Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Μαιμακτήρια: Γιορτή αφιερωμένη στον Μαιμάκτη ΔίαΤα Μαιμακτήρια ήταν γιορτή αφιερωμένη στον Μαιμάκτη Δία και τελούνταν στην Αθήνα τον μήνα Μαιμακτηριώνα, τον πέμπτο μήνα του αττικού ημερολογίου και πήρε το όνομά του από το επίθετο του λατρευόμενου θεού.
Η γιορτή είχε εξιλαστικό χαρακτήρα κατά την οποία τελούνταν θυσίες προς τον ύπατο θεό του Ολυμπίου Δωδεκαθέου για ευμένεια προς την πόλη και ευημερία, για κατάπαυση των ανέμων, νεφοσυγκέντρωση και βροχές για αποδοτική σπορά.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής διεξάγονταν χοροί, στους οποίους συμμετείχαν άνδρες μεταμφιεσμένοι σε Βάκχες, Νύμφες και Ώρες, και χόρευαν φορώντας πέπλα και βαριά ενδύματα στο θέατρο της Αθήνας για την αρχή του χειμώνα.
Στα Μαιμακτήρια προσφέρονταν και ιδιαίτερη θυσία στον θεό Δία «Γεωργό» για καλή σπορά καθώς και «νηφάλιες» σπονδές (δίχως άκρατο οίνο), μελίσπονδα (σπονδές μελιού) και διάφορες παγκαρπίες.
Ο Μαιμάκτης Ζεύς συμβολίζει την ταραχώδη δραστηριότητα των ουρανών την εποχή του έτους που ξεκινά η χειμερινή περίοδος. Το όνομά του ετυμολογείται από το ρήμα «μαιμάσσω», που σημαίνει «κινούμαι ορμητικά» αλλά και επίσης «ενθουσιάζω».
Μαιμακτήρια γιόρταζαν και οι Σπαρτιάτες.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only