Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Στο φως σπάνιο μωσαϊκό 1.800 ετών με αρχαιοελληνική επιγραφή στο Ισραήλ (βίντεο)



Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι από το Ισραήλ. Οι ανασκαφές τους στο Εθνικό Πάρκο της Καισάρειας έφεραν στο φως ρωμαϊκό ψηφιδωτό με αρχαιοελληνική επιγραφή που χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. αλλά και ένα αρχαίο εμπορικό κέντρο.
Η ανασκαφή αποτελεί μέρος των εργασιών ανακατασκευής της εισόδου των Σταυροφόρων προς την πόλη του λιμανιού αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IAA).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο συντήρησης και ανακατασκευής που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ισραήλ με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 28.500.000 δολάρια.
«Η παλιά Καισαρεία δεν σταματά ποτέ να μας προκαλεί έκπληξη με το συναρπαστικό ιστορικό πλούτο της που έχουν παγκόσμια σημασία» είπε ο Guy Swersky, αντιπρόεδρος του ιδρύματος Edmond D. Rothschild Foundation που συνχρηματοδοτει τις εργασίες.
«Επειδή το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε σε μια περιοχή που μόλις έχει ανασκαφεί η ανακάλυψη είναι ακόμα πιο συναρπαστική» τόνισε.
Οι διευθυντές των ανασκαφών Dr. Peter Gendelman και Dr. Uzi Ad περιέγραψαν το σπάνιο μωσαϊκό με έκταση 3.5 επί 8 μέτρα ως ένα έργο τέχνης εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.
«Στο πολύχρωμο ψηφιδωτό διακρίνονται τρεις φιγούρες και μια μεγάλη επιγραφή στα Ελληνικά που καταστράφηκαν από το βυζαντινό κτίριο που κατασκευάστηκε επάνω από αυτό» ανέφεραν. «Οι φιγούρες, όλες άντρικές, προφανώς ανήκουν στην ανώτερη τάξη. Ποιοί είναι; Αυτό εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί. Εαν το ψηφιδωτό ήταν κομμάτι της διακόσμημης ενός αρχοντικού ίσως είναι οι ιδιοκτήτες του. Εάν πρόκειται για κτίριο δημόσιας χρήσης ίσως είναι οι δωρητές του μωσαϊκού ή τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου» πρόσθεσαν.
Επιπλέον η ομάδα των αρχαιολόγων έφερε στο φως μέρος ενός μεγάλου, πολυτελούς κτιρίου που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο, περίπου 1.500 χρόνια πριν.
Οι μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα κομμάτι αρχαίας Αγοράς, μιας καρδιάς της αρχαίας πόλης που αποτελούσε το εμπορικό αλλά και κοινωνικό κέντρο της -ουσιαστικά μιλάνε για μια αρχαία εκδοχή ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου.
Η Καισάρεια είναι μία από τις τρεις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες του Ισραήλ, προσελκύοντας περισσότερους από 700.000 ισραηλινούς και ξένους επισκέπτες ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Caesarea Development Corporation Michael Karsenti.
Η Καισάρεια (Λατ. Caesarea Maritima, δηλ. Παράλιος Καισάρεια) υπήρξε πόλη και λιμάνι που χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα μεταξύ των ετών 25 ως 13 π.Χ.
Σήμερα, τα ερείπιά της βρίσκονται στη μεσογειακή ακτή του Ισραήλ, στο μέσο του δρόμου ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αβίβ και Χάιφα. Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκεται η σύγχρονη ισραηλινή πόλη Κεσαρίγια (Qesarya).

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only