Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Στρατηγός Μιράντα: Ο μεγάλος φιλέλληνας που κατέγραψε την τυραννία των Τούρκων

Ποιος ξέρει ότι ο πρόδρομος της Λατινοαμερικάνικης ανεξαρτησίας ο στρατηγός Φραντσίσκο ντε Μιράντα από τη Βενεζουέλα –τη χώρα του Τσάβες- ήταν ο πρώτος πολίτης της Αμερικανικής ηπείρου που επισκέφτηκε την προεπαναστατική Ελλάδα, λάτρεψε τους Έλληνες, περιηγήθηκε τους ιστορικούς τόπους και τα πεδία μαχών σε όλη την επικράτεια;
Σε ένα ταξίδι-ζωής θέλοντας να εμπλουτίσει τη γνώση του απ τον Ελλαδικό πολιτισμό και να γευτεί το χάδι της ιστορίας σε έναν τόπο με σπουδαίες απελευθερωτικές πράξεις. . Ο Μιράντα από τη μακρινή Βενεζουέλα έβλεπε την Ελλάδα λίγο πριν το 1821 ως την ιερή κοιτίδα του ανθρωπισμού των επιστημών, της Δημοκρατίας . Την εποχή της οθωμανικής κατοχής ο Μιράντα επισκέφτηκε την Ελλάδα για τρείς μήνες ,περιέγραψε στο ημερολόγιό του την τυραννική και καταπιεστική στάση των Τούρκων εισβολέων.
Και έγραψε στο ημερολόγιό του για έναν λαό ταπεινό , ευαίσθητο, ενωμένο, φιλικό ,αγαπητό που είχε τη μουσική μέσα του μεταξύ πολλών άλλων προτερημάτων. Αυτά διαπίστωσε και κατέγραψε ο φιλέλληνας από τη Βενεζουέλα, σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να καταρρακώνουν το ηθικό του Έλληνα και να τον περιθωριοποιούν!!
Λίγα χρόνια μετά ο Αμερικανός δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Πόστ» ο περίφημος Χάου ήταν ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής των γεγονότων για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και μάλιστα έστελνε ανταποκρίσεις περιγράφοντας τη μάχη στο Μανιάκι με τον Παπαφλέσσα και τους ηρωικούς συντρόφους του!!…
Αλλά κι άλλοι λαοί στάθηκαν στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Έθνους μας όπως ο λαός της Αιτής στην Καραϊβική που για τις ανάγκες του απελευθερωτικού μας αγώνα έστελναν φορτία με καφέ για την ενίσχυση του αγώνα κατά των Τούρκων.
Ο στρατηγός απ τη Βενεζουέλα Φρανσίσκο ντε Μιράντα –ο μοναδικός άνθρωπος σε όλον τον πλανήτη που είχε συμμετάσχει και στα τρία πιο σημαντικά κινήματα ανεξαρτησίας του 18ου και 19ου αιώνα. Για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, συμμετείχε στη Γαλλική επανάσταση και είναι ο πρόδρομος των πολέμων ανεξαρτησίας στη Λατινική Αμερική. Τον αναγνώρισε και ο Σιμόν Μπολιβάρ για τη συμβολή του όπως κι ο ίδιος ο Ναπολέων «ως άνδρα που μέσα του καίει η ιερή φωτιά της αγάπης για την ελευθερία».
«Η περιήγησή του στην Ελλάδα –γράφει ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Ροντρίγο Τσάβες Σαμούδιο – του έδωσαν αναμφίβολα τροφή ως ιδεολόγου και ως στρατηγού με στρατηγική σκέψη , ώστε να αγωνιστεί ακούραστα για την ελευθερία , την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα; Μεταξύ ανδρών και γυναικών στον κόσμο…».
Ιδού τα φωτεινά παραδείγματα για έναν σεμνό ηγέτη απ τη μακρινή Βενεζουέλα που πίστεψε στις σπουδαίες απελευθερωτικές πράξεις του Ελληνικού λαού που υποκλίθηκε στα πεδία μαχών του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας. Αυτούς τους ίδιους ιερούς τόπους , κάποιοι «Έλληνες» τους ξεχνάνε, ανασύρουν την…. αντικειμενικότητα κατά το δοκούν, πιστοποιούν τη μισή αλήθεια και πάσχουν απ το σύνδρομο μιας επίκτητης πολιτικής ανεπάρκειας!

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only