως καριέρα. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στον τουρισμό αυτή τη στιγμή βρέθηκαν εκεί χωρίς να το έχουν επιλέξει από μικροί.

ΠΗΓΗ insider.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only