Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Η σημασία και το νόημα των Χριστουγεννιάτικων συμβόλων

Οι συμβολισμοί των Χριστουγέννων και η σημασία τους. Για να έχετε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση θα πρέπει να ξέρετε κάποια πράγματα…

Δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο, αστέρια, δώρα και αγγελάκια. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι βάζουν γιρλάντες στα χριστουγεννιάτικα δέντρα; Σίγουρα όχι μόνο για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.
χριστουγεννιάτικο δέντροΤα χριστουγεννιάτικα σύμβολα που όλοι αγαπάμε και που σε όλους θυμίζουν τη ζεστή ατμόσφαιρα και τη θαλπωρή της πιο αγαπημένης γιορτής του χρόνου αποτελούν σύμβολα της θρησκείας μας που παραπέμπουν στη γέννηση του Χριστού μας. Μάλιστα, καλό θα είναι να ξέρετε ότι δεν έχουν προκύψει καθόλου τυχαία.
Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω και μάθετε τι σημαίνουν τα αντικείμενα-σύμβολα των Χριστουγέννων και τι μας υπενθυμίζει το καθένα. Προσπαθήστε αυτές τις μέρες να γίνεται καλύτεροι άνθρωποι με περισσότερη αγάπη για τους γύρω σας.

1. Χριστουγεννιάτικο δέντρο



Το αγαπημένο σε όλους χριστουγεννιάτικο δέντρο (συνήθως είναι ένα πράσινο έλατο) ξεκίνησε να χρησιμοποιείται μετά τον 8ο αιώνα. Είναι ένα αειθαλές δέντρο που επιβιώνει όλες τις εποχές και διατηρεί πάντοτε το χρώμα του. Σύμφωνα με την παράδοση, εκείνος που καθιέρωσε το έλατο ως χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ο Άγιος Βονιφάτιος. Προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, ανέδειξε το έλατο ως χριστιανικό σύμβολο , ειδικά ως σύμβολο των Χριστουγέννων.
Στην χώρα μας, οι Βαυαροί έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα το χριστουγεννιάτικο δέντρο .Το έλατο είναι σύμβολο της Αιώνιας Ζωής του Χριστού καθώς και της θυσίας Του, που έδωσε σε εμάς την ευκαιρία να ζήσουμε την Αιώνια Ζωή, αν ακολουθήσουμε όσα μας δίδαξε.

2. Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια

Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια
Όπως, όλοι γνωρίζουμε οι βοσκοί χρησιμοποιούν τα μπαστούνια τους για να επαναφέρουν τα άτακτα πρόβατά πίσω μαζί με τα υπόλοιπα του κοπαδιού. Τα εν λόγω χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με αυτό. Ενδεχομένως να μας θυμίζουν να φροντίζουμε για την ευημερία των δικών μας ανθρώπων και όσων έχουμε υπ’ ευθύνη μας (πχ. τα παιδιά μας).

3. Άγιος Βασίλης

Άγιος Βασίλειος
Αν θυμάστε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, ο Άγιος Βασίλειος εμφανίζεται συνήθως ως ασκητής και επιμελής μαθητής, λόγω της μεγάλης αγάπης που έτρεφε για τα γράμματα. Σύμφωνα με τους μύθους και τα κάλαντα, έρχεται πάντοτε από την Καισαρεία κουβαλώντας τα σύμβολα της σχολικής ζωής: «μολύβι και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι». Παράλληλα, σε διάφορες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας , ο Άγιος Βασίλειος εμφανίζεται στα κάλαντα και ως ζευγολάτης.  Στη Δυτική παράδοση, τον ρόλο του Αγίου Βασιλείου έχει αναλάβει ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των νέων. Έτσι, ο Santa Claus, ο Σάντα Νικολάους , που είναι η δυτική και αμερικανική εκδοχή του δικού μας Αϊ-Βασίλη, ικανοποιεί διάφορες επιθυμίες και αποτελεί την ενσάρκωση της καλής χρονιάς.

4. Καμπάνες

καμπανάκια
Τα πρόβατα φορούσαν στο λαιμό τους μικρά καμπανάκια προκειμένου ο ήχους του να βοηθήσει τον βοσκό να τα βρει. Οι καμπάνες, λοιπόν, μας θυμίζουν να ενδιαφερόμαστε για εκείνους που μας έχουν ανάγκη και να βοηθάμε με την  (επαν)ένταξη στο κοινωνικό σύνολο και την κοινωνική τους αποδοχή. Ειδικά στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός και η ομοφοβία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη μία ομαλή αντιμετώπιση από τους συνανθρώπους τους.

5. Αστέρι

αστέρι
Το χριστουγεννιάτικο αστέρι συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ που οδήγησε τους Τρεις Μάγους προς τον νεογέννητο Ιησού για να του δώσουν τα δώρα τους: λιβάνι, χρυσό και σμύρνα. Το αστέρι είναι από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα σύμβολα. Ένα αστέρι είναι επίσης το ουράνιο σημάδι της προφητείας που εκπληρώθηκε εδώ και πολύ καιρό και η λαμπερή ελπίδα της ανθρωπότητας.

6. Στεφάνι

στεφάνι
Το στρογγυλό σχήμα των στεφανιών συμβολίζει την πραγματική φύση της αγάπης, που δεν γνωρίζει αρχή και τέλος. Σήμερα το στεφάνι συμβολίζει τη γενναιοδωρία, την αναγέννηση, τη δόμηση και τη συγκέντρωση της οικογένειας.

7. Δώρα

δωράκια
Οι σοφοί που έφεραν τα δώρα τους για να τιμήσουν τη γέννηση του Ιησού ενέπνευσαν την έννοια του δώρου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ο Θεός μας δίνει επίσης τα Επτά Δώρα του Αγίου Πνεύματος για να ακολουθήσουμε την κατεύθυνσή του: σοφία, κατανόηση, συμβουλή, γνώση, ευσέβεια, στάση και φόβο του Κυρίου.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only