Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

O άγνωστος Τύμβος της Παγκόσμιας γνωστής στήλης των καμινιών της Λήμνου

O άγνωστος Τύμβος της Παγκόσμιας γνωστής στήλης των καμινιών της Λήμνου. (Βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)

o-agnostos-timvos-ths-pagosmias-gnostis-stilis-twn-kaminiwn-ths-limnou
O άγνωστος Τύμβος της Παγκόσμιας γνωστής στήλης των καμινιών της Λήμνου

Στο χωριό Καμίνια της Λήμνου ​λίγο πριν την είσοδο του χωριού ο λόφος στα αριστερά που ονομάζεται Εσώκαστρο λύνει το μυστήριο της πασίγνωστης παγκοσμίως Στήλης των Καμινιών. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Carl Fredrich στην επίσκεψη του στη Λήμνο το 1904 βρήκε το ταφικό μνημείο στο λόφο Εσώκαστρο. Σε επιτόπια επίσκεψη διαπιστώνουμε τα λεγόμενα στο κείμενο καθώς ένας βράχος που επάνω του έχουν λαξευθει 4 τάφοι, υπάρχουν τα σημάδια από τα στεγάσματα των τάφων τα οποία φαίνονται ακόμη. Από την Νότια πλευρά ο βράχος έχει κοπεί και λαξευθεί για να σχηματίζει τον τύμβο.
Πάνω από τους τάφους τα σημάδια από τα σημεία που τοποθετούνταν οι επιτύμβιες στήλες διακρίνονται ακόμη. Παρακάτω δίπλα στο ρέμα υπάρχει το εκκλησάκι που βρέθηκε η περίφημη στήλη το 1885 που μετά από πολλές περιπέτειες τελικά δωρήθηκε στο Εθνικό αρχ.μουσείο Αθηνών.
Η Επιγραφή είναι σε Ελληνική ετρουσκική γραφή και μιλά για τον ήρωα Ταβάρζιο τον Μυριναίο. Το 1912 ο ιστορικός Ι.Θωμόπουλος έκανε την πρώτη σημαντική ερμηνεία της.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only