Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Δέκα απόπειρες δολοφονίας, που έμειναν στην ιστορία


Πολιτικοί, σημαντικοί και ιστορικοί αρχηγοί κρατών που κατάφεραν να επιβιώσουν από οργανωμένες επιθέσεις δολοφονίας είτε από πολιτικούς αντιπάλους, είτε από ανθρώπους που διαφωνούσαν με την πολιτική που ακολουθούσαν.
Πόσο διαφορετική θα ήταν η ιστορία, αν κάποιοι από αυτούς τους επίδοξους δολοφόνους, είχαν βρει το στόχο τους, κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και οι απόπειρες, αποτέλεσαν πολύ μεγάλα πολιτικά γεγονότα και χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα από τους επιζώντες.
10. Roland Reagan
 
Ο στόχος ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Roland Reagan. Η απόπειρα έγινε στις 30 Μαρτίου του 1981. Ο Τζόν Χίνκλεϊ πυροβόλησε εν ψυχρώ τον τότε Αμερικανό πρόεδρο και η σφαίρα πέρασε ξυστά από την καρδιά του. Πίσω από την επίθεση, κρυβόταν ο έρωτας του Χίνκλεϊ για την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, την οποία ήθελε να εντυπωσιάσει.
9. Gamal Naser

Στόχος ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου,  Gamal Naser. Η επίθεση έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου του 1954, όταν μια μουσουλμανική αδελφότητα επιχείρησε να τον δολοφονήσει κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας. Η ομάδα εντοπίστηκε και συνελήφθη μετά από λίγο.
8. Benito Mussolini
Στόχος της επίθεσης η κεφαλή του Ιταλικού φασιστικού κράτους Benito Mussolini. Είχαν οργανωθεί επανειλημμένες απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του, ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει σε όλες τις περιπτώσεις. Επιβίωσε από δυο πυροβολισμούς και μια βομβιστική επίθεση το 1926.
7. Pervez Musharraf

Στόχος ήταν ο αξιωματούχος του πακιστανικού στρατού και πρόεδρος της χώρας, Pervez Musharraf. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που έχει δεχθεί περισσότερες από μια επιθέσεις. Κατάφερε να επιβιώσει από δυο βομβιστικές επιθέσεις το 2003, ενώ το 2007, ένας ελεύθερος σκοπευτής προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να ρίξει το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε.
6. Harry S. Truman

Στόχος της επίθεσης ήταν ο πρώην αμερικανικός πρόεδρος Harry S. Truman. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1950 και πίσω από αυτή κρύβονταν δυο Πορτορικανοί εθνικιστές. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία και την προσωπική φρουρά του προέδρου ο ένας εκ των δυο έπεσε νεκρός.
5. Charles De Gaulle

Ο Γάλλος πρόεδρος Charles De Gaulle, αποτέλεσε πολλές φορές στόχο. Υπεύθυνες για τις επιθέσεις θεωρήθηκαν διάφορες ομάδες που προσπαθούσαν να σαμποτάρουν την Αλγερινή επανάσταση. Κατάφερε να επιβιώσει από μια βομβιστική επίθεση το 1961 και από πυροβολισμό μια χρονιά αργότερα.
4. Ιωάννης Παύλος Β'

Στόχος δολοφονικής επίθεσης είχε πέσει και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου του 1981, όταν ο Μεχμέτ Αλή Άγκτσα τον πυροβόλησε 4 φορές. Οι φήμες που ακολούθησαν την επίθεση υποστήριζαν ότι η Σοβιετική Ένωση κρυβόταν πίσω από αυτήν.
3. Franklin D. Roosvelt
Στόχος ήταν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος  Franklin D. Roosvelt σε μια επίθεση που έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου του 1933. Ένα απελπισμένος άνεργος δικηγόρος τον πυροβολεί, ωστόσο δεν καταφέρνει να τον χτυπήσει. Παρόλα αυτά σκοτώνει άλλους πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο δήμαρχος του Σικάγο.
2. Vladimir Lenin

Ο ηγέτης της Ρωσίας και κεφαλή του Κομουνιστικού Κόμματος, είχε μπει στο στόχαστρο από νωρίς. Η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου 1918 σε μια ομιλία του. Η Φάνια Καπλάν, μία 35χρονη Εβραία από φτωχή πολυμελή οικογένεια τον πυροβόλησε χωρίς όμως να τον τραυματίσει και η αντεκδίκηση των μπολσεβίκων δεν άργησε να έρθει.
1. Αδόλφος Χίτλερ

Ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ κατάφερε να επιβιώσει από πολλές επιθέσεις δολοφονίας εις βάρος του. Πιο γνωστή επίθεση ήταν αυτή της 20 Ιουλίου 1944, με την αποστολή χαρτοφύλακα με εκρηκτικά. Παρόλο, που πραγματοποιήθηκε η έκρηξη, ο Χίτλερ κατάφερε να γλυτώσει με μόνο μερικά επιφανειακά τραύματα.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only