Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Κίνα: Στο «φως» τα αρχαιότερα πηγάδια ηλικίας 9.000 ετών!

Σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη έφτασαν αρχαιολόγοι στην κεντρική επαρχία Χενάν, καθώς έφεραν στο «φως» έξι πηγάδια ηλικίας 9.000 ετών.
Πρόκειται για τα αρχαιότερα πηγάδια που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του επαρχιακού ινστιτούτου αρχαιολογικής έρευνας Γουέι Σινγκτάο, τα πηγάδια αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του ανθρώπου, καθώς με αυτά έπαψε να εξαρτάται από τα ποτάμια και τις λίμνες.
Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει προηγούμενη θεωρία κινέζων αρχαιολόγων σύμφωνα με την οποία, τα πηγάδια έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτζέ, 6.000 έως 7.000 χρόνια πριν από τη νεολιθική εποχή.Μέσα στα πηγάδια ανακαλύφθηκαν πέντε καλά διατηρημένα κεραμικά αγγεία με τα οποία οι παμπάλαιοι λαοί μετέφεραν νερό. Τα αγγεία έχουν στο πλάι μικρές λαβές σε σχήμα αυτιών μέσα από τα οποία μπορεί να περάσει ένα κορδόνι, με το οποίο τραβούσαν νερό από τα πηγάδια.
Όπως εκτιμά ο Γουέι, τα κεραμικά δοχεία ενδέχεται να έπεσαν τυχαία μέσα στα πηγάδια κατά τη διάρκεια της άντλησης του νερού. Τα πηγάδια έχουν βάθος έως 5,2 μέτρα, μερικά έχουν και σκάλες προκειμένου οι άνθρωποι να είχαν τη δυνατότητα να αντλούσαν νερό από μεγαλύτερο βάθος.
Διάφορα ερωτήματα όπως π.χ. γιατί κατασκευάστηκαν σε αυτήν την περιοχή τα πηγάδια, λόγω της ξηρασίας, για πόσιμο νερό ή για την κατασκευή κεραμικών, καλούνται τώρα να απαντηθούν μέσα από την αρχαιολογική έρευνα που αναμένεται πλούσια σε ευρήματα.


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only