Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Γεώργιος Τραμουντάνας: Ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε στη νότια Αυστραλία


Ο Γεώργιος Τραμουντάνας θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε στη νότια Αυστραλία στα μέσα του 1800. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Λήμνο και ασχολείτο με τη ναυπηγική και τη ναυτιλία.
Αρχικά, επισκέφθηκε την Αυστραλία σε νεαρή ηλικία, αλλά μετανάστευσε μόνιμα στο ψαροχώρι του Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας το 1842 μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο. Ήταν μόλις 20 χρόνων και έως σήμερα κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει και να μπορεί να πει με βεβαιότητα τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο Γεώργιος Τραμουντάνας εργάστηκε ως λιμενεργάτης στο Port Adelaide, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση οινοποιίας Edward John Peake Winery, στην περιοχή του Clarendon.
Εκεί ασχολήθηκε με την καλλιέργεια ποικιλίας κρασιού και μπράντι. Ο αδελφός του Θεόδωρος, έφυγε για την δυτική Αυστραλία και έκτοτε δεν υπήρξαν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη δράση του εκεί. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 1857 το όνομα του Γεωργίου Τραμουντάνα καταγράφηκε στα αρχεία του ατμόπλοιου «SS Admella», όπου εμφανίζεται να εργάζεται ως εργάτης για περίπου 12 μήνες, πριν το πλοίο ναυαγήσει στο Cape Northumberland στην περιοχή Nelson της Βικτώριας στις 6 Αυγούστου 1859, 11 δηλαδή μήνες μετά τον γάμο του με τη σύζυγό του Lydia Vosper, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον George Henry και τον Hero Clare.
«Το ζευγάρι απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά αλλά τα τρία χάθηκαν σε βρεφική ηλικία. Επέζησαν τα δύο τους αγόρια τα οποία με τη σειρά τους απέκτησαν από 11 παιδιά ο καθένας», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η απόγονος της οικογένειας και δισέγγονη του Τραμουντάνα Denise McEvoy.
«Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, George, είναι θαμμένος μαζί με την σύζυγο του Eliza στο κοιμητήριο West Terrace, στο κέντρο της πόλης και, μάλιστα, το μνήμα τους είναι καταχωρημένο ως μνήμα πολιτιστικής κληρονομιάς (heritage grave) σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό της οικογένειας Hero Claire, που μαζί με την σύζυγό του Rosina Ann Boylan ετάφησαν στο κοιμητήριο Cheltenham» πρόσθεσε.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που έκαναν τον ομογενή να πάρει την απόφαση να αλλάξει το όνομά του σε George North και να απομακρυνθεί εντελώς από την ελληνική θρησκεία και γλώσσα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους απογόνους του δεν φέρει ελληνικά ονόματα. Παρ’ όλα αυτά ο Τραμουντάνας αποτελεί σημαντική φυσιογνωμία του ελληνισμού της Αυστραλίας και ειδικότερα, της Νότιας Αυστραλίας, μιας Πολιτείας που ουσιαστικά «γεννήθηκε» μόλις το 1836, δηλαδή ελάχιστα χρόνια πριν μεταναστεύσει εκεί ο Τραμουντάνας.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας καθώς και το Μουσείο Μετανάστευσης Νότιας Αυστραλίας (South Australia Immigration Museum) έχουν τοποθετήσει ειδικές πλακέτες προς τιμήν του Τραμουντάνα (North) στο γηροκομείο του Ridleyton και σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου αντίστοιχα. Η ιστορία του George North έγινε αντικείμενο έρευνας του επίσης ομογενούς καθηγητή ιστορίας Μιχάλη Τσούνη, ο οποίος συμπεριέλαβε την βιογραφία του Τραμουντάνα στο βιβλίο που ετοίμασε σε συνεργασία με την Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας «The story of a Community».
Ο Γεώργιος Τραμουντάνας απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών και η ταφή του έγινε στο Colton Catholic Cemetery.
Από το 1800 μέχρι σήμερα και με έρευνα που διεξάγει η οικογένειά του, ιστορικοί, αλλά και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, έχουν βρεθεί απόγονοι του ομογενούς σε ολόκληρη την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα και την Ταϊβάν, οι οποίοι με συγκίνηση και έκπληξη ανακαλύπτουν αιώνες μετά ότι στις φλέβες του κυλά ελληνικό αίμα.
Νέος Κόσμος / Θεοδώρα Μαΐου
neoskosmos.com

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only