Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Αρχαιολογία στην υπηρεσία της πολιτικής


Στην ανακοίνωση μιας σημαντικής αρχαιολογικής ανακάλυψης προχώρησαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι. Παρουσίασαν έναν πήλινο σφραγιδόλιθο 2.700 ετών που όπως υποστηρίζουν ανήκε σε μια βιβλική μορφή, τον κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ.
«Ανήκει στον κυβερνήτη» γράφει η επιγραφή στα αρχαία εβραϊκά πάνω στο αρχαιολογικό εύρημα, στο οποίο απεικονίζονται δύο ανδρικές φιγούρες που στέκονται αντικριστά ενδεδυμένες με μακρύς, ριγωτούς μανδύες.
Η δρ Σλόμιτ Φέκσλερ-Μπντόλαχ, αρχαιολόγος και επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής εξήγησε τη σημασία του ευρήματος: «Ο κυβερνήτης της πόλης αναφέρεται αρκετές φορές στη Βίβλο, ο κυβερνήτης της Ιερουσαλήμ, αναφέρεται δύο φορές αλλά δεν βρήκαμε στοιχείο που να συνδέεται ποτέ σε αρχαιολογική ανασκαφή, οπότε για αυτό έχει μεγάλη σημασία».
Ο σφαγιδόλιθος, μεγέθους ενός μικρού νομίσματος, θεωρείται πως είτε προοριζόταν για αναμνηστικό δώρο είτε συνόδευε κάποιο φορτίο εμπορευμάτων.
Εύλογα, η χρονική στιγμή που επελέγη για την ανακοίνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Ισραήλ συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και οργή στον αραβικό κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only