Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Όταν ο Βρετανός κυβερνήτης στην Κύπρο κοιμήθηκε με μια ... βόμβα κάτω από το κρεβάτι του

Στις 20 Μαρτίου 1956 ο θαλαμηπόλος που είχε οριστεί να υπηρετεί τον Βρετανό κυβερνήτη της Κύπρου Τζον Χάρντιγκ, Νεόφυτος Σοφοκλέους, μπήκε στο δωμάτιό του ώστε να ελέγξει την καθημερινή εργασία της καθαρίστριας.  Ο Σοφοκλέους έδιωξε την Αρμένια υπηρέτρια από τον χώρο, κλείδωσε και με γρήγορες κινήσεις τοποθέτησε μια ωρολογιακή βόμβα κάτω από το κρεβάτι του κυβερνήτη.
Στην πραγματικότητα, ο νεαρός θαλαμηπόλος ήταν μέλος της πατριωτικής Κυπριακής οργάνωσης ΕΟΚΑ που αγωνιζόταν για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!
Χρόνια αργότερα ο τολμηρός μαχητής περιέγραψε εκείνη την απόπειρα: «Πάντοτε επεδίωκα να γίνω μέλος της ΕΟΚΑ για να υπηρετήσω τον αγώνα. Με πολλές δυσκολίες τα κατάφερα και τον Ιανουάριο του 1956 ορκίστηκα στην εκκλησία του Καϊμακλίου, παρουσία ενός ιερέα. Εν τω μεταξύ, εργαζόμουν κανονικά στο κυβερνείο, προσποιούμενος τον αγαθό και ότι δεν με ένοιαζε για τον αγώνα… Η οργάνωση ετοίμασε το σχέδιο και μου το ανακοίνωσαν. Ο Ιάκωβος Πατάτσος μού δίδαξε την χρήση του ωρολογιακού μηχανισμού της βόμβας. Στις 20 Μαρτίου μου παρέδωσαν την βόμβα…. Η συγκίνηση όλων μας ήταν μεγάλη. Φιληθήκαμε και ξεκίνησα».
Ο Σοφοκλέους φόρεσε έναν γυναικείο κορσέ και τοποθέτησε μέσα σ’ αυτόν τη βόμβα. Πέρασε, χωρίς να ελεγχθεί, από την είσοδο του κυβερνείου. Άλλωστε πως ήταν δυνατόν να κινήσει υποψίες ο άνθρωπος που μπαινόβγαινε στα διαμερίσματα του κυβερνήτη.
Στη συνέχεια έβγαλε τη βόμβα, την έκρυψε σε ένα σωρό με βρώμικα σεντόνια και έφτασε μέχρι το δωμάτιο του κυβερνήτη.
Αφού την τοποθέτησε κάτω από το κρεβάτι, ενεργοποίησε τον ωρολογιακό μηχανισμό και άναψε τη θέρμανση του δωματίου ώστε να διατηρηθεί η απαραίτητη για τη λειτουργία της βόμβας, θερμοκρασία.
 
Μετά από λίγη ώρα βγήκε από το κυβερνείο και απομακρύνθηκε περπατώντας. Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο της οργάνωσης.
Για κάθε ενδεχόμενο άλλαξε άλλα δύο αυτοκίνητα και με τη βοήθεια συνδέσμων της ΕΟΚΑ, οδηγήθηκε στην περιοχή του χωριού Μηλικούρι, όπου έδρευε η αντάρτικη ομάδα του Αντώνη Γεωργιάδη.
Ο Αγγλος κυβερνήτης κοιμήθηκε με μια βόμβα
Το ίδιο βράδυ ο Χάρντιγκ επέστρεψε στο κυβερνείο και έπεσε να κοιμηθεί, στην κυριολεξία, πάνω σε μια βόμβα! Στάθηκε ωστόσο υπερβολικά τυχερός, καθώς η βόμβα δεν εξερράγη. Ο Βρετανός αξιωματούχος συνήθιζε να κοιμάται με ανοικτά τα παράθυρα.
Ίσως λοιπόν η θερμοκρασία του δωματίου να μην έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο, ώστε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πυροδότησης. Την επόμενη ημέρα η βόμβα ανακαλύφθηκε. Οι υποψίες έπεσαν αμέσως στον Σοφοκλέους. Διατάχθηκε η άμεση σύλληψη του, ήταν όμως πολύ αργά.
Το «Associated Press» μετέδωσε την απόπειρα
Μπορεί η απόπειρα να απέτυχε, ωστόσο κατέδειξε τη δυναμική της  ΕΟΚΑ. Αν μπορούσε να τοποθετήσει βόμβα κάτω από το κρεβάτι του κυβερνήτη, τότε κανείς Βρετανός δεν θα έπρεπε να αισθάνεται ασφαλής.
Ο Χάρντιγκ πάντως από τότε θα έπρεπε να είχε ιδιαίτερα ανήσυχο ύπνο και να λάμβανε σοβαρά υπόψη του τις προκηρύξεις που είχαν ριφθεί λίγες ημέρες πριν στους δρόμους της Λευκωσίας, από μέλη της ΕΟΚΑ.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις ο αρχηγός της οργάνωσης Γεώργιος Γρίβας απειλούσε ανοικτά τον Χάρντιγκ με τα εξής λόγια:
«Θα σας τσακώσουμε ακόμη και αν είστε στο κρεβάτι σας».

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only