Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ο Μιχαήλ Άγγελος και η λίστα αγορών που έκανε

Αν πιστέψουμε τη λίστα που έκανε ο Μιχαήλ Άγγελος για τη βόλτα του στην αγορά, τότε το ταλέντο τρέφεται με ψάρι, ψωμί και πολύ κρασί.
Η λίστα των 500 ετών φυλάσσεται στο φλωρεντινό μουσείο Casa Buonarroti και έχει ακόμα και σκίτσα του μεγάλου αναγεννησιακού δασκάλου. Πιθανότατα ο υπηρέτης του ήταν αγράμματος, κι έτσι αναγκαζόταν να του ζωγραφίζει ο γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής για να καταλαβαίνει τι θέλει ακριβώς να του αγοράσει.
Και αυτή τη φορά ο μεγάλος Φλωρεντίνος ήθελε ένα τσιμπούσι με τρία ολόκληρα γεύματα! Καρβέλια ψωμί δηλαδή, ένα για το πρώτο γεύμα, δύο για το δεύτερο και έξι για το τελευταίο. Και μετά παρήγγειλε ρέγκα, σαλάτες με αντζούγιες, δύο πιάτα με μάραθο, αλλά και άφθονο κρασί, όπως βλέπουμε στα σχέδιά του.
Για άγνωστο λόγο τα δύο πιάτα με τα τορτέλι (είδος ζυμαρικού) δεν τα σχεδίασε, αφήνοντάς τα μόνο σε λέξεις. Το μενού του αποτελείται κυρίως από ζαρζαβατικά, ψάρι, ψωμί και κρασί. Η παραγγελία δόθηκε στις 18 Μαρτίου 1518, κατά τη Σαρακοστή εκείνης της χρονιάς, γι’ αυτό ίσως και απέφυγε το κρέας.
Και παρά τη φήμη της τσιγγουνιάς που τον ακολουθεί, ο Μιχαήλ Άγγελος τρεφόταν πλουσιοπάροχα, καθώς αυτά ήταν τα εδέσματα που απολάμβανε συνήθως η ιταλική αριστοκρατία κατά τη Σαρακοστή.
Μέχρι το 1518 είχε ολοκληρώσει εξάλλου πολλά από τα μνημειώδη αγάλματά του και ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιταλία. Είναι πάντως ενδιαφέρον να δεις πώς ξέκλεβε χρόνο από το πολυάσχολο καθημερινό του πρόγραμμα για πράγματα απλά και ταπεινά, όπως η απαραίτητη ζωγραφική για να τραφεί…

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only