Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Νέο φάρμακο για την άνοια


❱❱ Βάζει τέλος στη χρήση αντιψυχωσικών και ηρεμιστικών που λαμβάνουν οι ασθένεις
Φρένο στην ανάγκη χορήγησης αντιψυχωσικών φαρμάκων και ηρεμιστικών, σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο τα ψυχωσικά επεισόδια και οι τρομακτικές παραισθήσεις που συχνά βιώνουν οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, βάζει νέο φάρμακο για την άνοια. 
Το νέο φάρμακο, που ονομάζεται πιμαβανσερίνη, δοκιμάστηκε ήδη με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανοϊκούς ασθενείς που ζούσαν σε γηροκομεία και βίωναν έντονες παραισθήσεις.

Οι ειδικοί χαιρέτισαν τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς η πιμαβανσερίνη μπορεί να αποτελέσει μια πολύ χρήσιμη εναλλακτική στα βαριά και ενίοτε επικίνδυνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έως σήμερα - τα αντιψυχωσικά συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση αυτών των ασθενών, ενώ μπορεί να έχουν και φονικές παρενέργειες. Δεν είναι σπάνιο ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ να αρχίσει ξαφνικά να φωνάζει ότι μπήκε κάποιος άγνωστος στο δωμάτιο ή να θεωρήσει ότι του έκλεψαν κάποια από τα υπάρχοντά του - χωρίς ασφαλώς να έχει συμβεί το παραμικρό.
Συμπτώματα
«Οι ψυχώσεις είναι ένα τρομακτικό σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ, τόσο για εκείνους που τις βιώνουν όσο και για τους φροντιστές τους» σημειώνει ο Κλάιβ Μπάλαρντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εξετερ. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην υποβάθμιση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και την επεξεργασία πληροφοριών. Για τον λόγο αυτόν, αλλά και για να αποφεύγονται οι «αποδράσεις» των ανοϊκών ασθενών, συχνά τους χορηγούνται ουσίες που τους κρατούν σε καταστολή.
Σε αυτήν την «πρακτική», όμως, αποδίδονται περίπου 1.660 εγκεφαλικά επεισόδια και 1.800 θάνατοι ηλικιωμένων τον χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Η πιμαβανσερίνη έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να στοχεύσει τον υποδοχέα 2Α της σεροτονίνης, όπως κάνουν και τα αντιψυχωσικά φάρμακα, χωρίς να προκαλεί τις δυσάρεστες παρενέργειες των αντιψυχωσικών. Το φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ψυχώσεων σε ασθενείς με παρκινσονική άνοια και βοηθά σημαντικά τους ασθενείς, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ενας νέος γύρος μελετών της συγκεκριμένης ουσίας θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και, αν στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να πάρει έγκριση κυκλοφορίας εντός τριών ετών.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only