Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Γρηγόρης Τσόκας: Τι…κρύβει ο ΤΥΜΒΟΣ της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ; - Που πρέπει να σκάψουν οι αρχαιολόγοι; (ΒΙΝΤΕΟ)


Δυο σημαντικά σημεία που χρίζουν ανασκαφής κρύβει στα σπλάχνα του ο τύμβος Καστά, ενώ εκτιμάται ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το ένα σημείο ,όπως βλέπουμε την είσοδο με τις σφίγγες, βρίσκεται εξ αριστερών , περίπου στα είκοσι μέτρα, και το άλλο σημείο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του τύμβου, και στην ευθεία της εισόδου με τη βάση του λέοντα.
Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχουν εντοπιστεί στο χωράφι με τις ελιές που βρίσκεται απέναντι από το μνημείο ενώ οι ηλεκτρικές τομογραφίες έχουν καταγράψει στον Καστά αρχαϊκούς τάφους και μικρότερα οικοδομήματα δίνοντας στους επιστήμονες σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται.
Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων δείχνουν επίσης ότι ο τύμβος έχει δυο τεκτονικά ρήγματα ενώ με την ίδια μέθοδο καταγράφησαν όλες οι επιχώσεις που έγιναν, αλλά και το πάχος που έχουν. 
Οι δομές που υπάρχουν πίσω από τη θόλο του τάφου αποδείχθηκε ότι ήταν φυσικά στρώματα και όχι οικοδομικά.
Μετά από τρία χρόνια ερευνών και συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων κλείνει ο κύκλος των γεωσκοπήσεων για τον Καστά και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας μαζί με την ομάδα του προχωρούν στην πρώτη επιστημονική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό .
«Δυστυχώς οι απεικονίσεις για τα δυο σημεία εντός του τύμβου δεν είναι τόσο διαφωτιστικές ώστε να ξέρουμε τι είναι ή τι δεν είναι. Αυτό θα το πει η ανασκαφή» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον κύριο Τσόκα στην περίπτωση του Καστά εφαρμόστηκαν καινοτόμες τεχνικές σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κορέας οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα, «τα δεδομένα που συλλέξαμε τα επεξεργαστήκαμε τρισδιάστατα, γι αυτό και ο Καστάς αποτελεί επιστημονικό μοντέλο».
Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων του Καστά αναμένεται να ανακοινωθούν και στο συνέδριο του ΑΕΜΘ ενώ για το 2018 προγραμματίστηκαν γεωσκοπήσεις στο θέατρο της Αμφίπολης.
Ο ΤΣΟΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ 












Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only