Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Εντυπωσιακό μωσαϊκό της βυζαντινής περιόδου στη Χάμα της Συρίας με ελληνικές επιγραφές (φωτογραφίες)Oι αρμόδιες αρχές ανακάλυψαν στην περιοχή της Aqrabat (Uqayribat) στην επαρχία της Hama ένα μωσαϊκό βυζαντινής εποχής (5ου αιώνα) που εμπεριέχει ελληνική γραφή. 
Σε μεγαλογράμματη γραφή αναφέρεται ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΑΤΟΥ ΗΜΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΤΑΤΟΥ ….ΤΟΥ ΕΥΛΑΒΕΣΤΑΤΟΥ ΕΥΑΝΓΕΛΟΥ ΕΥΞΑΜΕΝΟΙ….. Ενώ υπάρχει και άλλη επιγραφή στην ελληνική «η ευγενεστάτη Δόμνια,….. (κόρη) ……του μακαρίου Θεόδοτου». Στο τέλος αναφέρεται το έτος. Στο μωσαϊκό που είναι σε καλή σχετικά κατάσταση υπάρχει φυτικός διάκοσμος διανθισμένος και με παγόνια που συμβολίζουν την αθανασία.
Ο Αρχηγός της επαρχιακής αστυνομίας Αsraf Τaha διευκρινίζει ότι το μωσαϊκό χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο κι ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες αποναρκοθέτησης για την ασφαλή επιστροφή των πολιτών στις περιουσίες τους στ΄ανατολικά της Hama στην Akerbat. Το μωσαϊκό είναι τετράγωνου σχήματος και έχει μήκος 7 μέτρα. Το μέρος αυτό το κατείχε η ISIS.
Ο Taha δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι άρχισαν ανασκαφές στο χώρο. Την είδηση μεταφέρει και το κρατικό πρακτορείο sana.
Mε δηλώσεις του στο SANA ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Hama ο κ. Abdel Qader Farzat αναφέρει ότι το μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στο δάπεδο μιας προϋπάρχουσας εκκλησίας που χρονολογείται από τον 5ο αι. μ.Χ. Η ανασκαφή έγινε αφότου πληροφορήθηκε αναφορικά με την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου στην πόλη Akerbat ,που βρίσκεται στα 85 km ανατολικά της πόλης Ηama.
Ο κ.Farzat εξήγησε ότι η εργασία θα συνεχιστεί για ένα ακόμη 10ημερο στη βάση της εκκλησίας όπου ανακαλύφθηκαν 3 μωσαϊκά σε διαφορετικά επίπεδα υπογραμμίζοντας ότι το α΄μωσαϊκό είναι της βυζαντινής περιόδου με διαστάσεις 8μ. μήκους επί 7μ πλάτους. Καταλήγει σ΄ένα ημικύκλιο στο κέντρο του ανατολικού τοίχου της εκκλησίας. Μόνο το δάπεδο της εκκλησίας διατηρήθηκε λόγω των εργασιών δόμησης που έγιναν εδώ και 40 χρόνια.
Υπάρχει ένα διακοσμητικό πλαίσιο σε τετράγωνη μορφή. Διανθίζεται από φυτικό διάκοσμο και πτηνά όπως παγόνια, περιστέρια,πάπιες, και παπαγάλους.Τόνισε ότι υπάρχει ένα ταμπλό που εμπεριέχει 6 γραμμές στην ελληνική γραφή όπου οι 2 γραμμές έχουν καταστραφεί από βανδαλισμό. Συμμετρικά πολλά πτηνά πλαισιώνουν το παγόνι κατά τη βιβλική αντίληψη υπάρχει ένα ζώο όρθιο επιτηρούμενο από ελάφια κάτω από ένα δένδρο.
Το δεύτερο σπάραγμα είναι είναι επέκταση του πρώτου. Το τρίτο μωσαϊκό βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος και τα έργα είναι σ΄εξέλιξη για την αποκάλυψή του. Θεωρεί ότι οι ανακαλύψεις αυτές πιστοποιούν ότι αυτή η ζώνη ήταν ένα θρησκευτικό κέντρο της εποχής. Ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης αποκατάστασης αρχαιοτήτων και Μουσείων ο κ. Maher Jabbai είπε ότι κατά την επερχόμενη περίοδο τα μωσαϊκά θα μεταφερθούν στο μουσείο της Χάμα για τη συντήρηση και ανακαίνισή τους.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only