Μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη εκτιμάται ότι βρίσκονται οι επιστήμονες στο Οροπέδιο Λασιθίου καθώς κάτι ξεχωριστό αχνοφαίνεται σιγά, σιγά μέσα από τα πρώτα αποτέλεσμα των προεργασιών που ξεκίνησαν από το 2016.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Στεφανάκη «οι αυτοψίες έδειξαν ότι υπάρχει ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός μεγάλων διαστάσεων Μινωικής περιόδου» ενώ από τις πρώτες ταυτίσεις ευρημάτων που έχουν γίνει από τον αρχιτέκτονα της Αμφίπολης Μιχάλη Λεφαντζή όλα δείχνουν, ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο φιλοξενεί στα σπλάχνα της η Κρητική γη.
«Οι έρευνες συνδέονται με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο όπου βρίσκονται ο οικισμός Καρφί , το σπήλαιο, της Τράπεζας κοντά στο Διακταίον Άντρο και το σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί οι πρώτες κτιριακές δομές» λέει ο κύριος Στεφανάκης περιγράφοντας παράλληλα τις προθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «θέλουμε όχι μόνο να αναδείξουμε μια ανασκαφή η οποία ξεκίνησε στην περιοχή μας πριν από 100 χρόνια και θάφτηκε αλλά και να ανιχνεύσουμε το τι υπάρχει».
Η έναρξη των ανασκαφών θα βασιστεί στα αποτελέσματα των συστηματικών γεωσκοπήσεων που θα γίνουν στις περιοχές Πάνω Κεφάλι, Κάτω Κεφάλι, Πέρα Αλώνια, και νότια του περιφερειακού δρόμου προς Κακάπυλα.
‘Ηδη ο καθηγητής του εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας πήρε το «πράσινο φώς» και προετοίμασε το επιτελείο του για το Φεβρουάριο αφού προσδιόρισε τα σημεία όπου θα γίνουν οι ηλεκτρικές τομογραφίες «υπάρχει κάποιος αρχαιολογικός χώρος, υπάρχει τμήμα των αρχαιοτήτων που είναι ορατό και καλούμαστε να απεικονίσουμε όσα λείψανα αυτού του χώρου είναι θαμμένα» σημειώνει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Οι προεργασίες που ξεκίνησαν πριν αρκετούς μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη και γίνονται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου όπου προΐσταται η Χρύσα Σοφιανού ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη «υπάρχει άριστη συνεργασία».
Στο ερώτημα πόσο αισιόδοξος είναι και εάν μπορούμε να μιλάμε για μια «Κνωσό Νο2» ο Γιάννης Στεφανάκης δείχνει να ενστερνίζεται μόνο τις απόψεις που έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και όχι όσες περιβάλλονται από ευφάνταστα σενάρια «πρέπει να περιμένουμε να μιλήσουν οι ειδικοί, γι αυτό και δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα το πω».
Αναφορικά με τα όσα αποφάνθηκε ο αρχιτέκτονας της Αμφίπολης Μιχάλης Λεφαντζής στα δυο χρόνια ερευνών ο Γιάννης Στεφανάκης λέει εμφαντικά, «άρχισε να πλέκει το υφαντό της ιστορίας και του μύθου και μας έδωσε μια άλλη διάσταση για την ιστορία μας».
Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον για την πολιτιστική ανάδειξη του Οροπεδίου Λασιθίου έχει ήδη δείξει τα τελευταία δυο χρόνια και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος επέλεξε το Οροπέδιο Λασιθίου για να συναντηθεί με τους υπουργούς εξωτερικών της Αλβανίας και της Τουρκίας ενώ παρακολούθησε, το τριήμερο Συμπόσιο με θέμα, «Μύθος και Πολιτισμός».
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.