Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ξεχωριστό και εκλεκτό Ζακυνθινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι






Κάθε τόπος βάζει και την δική του ξεχωριστή πινελιά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Έτσι και στο νησί μας τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα αυτών των ημερών τηρούνται τα έθιμα στο τραπέζι με τρόπο ευλαβικό. Για τους Ζακυνθινούς, τα έθιμα αυτά τηρούνται ευλαβικά για περισσότερο από έναν αιώνα και γίνεται πάντα προσπάθεια οι πιο παλιοί να μάθουν στους νέους για το πως πρέπει να στολίζουν το γιορτινό τραπέζι. Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί που δεν τηρούν στο 100% τα έθιμα, ωστόσο οι περισσότεροι αγαπάνε τα συγκεκριμένα εκλεκτά φαγητά που έχουν και την δική τους ξεχωριστή συμβολή στο νησί μας την περίοδο των Χριστουγέννων. Ειδικά η Χριστουγεννιάτικη Κουλούρα είναι μια παράδοση που συνεχίζεται για πάρα πολλά χρόνια και είναι ιδιαίτερα αγαπητή και γευστική σε μικρούς και μεγάλους.
 
“Την παραμονή το βράδυ έχουμε τα πατροπαράδοτα βραστά μπρόκολα και το χριστόψωμο. Με λαδάκι και λεμόνι τα μπρόκαλα. Στο Χριστόψωμο είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια. Ο άντρας του σπιτιού κάνει ένα σταυρό με ελαιόλαδο και λέει το τροπάριο της Γέννησης και κόβει αναλόγως την κουλούρα και μετά σερβίρονται τα μπρόκολα. Ανήμερα των Χριστουγέννων υπάρχει το αυγολέμονο που παρασκευαζόταν με τρία διαφορετικά κρέατα , μοσχάρι, χοιρινό, γαλοπούλα ή κότα, όπως έλεγαν οι παλιοί για να απολαδίσει. Οι γυναίκες χτυπάγαν το αυγολέμονο με ντόπια αυγά. Κάθε άτομο και ένα αυγό. Να κιτρινίσει, με δυο δάχτυλα αφρό και άκουγες ένα σπίτι να σφυρίζει για να μην κόψει το αυγολέμονο. Αυτό είναι το μεσημεριανό μαζί με αλλαντικά, λαδοτύρι και άλλα. Πάντα είναι μέρες που σμίγει όλη η οικογένειεα. Αυστηρά είναι οικογενειακές γιορτές και είναι όμορφη η ζεστασία που βγαίνει μέσα από το οικογενειακό τραπέζι”.

“Η παράδοση στη Ζάκυνθο για τα φαγητά κοντεύει έναν αιώνα πίσω. Για έναν αιώνα δεν έχουν αλλάξει τα έθιμα. Βέβαια το γεγονός ότι έχει αλλοιωθεί ο κοινωνικός ιστός της Ζακύνθου και έχουν μπει άνθρωποι από άλλα μέρη, μεταφέρουν τα δικά τους έθιμα. Βέβαια προσαρμόζονται στη δική μας αντίληψη για τα Χριστούγεννα, αλλά γενικά και οι νεότεροι και οι Ζακυνθινοί μιμούνται με τον τρόπο που τρώνε σε άλλα μέρη και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όσο υπάρχουν οι παλιότεροι γονείς μεταφέρονται τα έθιμα. Αλλά αν οι παλιότεροι έχουν πεθάνει νωρίς και τα παιδιά τους μεγάλωσαν σίγουρα δεν τα μεταδίδουν γιατί δεν έχουν βιώματα από αυτήν την τελετουργία των παλιότερων. Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα οικογενειακή γιορτή. Οι άνθρωποι μαζεύονται στο σπίτι τους και αρκετοί δεν πάνε ταξίδια αυτές τις μέρες”.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only