Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΛΗΜΝΟΣ, Η Ιερά Νήσος του Ηφαίστου

Ο Μεγάλος Χθόνιος Θεός Ηφαιστος έχει την δική του ιερά νήσο τη Λήμνο.
ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΙΑ , Η ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ ΚΑΙ Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ
ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Ο Μεγάλος Χθόνιος Θεός Ηφαιστος έχει την δική του ιερά νήσο τη Λήμνο. Από την μυθολογία παρακολουθούμε τον Δία να τον πετά από τον Όλυμπο στο νησί, και να πέφτει στο ηφαίστειο Μόσυχλο όπου τον βρήκαν οι κάτοικοι του νησιού Πελασγοί Σίντιες και τον έκαναν πολιούχο της πόλης τους που της έδωσαν το όνομα του.
Στον Μόσυχλο σήμερα (που στο νησί έχει και το όνομα Δεσπότης καθώς δεσπόζει στο κέντρο του νησιού και υποδέχτηκε τον Θεό) υπάρχει και είναι ορατός ο κρατήρας του σβησμένου ηφαιστείου[φωτό].
Στην περιοχή του κρατήρα λίγο βορειότερα γινόταν η εξόρυξη της γνωστής σε όλο τον κόσμο Λημνίας γής που είναι το πρώτο φαρμακευτικό χάπι του κόσμου. Μάλιστα κατά την παράδοση ο ίδιος ο Ηφαιστος δίδαξε την κατεργασία της. Μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας έχουν γράψει για αυτήν και ο Γαληνός είχε έρθει στο νησί και αγόρασε περί τα 20.000 δισκία για τις μελέτες του στη Ρώμη.
Επάνω της είχε την Αίγα σύμβολο της Θεάς Αρτέμιδος που ήταν επίσης προστάτιδα της πόλης. Η Εξόρυξη της γινόταν την 6η μέρα του μηνός Θαργηλιώνος που εορταζόταν τα Θαργήλια,το γενέθλιο της Θεάς.

Άλλωστε η 6η μέρα κάθε μήνα είναι ιερή της.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only