Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Το κάπνισμα ήρθε στην Ευρώπη μαζί με τον Χ. Κολόμβο!

Όποιος έχει πρόβλημα με το κάπνισμα, τα παράπονά του στον Κολόμβο. Διότι αυτός έφερε τον καπνό από την Αμερική στην Ευρώπη και τα έκανε όλα στάχτη και μπούρμπερη…
Μια παλιά ιστορία 
Ωστόσο η προέλευση του καπνίσματος πρέπει να αναζητηθεί στο πολύ μακρινό παρελθόν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι εισέπνεαν καπνό για να φτάσουν σε μια κατάσταση έκστασης (π.χ. στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών). Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άρχισε ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί τον καπνό, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι οι πρώτοι καπνιστές ήταν οι Ινδιάνοι και αυτό γιατί, πριν τον μεταφέρει ο Κολόμβος στην Ευρώπη, το φυτό ευδοκιμούσε μόνο στην Αμερική.Τα παλαιότερα αρχαιολογικά τεκμήρια όσον αφορά τη συνήθεια του καπνίσματος στους Ινδιάνους έχουν ηλικία 4.700 ετών. Επίσης στην πολιτεία Αλμπέρτα του Καναδά οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια λίθινη πίπα που χρονολογείται στο 2.700 π.Χ. Πάντως οι απόψεις των ερευνητών σχετικά με το αν η πίπα αυτή χρησιμοποιούνταν για κάπνισμα διίστανται. 
Ένα αρκετά μεταγενέστερο εύρημα προέρχεται από το νησί Marajo της Βραζιλίας. Εκεί οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλές κυλινδρικές πίπες, που χρονολογούνται περίπου στο 1000 π.Χ. Στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι οι πίπες χρησίμευαν για κάπνισμα καπνού. Αλλά και οι Μάγια του Μεξικού κάπνιζαν καπνό πριν από δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια. 
Το κάπνισμα έφτασε στην Ευρώπη με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο το 1492. Ο Κολόμβος είδε τους Ινδιάνους να καπνίζουν καπνό και επιστρέφοντας στην Ευρώπη έφερε μαζί του το φυτό.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only