Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα ευρήματα της Αμφίπολης


Πριν από πολύ καιρό, σχεδόν 4 χρόνια είχαμε αναφερθεί στις ομοιότητες που παρουσιάζουν τα διακοσμητικά που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης με αυτά της σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Η ομοιότητα των ευρημάτων -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- είναι απίστευτη.

(Αριστερά η σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεξιά αυτά τα οποία βρέθηκαν στην Αμφίπολη)

Τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι ολόιδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

(Σαρκοφάγος του Αλεξάνδρου-Πάνω δεξιά διακρίνεται και λιοντάρι)

Τα μοτίβα στη σαρκοφάγο του Μελέαγρου

Mια απόδειξη ότι τα μοτίβα τα οποία βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης χρησιμοποιούνταν ακόμα και στα μεταγενέστερα χρόνια, είναι η σαρκοφάγος του Μελέαγρου η οποία βρίσκεται στο αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.


H σαρκοφάγος του Μελέαγρου είναι ένα από τα παλαιότερα ευρήματα των Δελφών και από τα πρώτα μουσειακά εκθέματα. Βρέθηκε πολύ πριν από τις γαλλικές ανασκαφές από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Laurent, κατά διαταγή του Καποδίστρια μεταξύ των ετών 1831-1833,αλλά μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε δίπλα στο μουσείο το 1901. Προέρχεται από έναν μνημειακό ταφικό περίβολο της ανατολικής νεκρόπολης με τους τάφους που έβλεπαν και περιέγραφαν οι περιηγητές φτάνοντας στους Δελφούς.


Όπως εξήγησαν αρχαιολόγοι, δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το ποιος βρισκόταν μέσα σε αυτή τη σαρκοφάγο ενώ χρονολογικά δεν σχετίζεται με τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Μελέαγρο. 


Τα διακοσμητικά μοτίβα όμως που κοσμούν τη συγκεκριμένη σαρκοφάγο μοιάζουν με αυτά στη σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και με αυτά τα οποία βρέθηκαν στην Αμφίπολη.


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only