Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Απολιθώματα με φυσαλίδες οξυγόνουΗ πρώιμη αναπνοή της Γης, πριν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια χρόνια!
Απολιθώματα, που βρέθηκαν σε βράχους, στην κεντρική Ινδία, προέρχονται από στρώματα μικροβίων σε ρηχές λίμνες.
Οι τρύπες που βλέπουμε σ΄ αυτά, σχηματίστηκαν από φυσαλίδες οξυγόνου που εξέπνευσαν μικρόβια, βάζοντας τα θεμέλια της ζωής, καθώς η Γη άρχιζε να γίνεται ολοένα και πιο φιλόξενη.
Αυτό το υλικό του δισεκατομμυρίου ετών μπορεί να μας διδάξει περισσότερα για αυτή τη μακρινή περίοδο της ιστορίας, λένε οι ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία, στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geobiology.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι φυσαλίδες δημιουργήθηκαν από κυανοβακτήρια, έναν ιδιαίτερο τύπο βακτηρίου, ο οποίος παράγει ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Με άλλα λόγια, αυτά τα αρχαία βακτήρια μετέτρεπαν το ηλιακό φως σε ενέργεια, εκπνέοντας το οξυγόνο ως υποπροϊόν.
Ομως, εκτός από την εκπνοή οξυγόνου, τα κυανοβακτήρια εκκρίνουν και μεταλλικά στοιχεία. Κι αυτός ο συνδυασμός οξυγόνου και μετάλλων θα έχει τη σημασία του στην άνθηση της ζωής.
Οι φυσαλίδες είναι πάρα πολύ μικρές, μεγέθους μόλις 50 έως 500 μικρών (ή από 0,005 έως 0,050 χιλιοστών). Και για τη σύγκριση, μικρότερες από το μέγεθος μιας ανθρώπινης τρίχας.
Ωστόσο, παρά το μικρό μέγεθος, αυτά τα απολιθώματα φυσαλίδων μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν περισσότερα για το πώς τα κυανοβακτήρια λειτουργούσαν και εξαπλώνονταν.
Γενικότερα, η έρευνα μπορεί να συμβάλλει στην αποκάλυψη περισσότερων πραγμάτων για τις αρχές της ζωής στον πλανήτη.
[snoopit

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only