Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Βρέθηκαν ρωμαϊκοί καθρέφτες που στο πλαίσιο τους αναγράφεται στα ελληνικά το μήνυμα «ψυχή καλή»Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά πέντε πλαίσια καθρεφτών των Ρωμαίων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην πόλη Pavlikeni, βόρεια της Βουλγαρίας. Τα περίτεχνα αντικείμενα θυμίζουν τους καθρέφτες χειρός των παραμυθιών και χρονολογούνται από τον 2ο, ενδεχομένως αρχές 3ου αιώνα.
Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε περιοχή όπου βρίσκονταν τα ερείπια έπαυλης, η οποία πιθανολογείται ότι ανήκε σε βαθμοφόρο του Ρωμαϊκού στρατού, ωστόσο το πιο σημαντικό σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πέρα από το περίτεχνο μεταλλικό πλαίσιο που «αγκάλιαζε» τους καθρέφτες είναι η επιγραφή που υπάρχει σκαλισμένη πάνω του.
Συγκεκριμένα, τρεις από τους καθρέφτες, πανομοιότυποι στο μέγεθος, φέρουν ένα μήνυμα χαραγμένο στα αρχαία ελληνικά. Αρχικά, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι αναγραφόταν η φράση «τύχη καλή», όμως από μία καλύτερη εξέταση των επιγεγραμμένων στο πλαίσιο μηνυμάτων κατέληξαν στο ότι πρόκειται για τη φράση «ψυχή καλή», όπως επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των ανασκαφών αρχαιολόγος, Kalin Chakarov.
[Lifo.gr]

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only